Köpeklerde Toksoplazmoz

Makale İçerik Başlıkları

Köpeklerde Toxoplasma gondii Enfeksiyonu

Toksoplazmoz enfeksiyonuna Toxoplasma gondii (T. gondii) adı verilen bir parazit neden olur. En yaygın paraziter hastalıklardan biridir ve neredeyse tüm sıcakkanlı hayvanları ve insanları etkilediği bilinmektedir.

Kediler parazit dışkı yoluyla çevreye geri geçerek, kedinin bağırsak sisteminde Ömrünü tamamladığında, birincil ev sahibi olarak tanınır. Bununla birlikte, kediler tek enfeksiyon kaynağı değildir.

ABD”””de T. gondii bulaşmasının ana kaynağı çiğ et ve yıkanmamış meyve ve sebzelerdir. Kronik formun genellikle herhangi bir klinik semptomu olmayan düşük dereceli bir hastalık olduğu ve akut formun daha semptomatik olduğu hem akut hem de kronik toksoplazmoz formları mevcuttur.

Belirtileri ve Türleri

Kediler, klinik semptomlarla köpeklerden daha sık görülür. Yine de köpekler bu parazitten hastalanabilir ve köpek hastalığı veya kuduz gibi diğer enfeksiyonları taklit edebilir. Artan risk altında, bağışıklık sistemi gelişen genç köpekler ve bağışıklığı bozulmuş köpekler vardır. Aşağıdaki semptomların enfekte kedilerde meydana geldiği bilinmektedir ve köpeklerde de görülebilir:

  • nörolojik semptomlar
  • Nöbetler
  • titreme
  • Depresyon
  • Letarji
  • koordine olmayan yürüyüş
  • Kas Güçsüzlüğü
  • Kısmi veya tam felç
  • Nefes darlığı gibi solunum problemleri
  • Ateş
  • Kilo kaybı
  • İştah kaybı
  • Kusma
  • İshal
  • Karın ağrısı
  • Sarılık
  • Bademcik iltihabı (bademcik iltihabı)
  • Retina iltihabı (retinit)
  • İris (üveit) dahil gözün orta kısmının iltihabı
  • Kornea iltihabı (keratit)

Nedenler

Köpekler, enfekte toprakta köklenme veya kedi dışkısı yutma yoluyla elde edilebilen T. gondii paraziti ile temas yoluyla enfekte olurlar.

Teşhis

Köpeğinizin sağlığı, semptomların başlangıcı ve doğası ve kedi dışkısı ile temas veya avlu alanında vahşi kedilerin yaygınlığı gibi bu durumu hızlandırmış olabilecek olası olaylar hakkında ayrıntılı bir geçmiş vermeniz gerekecektir. Veterineriniz, köpeğinizin vücut sistemlerini değerlendirmek ve köpeğinizin genel sağlığını değerlendirmek için kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Tam kan sayımı, biyokimya profili ve idrar tahlili gibi rutin laboratuvar testleri de enfeksiyonu doğrulamak için kullanılır.

Örneğin, toksoplazmozlu köpekler, tam kan sayımında anormal derecede düşük sayıda beyaz kan hücresi (lökopeni), düşük nötrofil (nötropeni) ve düşük lenfosit (lenfopeni) gösterebilir.

Tersine, iyileşme sırasında, tam kan sayımı, beyaz kan hücrelerinin enfeksiyonla savaşan artan aktivitesinin bir göstergesi olarak artan sayıda beyaz kan hücresi ortaya çıkarabilir.

Biyokimya profili genellikle anormal derecede yüksek karaciğer enzimleri ALT (alanin aminotransferaz) ve AST (aspartat aminotransferaz) ortaya çıkarır. Ayrıca, albümin seviyesinin (kanda normal olarak bulunan protein) toksoplazmozlu bazı köpeklerde de düşük seviyelerde olduğu bulunmuştur; hipoalbüminemi olarak bilinen tıbbi bir durum. Bazı nadir durumlarda, karaciğer enzimleri ALT ve AST”””de bozulma ile sarılık görülür. İdrar tahlili, idrar örneğinde anormal derecede yüksek düzeyde protein ve bilirubin ortaya çıkarabilir.

Serolojik testler kesin tanı koymak için en güvenilir testlerdir. Veteriner hekiminiz vücuttaki toksoplazma antijenlerinin seviyelerini ölçerek enfeksiyonun tipini ve aktif mi, uykuda mı, yakın zamanda mı (akut) veya uzun süreli mi (kronik) olduğunu belirleyebilir.

