Köpeklerde Diş Eti Kist

Makale İçerik Başlıkları

Köpeklerde Dentigeröz Kist

Bir dentigeröz kist, kelimenin tam anlamıyla, diş üzerinde bir kisttir. Sürmemiş bir dişin kuronunu çevreleyen dokudan kaynaklanan, su toplamasına benzer şekilde sıvı dolu bir kese ile karakterizedir. Boksörler ve buldoglar gibi, patlama bozukluğu riski yüksek olan herhangi bir cinste görülür. Mandibular (alt çene) birinci premolarlarda ve sıklıkla her iki tarafta (bilateral) oluşma eğilimindedir. Bu durum, dişler altı aylıkken çıkmadıysa teşhis edilir, ancak bir kist daha sonra oluşmayabilir.

Belirtileri ve Türleri

Belirtiler aşağıdakilerden bir veya daha fazlasını içerebilir:

  • “””Eksik””” diş
  • Eksik diş bölgesinde, genellikle sıvı ile dalgalanan yumuşak bir şişlik oluşumu
  • Hasta, daha önce bir sorun belirtisi olmaksızın, çevreleyen kemiğe kistik hasar nedeniyle alt çenenin patolojik (anormal) kırığının kanıtını gösterebilir.
  • Kistik değişiklikler başlangıçta belirgin olmayabilir

Nedenler

Sürmemiş dişler.

Teşhis

Veterineriniz, diş kökünde oluşan iyi huylu bir tümör olan oral bir kitle arayacaktır. Diş yapıları (kompleks veya bileşik) bazen kistik bir yapı içinde bulunur, yani diş, bir keseye benzeyen, ancak farklı organizasyon seviyelerine sahip diş eti dokusuyla kaplıdır. Radyografik görüntüleme, herhangi bir eksik veya çıkmamış diş durumunda önemlidir ve genellikle kesin tanı koymak için kullanılır. Radyografik sonuçlar, dişin boynunda kalan mine organından kaynaklanan ve kuronu (halo) saran radyolüsent (röntgende görülemeyen) bir kist kanıtı gösterebilir.

Tedavi

Olgun bir hayvanda gömülü bir diş varsa, dişi içeren herhangi bir kistik yapı veya diğer anormal değişiklikler hakkında bir değerlendirme yapılacaktır; Eğer cerrahi bir ekstraksiyon büyük miktarlarda kemiğe zarar verecekse sürekli izleme makul olacaktır. Kistik bir oluşum varsa, veterineriniz kistik astarın tamamen cerrahi olarak çıkarılması (debridman) ile birlikte cerrahi bir ekstraksiyon önerecektir. Çene kemiği hasar görmüşse, doktorunuz sentetik kemik replasmanı düşünecektir. Anestezi prosedürleri sırasında hasta izleme ve destek ile endike olduğunda uygun ameliyat öncesi antimikrobiyal ve ağrı yönetimi tedavisi verilecektir. Bir dişin büyümesinde anormallikler varsa ve esansiyel olmayan bir diş ise, kistik değişiklikler olmasa bile çekilmesi en doğrusu olacaktır.

Yaşam ve Yönetim

Dentigeröz kist teşhis ve tedavi edilmezse çene kemiğinin patolojik kırığı meydana gelebilir. Bu durum erken tespit edilir ve uygun şekilde tedavi edilirse prognoz iyidir.

Yorumlar (0)
Yorum Ekle