Köpeklerde Saldırganlık (Genel Bakış)

Makale İçerik Başlıkları

Köpeklerde saldırganlık korkutucu. Sadece görünen hedef olan kişi için değil, aynı zamanda evcil hayvan sahibi için de. Birinin başka birine ciddi zararlar vermiş bir evcil hayvanın sahibi olma olasılığı bir kabustur. Her yıl bir milyondan fazla insan ısırılıyor ve rapor edilmeyen tüm ısırıkları hesaba kattığınızda bu muhtemelen çok düşük bir rakam. Çoğu ısırık yarası küçüktür, ancak köpek ısırıkları tüm acil servis başvurularının yüzde birini oluşturur. Kurbanların yarısı da genellikle 10 yaşın altındaki çocuklar.

Saldırgan davranış özellikleri, altta yatan başka nedenler varsa önemli sorunlara neden olabilir. Bu tür özellikler genellikle yaş, cins veya cinsiyete göre önceden belirlenmez. Bununla birlikte, genç bir köpek bu özelliklerin belirtilerini gösteriyorsa, kökeni genetik olabilir ve durum uzun vadeli bir sorun haline gelebilir. Bu kişilik özelliklerinin tedavisi yoktur, ancak olayları azaltmak ve davranışların abartılmasını önlemek için hayvanla çalışmanın yolları vardır.

Belirtileri ve Türleri

Birçok saldırgan belirtiye korkulu bir vücut duruşu ve yüz ifadesi ve boyun eğici davranışlar eşlik eder. Bazı köpekler köşeye sıkıştırıldıklarında, kaçamayacaklarını hissettiklerinde veya kışkırtıldıklarında bu belirtileri gösterirler. Köpekler arası, baskın, savunmacı, bölgesel, yırtıcı, ebeveyn ve korku, acı veya cezadan kaynaklananlar dahil olmak üzere birçok saldırganlık türü vardır. Bunlardan rahatsız edici türde bir korku belirtileri şunları içerir:

  • Donmuş duruş
  • Hırıltı
  • Hırlama
  • Yapışma
  • Baş yukarı
  • Kuyruk yukarı
  • Doğrudan bakış
  • Hareketsiz yüz

Tersine, savunma saldırganlığı belirtileri şunları içerir:

  • Baş indirildi
  • Kuyruk aşağı
  • Vücut geri çekildi

Nedenler

Köpeklerde agresif davranış esas olarak şunlara atfedilir:

  • cinsel olgunlaşma
  • Genetik faktörler
  • akrabalı yetiştirme
  • Çevre

Saldırganlık, korku ve savunma davranışı, koşullara bağlı olarak bazı köpekler için normal bir tepki olabilir. Suistimal edilen, kabaca elle tutulan veya sert bir şekilde cezalandırılan hayvanların bu davranışların bir kısmını veya tamamını sergilediği bilinmektedir. Ayrıca, saldırgan bir başka köpek tarafından saldırıya uğramak veya korkmak, çok fazla şımartmak veya övmek, insan temasından soyutlanmak ve çocuklar tarafından alay edilmek gibi yaşam koşulları da saldırganlıkta rol oynar.

Bir yavru köpeğin büyüme dönemlerini anlamak, köpek saldırganlığını anlamada yardımcı olabilir. Yavruların 3 haftalıktan 14 haftaya kadar kritik bir şekilde sosyalleşmeye ihtiyaçları vardır. (Bir köpek yavrusu satın alıyorsanız, en iyisi onu yedi ila sekiz haftalıkken almaktır.) Yavrular 8 ila 10 haftalık arasında çok korkaktır ve etraflarındaki herkes tarafından nazikçe ele alınmaları gerekir (yani sert değil). Bu yaşta disiplin).

Ergenlik yaklaşık 14 haftada başlar ve cinsel olgunluğa ulaşıldığında, yaklaşık 15 aylıkken sona erer. 14 haftalık olana kadar sosyalleşme gerçekleşmemişse, insanlara veya diğer köpeklere asla güvenemeyebilirsiniz. Ergenliğin başlangıcından cinsel olgunluğa kadar, yavru köpekler yabancılara havlama ve daha koruyucu olma eğilimindedir. Erkekler bu dönemde idrar yapmak için bacağını kaldırmaya başlar. Bu dönemde onları evdeki yabancılarla (yetişkinler, çocuklar ve diğer köpekler) tanıştırmak da önemlidir.

