Köpeklerde Çene

Makale İçerik Başlıkları

Köpeklerde Tetanoz Bacillus Enfeksiyonu

Tetanoz, Clostridium tetani adlı bir bakteri ile enfeksiyonun sonucu olarak köpeklerde ara sıra görülen bir hastalıktır. Bu bakteri normalde toprakta ve diğer düşük oksijenli ortamlarda bulunur, aynı zamanda memelilerin bağırsaklarında ve yaralanma, ameliyat, yanık, donma ve kırıklar nedeniyle oluşan yaraların ölü dokusunda da bulunur.

Bu bakterinin tipik bir özelliği oksijensiz (anaerobik) yaşayabilmesi ve spor oluşturarak ortamda uzun süre kalabilmesidir. Yaralı bir hayvanın sporlarla temas etmesi gibi uygun koşullar mevcut olduğunda, güçlü toksini vücuda bırakabilirler. Bu güçlü toksinler vücuttaki sinir hücrelerine bağlanır ve kas spazmları ve uzuvların sertleşmesi gibi bu hastalığın karakteristiği olan semptomlar üretir.

Semptomların şiddeti genellikle vücuda girebilen organizmaların sayısına ve vücutta üretilen toksinlerin miktarına bağlı olacaktır, ancak bu genellikle acil tedavi gerektiren ciddi bir durum olarak kabul edilir.

Belirtileri ve Türleri

Sporlar yaraya girdikten ve çimlendikten sonra semptomlar ortaya çıkabilir. Enfekte yaranın etrafındaki kaslar önce sertleşebilir. Köpek sert ve topal görünebilir. Bu köpeklerde genellikle zayıflık ve koordine olmayan bir yürüyüş gözlemlenebilir. Enfeksiyon vücuda girdiği bölgede lokal olarak kalırsa semptomlar kendiliğinden kaybolabilirken, diğer durumlarda toksinler sinir sistemine erişebiliyorsa semptomlar genel bir hastalığa dönüşebilir.

Genelleştirilmiş hastalık ile ilgili belirtiler şunlardır:

  • Ateş
  • Kabızlık
  • İdrar yaparken ağrı
  • aşırı salya
  • buruşuk alın
  • sırıtan görünüm
  • Sert ve sert kuyruk
  • Sürekli dik ve sert kulaklar
  • Vücut kaslarının aşamalı sertliği, hayvana testere tezgahı görünümü verir
  • Yemek yeme zorluğu
  • Solunum zorluğu (göğüs kaslarının sertliği nedeniyle)
  • Ağzı açmada zorluk (çene kaslarının sertliği nedeniyle)
  • Ani dış hareket, ses veya dokunma ile tüm vücut kas spazmları
  • Felç
  • Nefes alamama nedeniyle ölüm

Nedenler

Bakteriyel kontaminasyona yol açan gözetimsiz yaralar, kilit çenenin önde gelen nedeni olduğundan, açık hava köpekleri daha yüksek risk altındadır.

Teşhis

Semptomların geçmişi de dahil olmak üzere köpeğinizin sağlığı hakkında kapsamlı bir tarih vermeniz gerekecektir. Veterineriniz ayrıca enfeksiyona yol açmış olabilecek herhangi bir önceki yaralanma veya travmayı soracaktır. Ayrıntılı bir öykü aldıktan sonra, veterineriniz köpeğiniz üzerinde tam bir fizik muayene yapacaktır.

Rutin laboratuvar testleri tam kan sayımı (CBC), biyokimya profili ve idrar tahlilini içerecektir. Tam kan sayımı, her ikisi de enfeksiyonu gösteren anormal derecede düşük veya yüksek sayıda beyaz kan hücresi (WBC) gösterebilir. Biyokimya testleri, kreatin fosfokinaz (CPK) adı verilen bir enzimin yüksek konsantrasyonlarını ortaya çıkarabilir. Bu enzim esas olarak kalp, beyin ve iskelet kaslarında bulunur, ancak bu enzimin seviyesi, kasların yaşadığı sertliğe ve hasara yanıt olarak kanda artar ve bu da bakteriyel enfeksiyona yanıt verir.

İdrar tahlili sonuçları, idrarda miyoglobin artışı dışında genellikle normaldir. Miyoglobin, normalde kaslarda bulunan bir proteindir ve kasların sürekli kasılmaları ve sertliği ile hasarlı kaslardan salınması nedeniyle idrarda görünmeye başlar. Veterineriniz ayrıca yaradan alınan doku ve sıvı örneklerini kültür için laboratuvara gönderecektir. Kültür testi, neden olan organizmanın kontrollü büyümesine izin verecek ve böylece yaradaki varlığını doğrulayacaktır.

Tedavi

Bu hastalığın ileri evrelerinde köpeğinizin hastaneye yatırılması gerekecektir. Genellikle 3-4 haftalık bir süre için iyi bir destek ve sürekli bakım gerekir. Köpeğiniz kendi başına yemek yiyemiyorsa, veterineriniz enerji ve metabolik ihtiyaçlarını korumak için doğrudan midesine bir besleme tüpü yerleştirecektir. Bu toksin kaslara ve sinir sistemine saldırdığı için köpeğinizin çok hassas olması muhtemeldir ve bu da zorla beslemeyi istenmeyen bir tedavi yöntemi haline getirir. Bu tür manipülasyonlar aslında semptomları şiddetlendirebilir. Dehidrasyonu önlemek için intravenöz sıvılar başlatılabilir. Birincil endişelerden biri bu olacaktır.

