Makale İçerik Başlıkları
Köpeklerde Kulak Yassı Hücreli Karsinomu
Köpeklerde kulak kanseri, kulakları etkileyebilen bir tümör türü, skuamöz hücreli karsinomdur. Köpekler kulaklar da dahil olmak üzere çeşitli cilt tümörlerinden etkilenebilir. Bir skuamöz hücreli karsinom (SCC), vücudu kaplayan veya vücudun boşluklarını kaplayan doku olan epitel hücreleri gibi ölçekte tutulan malign ve özellikle invaziv bir tümör olarak tanımlanabilir. Bu ölçek benzeri doku hücrelerine skuamöz denir.
Karsinom, tanımı gereği, genellikle vücuttan çıkarıldıktan ve vücuttaki diğer organlara ve yerlere metastaz yaptıktan sonra geri dönen, özellikle kötü huylu ve kalıcı bir kanser türüdür.
Auriküler (kulakla ilgili) skuamöz hücreli karsinom, aşırı güneşe maruz kalmadan kaynaklanabilir. Beyaz köpeklerde, hafif tüylü köpeklerde ve beyaz kulaklı köpeklerde daha sık görülür. Bu tip tümör, kulak uçlarında kırmızı, huysuz görünümlü alanlar olarak başlar. Yaralar veya ülserler gelip gidiyor gibi görünebilir ve zamanla yavaş yavaş büyüyecektir. Yüzde de ülserler olabilir. Bu kanser türü erken yakalanırsa başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Bu, köpeklerde nadir görülen bir kanser türüdür ve erken yakalanırsa başarıyla tedavi edilebilir.
Belirtileri ve Türleri
- Kulak kenarlarında kırmızı, kabuklu yaralar
- Kızarıklık gelip gidebilir
- Kulaklarda yaralardan kanama
- Yavaş yavaş büyüyen kulakta yaralar
- Yaralar büyüdükçe kulak uçları kaybolabilir, kulakta şekil bozukluğu olabilir.
- Bazen yüzünde yaralar
Nedenler
- Uzun süre güneşe aşırı maruz kalma
Teşhis
Semptomların başlamasına kadar köpeğinizin sağlığının kapsamlı bir geçmişini sağlamanız gerekecektir. Açık havada yapılan aktivitelerden veya deriyi kaşımaktan kaynaklanan yaralanmalardan kaynaklandığından şüphelenseniz bile, vücudun diğer kısımlarında görülen yaraları mutlaka tanımlayın.
Muayene sırasında, veterineriniz köpeğinizin vücudundaki diğer yaralar veya tümörler için dikkatli bir şekilde bakacaktır. Lenf düğümleri, büyümüş olup olmadıklarını belirlemek için dikkatle hissedilecektir, bu da vücudun bir enfeksiyona veya istilaya tepki gösterdiğinin bir göstergesidir. Kanserli hücreleri test etmek için bir lenf sıvısı örneği alınabilir. Veterineriniz, köpeğinizin diğer organlarının normal şekilde çalıştığından emin olmak ve beyaz kan hücresi sayısının normalden yüksek olup olmadığını belirlemek için tam kan sayımı ve biyokimya profili isteyecektir; yine, vücudun istilacı bir hastalık veya enfeksiyonla savaştığının bir göstergesi.
Köpeğinizin kulağındaki ülserli dokudan bir biyopsi alınacaktır, böylece doktorunuz, ister karsinom ister iyi huylu bir doku kütlesi olsun, spesifik büyüme tipini teşhis edebilir. Bu, ülserleri aynı semptomlara neden olabilecek diğer durumlardan ayırt etmek için gereklidir. Köpeğinizin göğsünün ve kafatasının röntgen görüntüleri, veterinerinizin akciğerlerde herhangi bir anormallik, özellikle tümör belirtileri olup olmadığını görsel olarak incelemesine ve karsinomun kemiklere yayılmadığından emin olmasına izin verecektir.
Tedavi
Tedavi, köpeğinizin kulaklarında kaç tane ülser olduğuna ve ülserlerin ne kadar büyük olduğuna bağlı olacaktır. Sadece bir küçük ülser varsa, bir dondurma tekniği olan kriyocerrahi ile çıkarılabilir. Ülser daha büyükse veya birkaç ülser varsa ameliyatla tedavi edilir. Ameliyat sırasında köpeğinizin kulağının dik veya sarkık kısmının (pinna) çoğu veya tamamı alınacaktır. Bazı durumlarda kulak kanalının da çıkarılması gerekebilir. Çoğu köpek, kulak kanalının çıkarılması gerekse bile bu ameliyattan sonra iyileşir.
Ameliyat pratik bir seçenek değilse, kanserli hücreleri öldürmek için kemoterapi kullanılabilir. Bununla birlikte, kemoterapi genellikle cerrahi kadar etkili değildir. Bazı durumlarda, veterineriniz başka uygun tedavi seçenekleri olup olmadığını belirleyebilmeniz için bir veteriner kanser uzmanı önerebilir.
Yaşam ve Yönetim
Köpeğiniz ameliyattan kurtulduktan sonra normal bir yaşam sürdürebilmelidir. Köpeğinizin görünümü farklı olabilir, ancak değişen vücuduna kolayca uyum sağlar. Yüzünde veya kafasında yeni yaralar oluşturmadığından emin olmak için köpeğinizi yakından izlemeniz gerekecektir. Köpeğinizin güneşte geçirdiği süreyi sınırlamaya çalışın. Köpeğinizi gündüz dışarı çıkarmanız gerekiyorsa, vücudunun ince tüylü bölgelerine güneş kremi sürmeniz ve güneşte geçirilen süreyi sınırlamanız gerekecektir. Köpeğiniz bir cam kapı veya pencere yakınında çok zaman geçirme eğilimindeyse, ultraviyole (UV) ışınlarının kedinize ulaşmasını engellemek için camın üzerine bir gölgelik veya reflektör yerleştirebilirsiniz. Herhangi bir kanserde olduğu gibi, köpeğinizi veterinerinizle düzenli ilerleme kontrolü için götürmeniz önerilir.
Önleme
Köpeğinizin güneşte geçirdiği süreyi, özellikle beyaz bir köpekse veya daha hafif tüyleri varsa, sınırlayın. Köpeğiniz güneşe çıktığında kulaklarına ve burnuna güneş kremi sürün.