Serolojik testler ayrıca IgM ve IgG antikorlarının seviyelerinin belirlenmesine yardımcı olacaktır. Antikorlar, normalde vücutta bulunan veya antijeni nötralize etmek amacıyla bir antijene (bu durumda toksoplazma) yanıt olarak üretilen proteinlerdir. Antijen ve antikor düzeylerinin belirlenmesi, veterinerinizin doğrulayıcı tanı koymasına yardımcı olacaktır. Polimeraz zincir reaksiyonu testi, örneklerde Toxoplasma gondii varlığını doğrulamak için güvenilir bir testtir.

Daha gelişmiş tanı testleri, bir beyin omurilik sıvısı (BOS) koleksiyonunun alınmasını içerir. BOS”””un laboratuvar testleri, merkezi sinir sistemine ulaşmış enfeksiyonlu hastalarda anormal derecede yüksek sayıda beyaz kan hücresi (WBC”””ler) ve protein konsantrasyonları ortaya çıkarabilir.

Tedavi

Şiddetli hastalık durumunda, köpeğinizin acil tedavi için hastaneye yatırılması gerekebilir. Bu nadiren köpeklerde görülür ve yalnızca bağışıklık sistemlerini baskılayan köpeklerde daha olasıdır. Sıvılar, yetersiz hidrasyona sahip köpeklere intravenöz olarak verilebilir. Enfeksiyonu kontrol altına almak ve hastalık semptomlarının ilerlemesini önlemek için antibiyotikler de verilebilir.

Önleme

Kediler, T. gondii paraziti için en iyi bilinen bulaştırıcılar olsa da, parazitin daha sık çiğ ete dokunarak ve yıkanmamış meyve ve sebzeleri yiyerek bulaştığını hatırlamak önemlidir. Bu parazite karşı sizin ve evcil hayvanınız için en iyi koruma önlem ve hijyendir. Köpeğinize çiğ et vermeyin ve köpeğinizin kedi dışkısına erişmesine izin vermeyin. Yani evde bir kediniz de varsa, köpeklerin kedi dışkısı yediği bilindiğinden, çöp kutusunu köpeğin erişemeyeceği bir yerde tutun.

Diğer koruyucu önlemler arasında, kedilerin onları çöp kutusu olarak kullanmasını önlemek için kullanılmadığında dış mekan kum havuzlarının kapatılması, bahçeyle uğraşırken eldiven takılması, dışarıda (özellikle çocuklarla) oynadıktan sonra ellerin yıkanması, çöp kutularını değiştirirken tek kullanımlık eldivenlerin (ve muhtemelen bir yüz maskesi) kullanılması yer alır. ayrıca, hamile veya bağışıklığı zayıfsa) ve çöp kutusunu günlük olarak temiz tutmak. Enfekte dışkı çöp kutusunda ne kadar uzun süre kalırsa, parazit yumurtalarının canlı ve bulaşıcı hale gelme olasılığı o kadar yüksek olur. Mümkünse, hamile kadınlar, bu parazitin hamilelik sırasında ciddi komplikasyonlara neden olduğu bilindiğinden, çöp kutularını temizlemekten kaçınmalıdır. Kaçınılmaz ise, solunum yolu ile teması önlemek için tüm önlemlerin alındığından emin olun (yüz maskesi, tek kullanımlık eldivenler).

Ayrıca evinizde bir kediniz varsa, kedinizin T. gondii paraziti için test edilmesini seçebilirsiniz, ancak ironik olan şu ki, testi pozitif çıkan kedilerin, negatif olan kedilere göre bulaşıcı bulaşma tehdidi olma olasılığı daha düşüktür., testi pozitif çıkan kediler yalnızca parazite karşı antikorlar için pozitif test ettiğinden, yani daha önce enfekte oldukları ve şimdi enfeksiyona karşı neredeyse bağışık oldukları anlamına gelir; bu nedenle, bulaşıcı olma riski çok daha düşüktür. Aslında, T. gondii ile enfekte olmuş kediler genellikle altı yıla kadar tekrarlayan enfeksiyonlara karşı bağışıktır.

Tersine, eğer kediniz T. gondii antikorları için negatif çıkarsa, kedinizi enfeksiyondan korumaya yönelik yaklaşımınızda çok daha önleyici olmanız gerekir, çünkü onları enfeksiyondan koruyacak bağışıklıkları yoktur.

Köpeğinizi T. gondii antikorları için de test ettirebilirsiniz, ancak aynı kural genel olarak geçerlidir. Köpeğinizin kan dolaşımında antikorlar varsa, zaten enfekte olmuştur. Köpekler bu parazitin bulaşması için bir tehdit olarak görülmemektedir.

Yorumlar (0)
Yorum Ekle