Köpeklerde Kürtaj ve Kürtaj Sonrası İyileştirilmesi

Köpeklerde kürtaj, bir köpeğin kazara hamile kaldığında hamileliği sonlandırmak istenildiğinde düşünülecek bir durumdur. Bu, hamileliğin nedenleri, sonlandırılma ihtiyacı ve en güvenli ilerleme yöntemi hakkında çok fazla araştırma yapıldıktan sonra yapılır.

Makale İçerik Başlıkları

Köpeklerde Kürtaj

Köpeklerde kürtaj, bir köpeğin kazara hamile kaldığında hamileliği sonlandırmak istenildiğinde düşünülecek bir durumdur. Bu, hamileliğin nedenleri, sonlandırılma ihtiyacı ve en güvenli ilerleme yöntemi hakkında çok fazla araştırma yapıldıktan sonra yapılır. Hamileliği sona erdirme yöntemi, köpeğin yaşı ve sahibinin onu gelecekte doğurmayı umup ummadığı gibi faktörlere bağlı olacaktır. Bir köpek sahibi, dişi güvenli bir şekilde hamile kalamayacak kadar gençse veya orantısız eşler arasında yanlışlıkla çiftleşme meydana gelirse, köpeğinin hamileliğini sonlandırmaya karar verebilir. Veterineriniz, bir tedaviye başlamadan önce köpeğinizin gerçekten hamile olduğundan emin olmak için adımlar atacaktır.

Bir köpekte kürtaj, sahibi tarafından talep edildiği gibi veteriner hekim tarafından hamileliğin sonlandırılması nedeniyle ortaya çıkabilir. Planlanmamış kürtajın kendiliğinden olayı düşük olarak bilinir. Annenin sağlığının korunması veya köpeklerin yanlışlıkla yanlış çiftleştirilmesi gibi, hamileliğin planlı bir şekilde sonlandırılmasının gerekli olabilmesi için sayısız neden vardır. Çoğu durumda, köpeği kısırlaştırmak, kürtaja neden olmak için tercih edilen bir alternatiftir.

Köpeklerde Kürtaja Karar Aşaması

Bir köpeğin hamileliğini sonlandırmayı seçmek hafife alınacak bir karar değildir. Bununla birlikte, bir köpeğin kızgınlık döneminde sahibinden uzaklaşması ve bu nedenle endişe verici bir durum yaratması gibi birçok durum vardır. Ev sahibi, evcil hayvanın şimdi yavruları yuvaya ihtiyaç duyan köpeklerle dolu bir dünyaya getirip getirmeyeceğini merak ediyor. Diğer durumlarda, safkan bir köpek istenmeyen bir eşle çiftleşebilir veya gelecekteki üreme planları nedeniyle kısırlaştırılmamış bir evcil hayvan, sahibinin isteğinden önce hamile kalır.

Dişi bir köpek kızgın olduğunda (veya yaygın olarak kızgınlık olarak bilinir), bir erkek köpeğe yaklaşık bir hafta süreyle açıktır, ancak aslında yaklaşık olarak sadece 3 ila 7 gün arasında doğurgandır.

Hamile kalırsa ve kürtaj yapılırsa, ister kendiliğinden ister planlı olsun, olaydan sonra birkaç gün kanama göreceksiniz.

Köpeklerde Kürtaj

Köpeklerde Kürtajı Düşünmenin Nedenleri

  • Gebeliğin sonlandırılmasına çeşitli nedenlerle karar verilebilir.
  • Safkan bir dişi bir uyumsuzlukta hamile kalır.
  • Çiftleşen köpekler, daha büyük bir erkekle orantısız olabilir.
  • Sahibi, mevcut popülasyona yavru eklemek istemiyor olabilir.
  • Sahibi, köpeğin sağlıklı bir hamilelik için çok yaşlı olduğunu düşünüyor olabilir.
  • Köpek çok genç (ilk kızgınlığında hamile kaldı)
  • Beslenme yetersizlikleri, embriyonun ölümü veya bakteriyel enfeksiyon gibi nedenlerle spontan düşük meydana gelebilir.

