Köpeklerde Perikard ve Periton Arasındaki Fıtık

Makale İçerik Başlıkları

Köpeklerde Peritoneoperikardiyal Diyafragma Fıtığı

Peritoneoperikardiyal diyafram hernisi, perikard (kalbi içeren çift duvarlı kese) ile periton (karın boşluğunu döşeyen zar) arasındaki iletişimi etkileyen doğuştan gelen bir kusurdur. Diğer fıtıklar gibi, septumun çıkıntısı çevredeki alanı etkiler – budurumda karın.

Belirtileri ve Türleri

Semptomlar büyük ölçüde fıtıklaşan karın içeriğinin miktarına ve doğasına bağlı olacaktır. Bazı yaygın olanlar şunlardır:

  • Kusma
  • İshal
  • Öksürük
  • Kilo kaybı
  • Zor nefes alma

Nedenler

Peritoneoperikardiyal diyafram hernisi embriyolojik aşamada ortaya çıkar ve doğum öncesi bir kusur olarak kabul edilir.

Teşhis

Semptomların başlangıcı ve doğası da dahil olmak üzere köpeğinizin sağlığı hakkında veterinerinize kapsamlı bir tarih vermeniz gerekecektir. Daha sonra, sonuçları tipik olarak normal olan tam bir fizik muayenenin yanı sıra biyokimya profili, idrar tahlilive tam kan sayımı (CBC) yapacaktır.

X-ışınlarında görülen anormallikler, sonuçta, fıtıklaşmış karın içeriğinin boyutuna ve miktarına bağlıdır. Kontrast peritonografi gibi daha gelişmiş teknikler de daha ayrıntılı bir değerlendirme için kullanılır, bu sayede kontrast madde (kimyasal) enjeksiyonyoluyla periton boşluğuna verilir ve daha sonra farklı açılarda X-ışınları yapılır. Tanıyı doğrulamak için yaygın olarak kullanılan bir diğer teknik ekokardiyografidir.

Tedavi

Fıtığı kapatmak ve canlı organları normal yerlerine yerleştirmek için genellikle ameliyat gerekir. Bununla birlikte, herhangi bir olumsuz semptom göstermeyen yetişkin köpeklerde bulunursa, tedaviye gerek yoktur.

Yaşam ve Yönetim

Prognoz, başka hiçbir karmaşık faktör olmadan ameliyat geçirmiş köpekler için iyidir.

Yorumlar (0)
Yorum Ekle