Köpeklerde Üst Çene ve Alt Çene Kırıkları

Makale İçerik Başlıkları

Köpeklerde Maksiller ve Mandibular Kırıklar

Maksilla üst çeneyi (maksilla) oluşturur ve üst dişleri yerinde tutarken, çene kemiği olarak da adlandırılan mandibula alt çeneyi oluşturur ve alt dişleri yerinde tutar.

Üst çene ve alt çene (mandibula) kırıkları daha çok köpeklerde yaralanma veya travmaya bağlı olarak görülmektedir.

Belirtileri ve Türleri

Semptomlar, yaralanmanın türüne, konumuna, kapsamına ve nedenine bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Daha yaygın olanlardan bazıları şunlardır:

  • Yüz deformitesi
  • Ağız veya burun kanaması
  • Çeneyi açamama veya kapatamama
  • kırık dişler
  • Yüz bozulması

Nedenler

Üst ve alt çene kırıklarından tipik olarak çeşitli yaralanma ve travma türleri sorumlu olsa da, ağız enfeksiyonları (örn., periodontal hastalık, osteomiyelit), bazı metabolik hastalıklar (örn., hipoparatiroidizm) dahil olmak üzere belirli risk faktörleri bir köpeği kırıklara yatkın hale getirebilir. ve zayıflamış veya deforme olmuş bir çene ile sonuçlanan doğuştan veya kalıtsal faktörler.

Teşhis

Önce köpeğinizin geçmişinde almış olabileceği yaralanmalar veya travmalar da dahil olmak üzere kapsamlı bir sağlık öyküsü istenecektir. Daha sonra ağız boşluğunu, çene kemiklerini, dişleri ve diğer ilgili yapıları yakından inceleyerek tam bir fizik muayene yapacaktır. Ağız boşluğunun röntgeni de kırığın yerini ve derecesini belirlemek için kullanılır.

Tedavi

Kırığı onarmak için en sık cerrahi kullanılır. Bununla birlikte, cerrahi onarımı gerçekleştirmek için birkaç yöntem vardır. Köpeğinizin veteriner hekimi, kırık tipine, mevcut ekipmana, sarf malzemelerine ve her seçeneği gerçekleştirmenin artıları ve eksilerine dayalı olarak uzman görüşünü verecektir. Cerrahi müdahalenin nihai amacı kırığı azaltmak, kemik ve dişlerin doğal oklüzyonunu oluşturmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak için kırığı stabilize etmektir. Sırasıyla ağrı ve enfeksiyonları kontrol etmek için ağrı kesiciler ve antibiyotikler de reçete edilir.

Yaşam ve Yönetim

Genel prognoz, travmanın tipine, kapsamına, yerine, evde bakımın kalitesine ve tedavi yönteminin seçimine bağlıdır. İyileşme tipik olarak 4 ila 12 hafta sürer ve bu nedenle, iyileşmeye yardımcı olmak için tedavi süresi boyunca sahibinin iyi uyumunu gerektirir.

Ağda genellikle ameliyat sırasında kullanılan tahriş edici tellerin üzerine uygulanmak üzere reçete edilir. Oral irrigantlar ise ağız hijyeni ve ağız boşluğundaki bakteri sayısını azaltmak için kullanılır. Ameliyattan sonra köpeğiniz çok ağrılı hissedecek ve birkaç gün ağrı kesiciye ihtiyacı olacaktır. İyi bir ağrı yönetimi iyileşme sürecinde yardımcı olacaktır; bu, ağrı kesicilerin öngörülen doz ve zamanda verilmesini içerir.

Kırığın stabilize olup olmadığını ve iyi iyileşip iyileşmediğini görmek için haftalar sonra röntgen de dahil olmak üzere postoperatif bir değerlendirme yapılacaktır. Destek çıkarıldıktan sonra her zaman kırılma olasılığı vardır, bu nedenle böyle bir tekrarı önlemek için ekstra özen gösterilmesi gerekecektir. İyi bir kafes dinlenmesi sağlayın ve herhangi bir travma riskini en aza indirin. Diğer evcil hayvanların köpeğinizle temas etmesine izin vermeyin ve onu gürültüsüz bir ortamda tutun.

Ayrıca ağız boşluğunun tutulumu nedeniyle gıdaların yutulması ve çiğnenmesi oldukça ağrılı ve zordur. İyileşme sürecinde köpeğinizin kilosuna ekstra dikkat ederek önerilen beslenme ve sıvı diyetini sürdürmeniz gerekecektir. Kolay çiğneme ve yutma için yumuşak yiyecekler tavsiye edilir.

Yorumlar (0)
Yorum Ekle