Hemşirelik bakımının önemli özelliklerinden biri, bu hayvanlar dokunmaya, sese ve ışığa son derece duyarlı olduklarından, köpeği düşük ışıklı ve düşük gürültülü bir ortamda tutmaktır.

Semptomların daha da kötüleşmesini önlemek için köpeğiniz sakinleştirilecektir. Kas spazmını ve kasılmaları en aza indirmek için ilaçlar kullanılabilir. Kombinasyon halinde, bu tür ilaçlar, köpeğinizi uzun süre yatar pozisyonda kalmaya teşvik edecektir. Bu nedenle, bir yerde çok uzun süre yatmanın yan etkileri konusunda bir endişe vardır. Köpeğinize yumuşak bir yatak takımı sağlamalısınız ve yatak yaralarının/ülserlerinin gelişmesini önlemek için köpeğinizi diğer tarafına çevirebileceğiniz gün boyunca düzenli zamanlar planlamanız gerekecektir.

Köpeğinizin düzgün nefes alamaması durumunda, kaslar enfeksiyondan kurtulana kadar normal nefes almayı kolaylaştırmak için trakeaya bir tüp yerleştirilecektir. Bazı hayvanlarda nefes almayı kolaylaştırmak ve asfiksiyi önlemek için nefes borusuna bir delik açılması gerekir. Köpeğiniz idrarını yapamıyorsa, idrarın geçmesine izin vermek için bir idrar sondası yerleştirilecektir. Köpeğiniz kabızsa, kabızlığı gidermek için bir lavman verilebilir. Çoğu durumda bu tedaviler ev ortamında da uygulanabilmektedir. En önemli husus, klinikte ilk bakımdan sonra evde tedavi alacaksa, köpek için steril bir ortam sağlama yeteneğidir. Bunu veterinerinizle görüşmeniz ve kontaminasyonu önlemek için uygun prosedürleri gözden geçirmeniz gerekecektir.

Toksini bağlamak ve sinir hücrelerine daha fazla bağlanmasını önlemek için ilaçlar verilecektir. Enfeksiyonun daha fazla yayılmasını kontrol etmek için ayrıca oral veya enjeksiyon yoluyla antibiyotikler de verilecektir. Enfeksiyonu kontrol etmek için yaranın çevresinde topikal (dış) antibiyotikler de kullanılacaktır.

Yaşam ve Yönetim

Köpeğiniz tehlikeden kurtulduktan sonra, köpeğiniz enfeksiyondan ve yan etkilerinden tamamen kurtulana kadar iyi hemşirelik bakımı sağlamanız gereken eve götürmenize izin verilecektir. Veteriner hekiminiz, günlük beslenme için mide tüpü de dahil olmak üzere, köpeğinizin vücuduna yerleştirilmesi gereken çeşitli tüplerin doğru kullanımı konusunda sizi bilgilendirecektir.

Yukarıda bahsedildiği gibi, ülserleri önlemek için köpeğinizin dinlenme pozisyonunu birkaç saatte bir değiştirmek önemlidir. Yarayı temiz tutun ve yaranın renginde herhangi bir değişiklik görürseniz veya ülserler oluşmaya başlarsa veterinerinizi ziyaret edin. Aksi takdirde, köpeğinizin ağrılı hissetmesini beklemelisiniz. Veteriner hekiminiz, rahatsızlığınızı en aza indirmeye yardımcı olması için köpeğiniz için ağrı kesici ilaçlar verecektir ve evde köpeğinizin diğer evcil hayvanlardan, aktif çocuklardan ve yoğun giriş yollarından uzakta, rahat ve sessizce dinlenebileceği bir yer ayarlamanız gerekecektir. Mesane ve bağırsakları rahatlatmak için açık havada yapılan geziler kısa tutulmalı ve köpeğinizin iyileşme döneminde idare etmesi kolay olmalıdır. Ağrı kesici ilaçları dikkatli kullanın ve tüm talimatları dikkatlice izleyin; Evcil hayvanlarla ilgili en önlenebilir kazalardan biri aşırı dozda ilaç kullanımıdır.

Köpeğinizi muayene ettirmek ve iyileşme durumunu değerlendirmek için veterinerinizi birkaç kez daha ziyaret etmeniz gerekecektir. Prognoz büyük ölçüde hastalığın ciddiyetine bağlıdır; hastalık ne kadar şiddetli olursa, tam iyileşme şansı o kadar az olur. Bu hayvanların tam bir iyileşme için genellikle uzun bir süreye ihtiyacı olduğundan, iyi bir sahip uyumu gereklidir. Sizin tarafınızdan güçlü bir taahhüt, köpeğinizin hayatta kalma şansını büyük ölçüde artıracaktır.

Yorumlar (0)
Yorum Ekle