Köpeklerde meme kanseri (Meme Bezi Tümörleri), iyi huylu ve kötü huylu şekilde kısırlaştırılmamış dişi köpeklerde oldukça sık görülür. Aslında, meme bezi tümörleri, değişmemiş dişi köpeklerde teşhis edilen en yaygın tümör türüdür.
Meme bezlerinin işlevi, yeni doğan yavruları beslemek için süt üretmektir. Göğüsten alt karın bölgesine uzanan iki sıra halinde bulunurlar; meme uçları konumlarını gösterir.
Köpeklerde meme kanseri öncelikle kadın popülasyonda görülürken, nadiren de olsa erkek köpekleri de etkiler.
Kısırlaştırma, bir köpeğin meme kanseri geliştirme riskini büyük ölçüde azaltabilir, özellikle de köpek kızgınlığa girme fırsatı bulamadan kısırlaştırılırsa.
Köpeklerde Meme Tümörü Türleri
Meme bezi tümörleri genellikle iyi huylu veya kötü huylu olarak sınıflandırılır.
Etkilenen köpeklerin yaklaşık yarısı, adenomlar veya iyi huylu karışık tümörler olarak sınıflandırılabilecek iyi huylu meme tümörleri ile teşhis edilecektir.
Ve teşhis edilen köpeklerin diğer yarısı, diğerlerinin yanı sıra katı karsinomlar, karsinoma in situ veya kistik-papiller form gibi basit karsinomlar olabilen malign bir tümör formuna sahip olacaktır.
Köpeklerde Meme Kanseri Belirtileri
Köpeklerde meme tümörlerinin en sık görülen belirtileri şunlardır:
- Meme bezlerinde tek veya çoklu kitleler—hastaların yaklaşık yarısında birden fazla tümör bulunur
- Meme dokusu üzerinde cilt yüzeyinde, sıklıkla iltihaplanma ve/veya drenaj ile birlikte yüzeysel doku kaybı
- Kitle, iyi huylu davranışa işaret edebilecek şekilde serbestçe hareket edebilir
- Cilde veya vücuda sabitlenebilir ve hareket etmesi zor olabilir, bu da kötü huylu davranış anlamına gelebilir
- Yakındaki lenf düğümlerinin şişmesi
- Solunum güçlükleri (eğer kanser akciğerlere yayılmışsa)
Köpeklerde Meme Kanserinin Nedenleri
Hormonal ve/veya genetik etkiler muhtemelen bir rol oynuyor olsa da, meme bezi tümörlerinin nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır.
Bazı ırklarda genetik bir temel mümkündür ve köpeklerde meme kanserine yatkın olan bazı genler tanımlanmıştır.
Örneğin Toy and Minature Poodles, English Springer Spaniel, Brittanys, English Cocker Spaniel, English Setters, Pointer, Alman Çoban Köpekleri, Malta ve Yorkshire Teriyerlerinin diğer ırklara kıyasla meme tümörü geliştirme riskinin arttığı bildirilmiştir.
Dişi üreme hormonlarına maruz kalmanın köpeklerde meme kanseri riskini arttırdığı bilinmektedir. Aslında, bir çalışma, köpekler ilk kızgınlıklarından önce kısırlaştırıldıklarında, değiştirilmemiş dişilere kıyasla meme kanseri geliştirme risklerinin %0.5 olduğunu gösterdi.
Tanı anındaki medyan yaş yaklaşık 10,5 yıldır (aralık 1 ila 15 yaş arasındadır); 5 yaşından küçük köpeklerde daha az görülür.