Makale İçerik Başlıkları
Köpeklerde Hipernatremi
Elektrolitler vücuttaki birçok fonksiyon için çok önemlidir. Normal kalp ve beyin fonksiyonları, sıvı dengesi, oksijen sağlamak ve daha fazlası için gereklidirler. Her elektrolitin vücutta belirli bir seviyesi olduğu için çok hassas bir denge gereklidir.Sodyum vücuttaki birçok hayati fonksiyon için gereklidir: kan basıncının düzenlenmesi, kan hacmi, sinir uyarılarının (sinyallerin) iletimi ve ayrıca vücuttaki asit/baz dengesinin korunması.
Hipernatremi terimi, kandaki normal sodyum konsantrasyonlarından daha yüksek anlamına gelir. Bu tür yükselmeler, genellikle sodyum veya düşük su alımı ile birlikte gastrointestinal sistem yoluyla bol miktarda su kaybında görülür. Yaygın bir kaynak sodyumklorürdür (NaCl, sofra tuzu). Sodyum seviyelerindeki değişiklikler genellikle klorür seviyesindeki değişikliklere eşlik eder ve her ikisine ilişkin semptomlar bir arada bulunur.
Belirtileri ve Türleri
- Artan susuzluk (polidipsi) ve su tüketimi
- Karışıklık ve oryantasyon bozukluğu
- Koma
- Nöbetler
- Diğer semptomlar altta yatan nedene bağlı olabilir
- Kusma
- İshal
- İdrar yoluyla yüksek su kaybı (şeker hastalığında görüldüğü gibi)
- NaCl içeren intravenöz sıvı tedavisi
- Daha düşük su alımı
- Yüksek oral sodyum alımı (nadir)
Teşhis
Veterineriniz, daha önceki herhangi bir tıbbi tedavinin geçmişi de dahil olmak üzere, köpeğinizin ayrıntılı bir geçmişini alacaktır. Daha sonra tam bir fizik muayene yapacaktır. Rutin laboratuvar testleri şunları içerir: tam kan sayımı, biyokimya profilive diğer anormalliklerle birlikte yüksek sodyum seviyelerini ortaya çıkaracak idrar tahlili. Diyabetli köpekler için idrar tahlili, düşük sodyum seviyeleri de dahil olmak üzere idrardaki değişiklikleri ortaya çıkaracaktır. Altta yatan hastalıklarınteşhisi için daha spesifik testlerin yapılması gerekebilir.
Tedavi
Elektrolit dengesini düzeltmek için yaygın olarak sıvı tedavisi kullanılır. Susuz kalmış köpeklerde, sıvı ve elektrolit düzensizliklerini düzeltmek için sıvı tedavisinin bir süre boyunca yapılması gerekir. Veteriner hekiminiz, elektrolit seviyelerininnormal aralıklarda olduğundan emin olmak için tedavi sırasında ve sonrasında sodyum ve diğer elektrolit seviyelerini ölçecektir. Altta yatan nedenlerin (örneğin diyabet) tedavisi, sorunun tam olarak çözülmesi ve gelecekteki atakların önlenmesi içinesastır.
Yaşam ve Yönetim
Köpeğinizin veterineri tarafından verilen yönergeleri izleyin. Diyabetli hastalar için sürekli su temini sağlayın. Köpeğiniz için sodyum kısıtlı bir diyet önerilebilir. Veterinerinizle görüşmeden köpeğinize, özellikle de sodyum klorür içerenlere ödülvermeyin. Tam iyileşme sağlanana kadar köpeğiniz için önerilen diyete bağlı kalın.
Altta yatan herhangi bir hastalığı olmayan hipernatremili köpeklerin çoğu iyi yanıt verir ve prognoz mükemmeldir. Bununla birlikte, elektrolit düzensizliklerinden sorumlu altta yatan bir hastalığı olan hayvanlarda, prognoz, elektrolit dengesizliklerinindüzeltilmesi ile birlikte hastalığın tedavisine bağlıdır.