Koruyucu olmak üzere yetiştirilen köpekler — Dobermanlar, Akitalar ve Rottweiler — doğaları gereği daha saldırgandırlar. Teriyer gibi küçük hayvanları öldürmek için yetiştirilen köpekler bu özelliği korur. Kısırlaştırılmamış erkek köpekler, kızgınlık dönemindeki dişiler ve emziren dişi köpek yavruları da tipik olarak saldırgandır.

Sonra köpeğin paket siparişi var. Dünyayı algılama biçimlerinin içine inşa edilmiştir. Ve beden dili, bir köpeğin sürüdeki sıralamasını belirlemenin aracıdır. Size ve ailenize sürünün bir üyesi olarak bakacak ve çocuklar gibi daha itaatkar üyelere meydan okuyarak yerini oluşturmaya çalışacaktır. Hayvan yemeğini korurken hırlıyorsa, davranışı derhal disipline edin. Bu tür davranışlar düzeltilmezse, köpek yavaş yavaş aile üyelerinin bir kısmı veya tamamı üzerinde hakimiyet kazanacaktır.

Teşhis

Tanı genellikle baskınlık davranışı, çatışma saldırganlığı ve sosyal statü saldırganlığı gözlemlenerek konur. Şu anda köpek saldırganlığının tedavisi için lisanslı herhangi bir ilaç bulunmamaktadır. Davranış değişikliği eğitimi, öngörülen tedavidir.

Tedavi

Tedavi, tedavi olmadığı için soruna odaklanır ve sorunu iyileştirmez. Köpeğin sahibi, köpeğe öfkesine yardımcı olmak için davranış yönetimi teknikleri konusunda eğitilecektir. Duyarsızlaştırma ve gevşeme teknikleri, köpeğin korkusunu yenmesine yardımcı olmak için kullanılır. Ağızlık gibi cihazlar, köpek evden uzaktayken etkili olabilir. Tüm tedavi, insanların, diğer hayvanların ve köpeğin yaralanmasını önlemeye odaklanır.

Bir köpeğin herhangi bir kişi üzerinde baskın bir statü kazanmasına izin vermeyin. Ayrıca, bir köpek seçerken kendi kişiliğinize gerçekçi bir şekilde bakmak iyi bir fikirdir. Örneğin, uysal ve yumuşak huyluysanız agresif bir köpek almayın.

Saldırgan olmayan diğer köpeklerle oynamaları için düzenleme yapmak iyi bir fikirdir, böylece samimiyet onlara bulaşacaktır. Agresif olan daha yaşlı bir köpeğiniz varsa, onları iyi davranışları için övün ve kabul edilemez davranışlar için hafifçe disipline edin. Emirle oturmalı, kapıdan çıkmadan oturmalı vs. Bu, ailede baskın olanın siz olduğunuzu pekiştirir. Ayrıca, erkek köpekleri kısırlaştırmak her zaman yeterli değildir, ancak baskın saldırganlığı önlemeye yardımcı olur.

Yaşam ve Yönetim

Köpeğin sürekli olarak izlenmesi tavsiye edilir. İzlemeye ek olarak, köpeğin saldırganlığını azaltmak ve sosyalleşme yeteneğini geliştirmek için köpek sahibinin önerilen teknikler üzerinde düzenli olarak çalışması önemlidir.

Bu eylemleri başlatma yeteneğinizden şüphe duyuyorsanız, bölgenizdeki davranışsal eğitim merkezleri için ek tavsiye ve tavsiyeler için veterinerinizden isteyin.

Önleme

Erken sosyalleşme de önleme için önemlidir. Çocukları veya koşucuları kovalamak ve insanların üzerine atlamak yasaklanmalıdır. Ayrıca köpekler agresif bir şekilde oynanmamalı ve fiziksel ceza asla uygun değildir. Bunları ve daha önce listelenen önerileri kullanmak, korku temelli ve saldırganlık temelli davranışların görülme sıklığını azaltmaya yardımcı olabilir.

Yorumlar (0)
Yorum Ekle