Köpeklerde Kürtaj Öncesi

Hamilelik sonlandırılmadan önce veteriner, evcil hayvanınızın gerçekten hamile olduğunu doğrulamak isteyecektir. Çiftleşmenin gerçekleştiğine tanık olmuş olabilirsiniz, ancak bu hiçbir şekilde gebe kalmanın gerçekleşip gerçekleşmediğini doğrulamaz. Sperm varlığını doğrulamak için vajinal yayma yapılabilir; ancak bu, köpek arkadaşınızın hamile kaldığı anlamına gelmez. Evcil hayvanınızın yavru taşıdığından emin olmak için, 25 günlük gebelikte bir ultrason gerçeği kanıtlayabilir. Bazı evcil hayvan sahipleri, olası hamilelikten kaçınmak isteyebilir; bunun veterinerle tartışılması gerekecek ve evcil hayvanın kısırlaştırılması daha iyi olabilir.

Köpeklerde Kürtaj Sonrası Bakımı

Veterineriniz, hamileliğin evresine bağlı olarak evcil hayvanınız için hangi yöntemin en güvenli ve en etkili olduğu konusunda size en iyi tavsiyeyi verebilir. Ovariohisterektomi (kısırlaştırma), yumurtalıkların ve rahmin tamamen çıkarılmasıdır. Gebeliği sonlandırmada ve önlemede oldukça başarılıdır. Bu genellikle hamileliğin erken döneminde yapılır. Bir veteriner, hamileliğin sonlarında bir köpek üzerinde bu prosedürü gerçekleştirmeyi zor ve rahatsız edici bulabilir, çok anlaşılır bir şekilde.

Köpeğinizdeki hamileliği sonlandırmak için kullanılabilecek başka yöntemler de vardır. Uzun vadede neyin köpeğiniz ve sahibi olarak sizin için en iyi çözüm olacağına karar verirken veterinerinizle görüşmeniz kesinlikle gereklidir.

4 gün boyunca verilen prostaglandin enjeksiyonları, progesteron hormonunu durdurur ve rahmin kasılmasına neden olarak hamileliği sonlandırmakta %80 etkilidir, hamileliği yaşayamaz hale getirir. Fetüsler yeniden emilir. Deksametazon 30 günlük gebelikte 10 gün boyunca günde iki kez enjekte edilir; fetüsler ya iptal edilir ya da yeniden emilir. Prolaktin antagonistleri, gebeliğin 35 ila 40. günlerinde günde iki kez verilen ve fetüslerin 3 ila 5 gün içinde düşmesine neden olan oral bir ilaçtır. Bu yöntemlerle kramp, artan susuzluk ve mide bulantısı gibi yan etkiler kaydedilmiştir.

Köpeklerde Kürtajın İyileştirilmesi

Bazı evcil hayvan sahipleri, kürtaj prosedürünün ve sonuçlarının olası tatsızlığı nedeniyle evcil hayvanlarının prosedür boyunca klinikte kalmasını tercih eder. Ayrıca bazı köpek sahipleri, evcil hayvanlarını eve getirmeden önce sonlandırma işleminin tamamlandığından emin olmak isterler. Bu, veterinerinizle görüşmek isteyeceğiniz kişisel bir karardır.

Evcil hayvanınızın yumurtalık histerektomisi varsa, genellikle ameliyattan sonraki gün eve döndüğünde dinlenmeye ve sessizliğe ihtiyacı olacaktır. Deri dikişleri olabilir ve bu nedenle sadece egzersiz için tasmalı yürüyüşlerle sessiz kalması gerekir. Veterineriniz, evcil hayvanınız kısırlaştırıldıktan sonra gerekli olan takip randevusunu size bildirecektir.

köpeklerde gebeliğin sonlandırılmasıköpeklerde kürtajÖstrojenProstaglandin F2 alphaspontan düşük
Yorumlar (0)
Yorum Ekle