Köpeklerin Akciğerlerinde Kalsiyum Oluşumu

Makale İçerik Başlıkları

Köpeklerde Pulmoner Mineralizasyonlar

Pulmoner mineralizasyon, akciğerlerin hem kalsifikasyonu (yumuşak dokuda mineral kalsiyum birikmesi) hem de ossifikasyonu (kıkırdak gibi bağ dokularının kemiğe veya kemik benzeri dokuya dönüşmesi) ile karakterize edilir.

Bu durum genellikle yaşlı köpekleri etkiler ve genel veya lokalize olabilir. Ancak mineralizasyon ayrı ise, yani yalnızca tek bir yerdeyse, bireysel maden yatakları tanımlanabilir. Bununla birlikte, mineralizasyon yaygın ise, birden fazla yere yayılacak ve bu da tek tek tortuları tanımlamayı imkansız hale getirecektir.

Pulmoner mineralizasyon hem köpekleri hem de kedileri etkileyebilir. Bu hastalık kedileri nasıl etkilediğini öğrenmek istiyorsanız, lütfen ziyaret edin bu sayfayı yer PetMD sağlık kütüphanede.

Belirtileri ve Türleri

Pulmoner mineralizasyonu olan köpekler hiçbir semptom göstermeyebilir. Bununla birlikte, gözlemlenebilecek bazı belirti veya semptomlar şunları içerir:

  • siyanoz
  • Öksürme
  • Nefes darlığı
  • Yüksek solunum hızı
  • Anormal solunum sesleri
  • Egzersiz intoleransı

Kireçlenme, doku dejenerasyonuna veya iltihaplanmaya sekonder olarak ortaya çıkan distrofik (dejeneratif) olabilir veya metastatik (vücutta bulaşabilen) olabilir, bu da metabolik hastalığa ikincil olarak ortaya çıkar ve gıdanın parçalanmasını ve enerjiye dönüşmesini etkiler.

Kireçlenme ayrıca yaşlanma sürecinin normal bir parçası olarak veya belirli ırklarda (örneğin, kondrodistrofik [cüce] ırklarda trakeal ve bronş kıkırdaklarının erken kireçlenmesi) olarak kabul edilebilir. Kalsifikasyon genellikle bir yara ile ilişkilidir, bu nedenle çoğu fokal kalsifikasyon fonksiyonel olarak önemsizdir.

Heterotopik kemik oluşumu (iskelet dışı yumuşak dokular içinde gerçek kemiğin anormal oluşumu) olarak da adlandırılan ossifikasyon, farklı biçimler alabilir: bir kemik matrisinin (biçimlendirici doku) kalsifikasyonu ve küçük, çoklu nodüller şeklinde pulmoner ossifikasyon.

Nedeni bilinmeyen jeneralize pulmoner mineralizasyonlar, köpeklerde tanımlayıcı terimlerle rapor edilmiştir: pulmoner alveolar mikrolitiazis veya pomza taşı akciğer; bronşiolar mikrolitiazis; idiyopatik pulmoner kalsifikasyon; veya idiyopatik pulmoner ossifikasyon.

Nedenler

Pulmoner fibrozisin altında yatan neden genellikle bilinmemektedir (idiyopatik). Bununla birlikte, şunlardan da kaynaklanabilir:

  • Metastatik kalsifikasyon — yüksek kalsiyum konsantrasyonuna ve/veya kemik rezorpsiyonuna (çözünme) neden olan metabolik hastalığa sekonder
  • Distrofik mineralizasyona neden olabilen hiperadrenokortisizm (adrenal bezler tarafından aşırı kortizol salgılanması)
  • Alveolar ve bronş taşları – eksüdatif akciğer hastalığına (sıvının dolaşım sisteminden lezyonlara veya iltihaplanma alanlarına süzüldüğü yer) veya granülomatöz akciğer hastalığına (granülasyon dokusunun enflamatuar doku büyümesine neden olan nadir bir kalıtsal birincil bağışıklık yetmezliği bozukluğu) ikincil olabilir – – bir yaraya tepki olarak oluşan doku)

Teşhis

Veteriner hekiminiz, kimyasal kan profili, tam kan sayımı ve idrar tahlili dahil olmak üzere tam bir fizik muayene yapacaktır. Veteriner hekiminiz, mineralleşmenin oluşup oluşmadığını belirlemek için köpeğinizin akciğerlerinden doku örnekleri almak için bir akciğer biyopsisi yapacaktır. Bakteri ve mantar varlığı için testler de yapılacaktır.

Diğer tanı araçları arasında göğüs röntgeni ve bilgisayarlı tomografi (BT) taraması yer alır, böylece veteriner hekiminiz akciğerlerin ve lenf düğümlerinin durumunu daha iyi görebilir. Bu araçlar ayrıca bir tümör veya mantar enfeksiyonunun varlığını doğrulamaya veya dışlamaya yardımcı olacaktır.

Tedavi

Veteriner hekiminiz eşzamanlı bir enfeksiyon olduğunu belirlerse, solunum problemlerini giderebilecek bazı ilaçlar veya antibiyotikler ve antifungal ilaçlar vardır.

Altta yatan bir metabolik hastalık varsa, doktorunuz bunun tedavisi için de ilaçlar yazacaktır. Aksi takdirde, gereken tek şey köpeğinizin iyileşmesi için sakin ve sakin bir alan.

Yaşam ve Yönetim

Solunum sisteminin herhangi bir hastalığında olduğu gibi, bu ciddi bir durumdur. Siz ve veterinerinizin köpeğinizin ilerlemesini dikkatle izlemeniz gerekecek.

Yorumlar (0)
Yorum Ekle