Makale İçerik Başlıkları
Köpeklerde Hipermetri ve Dismetri
Dismetri ve hipermetri, bir köpekte istemli hareketi kontrol eden yolların işlev bozukluğunun dışa dönük belirtileridir. Daha spesifik olarak, dismetri, köpeğin hareketlerinin hızını, aralığını ve kuvvetini yargılayamaması ile karakterize edilir – kelimenin tam anlamıyla, alanı ölçememe. Bu arada hipermetri, amaçlanan konuma aşırı erişim veya yüksek adım atma eylemini tanımlar.
Belirtileri ve Türleri
Mevcut olabilecek serebellar hastalık belirtileri şunları içerir:
- Baş eğme
- vücut sallanma
- Vücut titremeleri; genellikle hareketle daha belirgin
- Geniş bacak duruşu
- Tehdit tepkisinin kaybı – bir parmak göze doğru bıçaklandığında gözlerin refleks olarak kapanması
- Eşit olmayan öğrenci boyutu (anizokori)
- Anormal, sarsıntılı hareketler
Nedenler
Beyin veya sırt travması, genellikle omurilik veya beyin hasarının birincil nedenidir ve koordinasyon eksikliğine veya uzuvların aşırı yüklenmesine yol açar. Beynin istemli hareketleri ve dengeyi koordine etmekten sorumlu parçası olan beyincikteki veya beyinciğe giden sinirlerdeki lezyonların bu semptomların nedenlerinden biri olduğuna inanılmaktadır. Lezyonlara felç veya bu sinirlerin yakınında bulunan tümörler neden olabilir.
Teşhis
Veteriner hekiminiz, semptomların geçmişini ve bu duruma yol açmış olabilecek olası olayları dikkate alarak köpeğinizde kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Başka serebellar hastalık belirtisi yoksa, köpeğiniz için yüksek adımlı bir göğüs uzuv yürüyüşünün normal olup olmadığını belirlemek önemli olacaktır. Bazı köpeklerin, özellikle küçük ırkların, ön uzuvlarında normal olarak meydana gelen yüksek adımlı bir yürüyüş vardır, bu nedenle veteriner hekiminiz, garip hareketlerin altında yatan bir nedenin ne olabileceğine karşı normal olanı ayırt etmek isteyecektir. Başka bir serebellar hastalık belirtisi yoksa, köpeği için yüksek adımlı bir göğüs uzuv yürüyüşünün normal olup olmadığını sahibinden belirlemek önemlidir. Röntgen veya ultrason gibi tanı amaçlı görüntüleme genellikle beyin ve omurgada olası yaralanma veya hasarı incelemek için yapılır ve özellikle yaşlı hayvanlar için önerilir.
Veterineriniz, köpeğinizin tepkilerini ve uyaranlara verdiği tepkileri kontrol edecektir. Standart olan bir test, köpeğin tehdit tepkisini veya tehdit refleksini, bir parmak gözlere doğru bıçaklandığında ortaya çıkan istemsiz bir göz tepkisini kontrol etmektir. Veterineriniz bunu yaptığında köpek refleks olarak gözlerini kapatmazsa ve aniden uzaklaşmazsa, doktorunuz görme kaybı veya nörolojik fonksiyon bozukluğu olduğunu varsayabilir.
Tedavi
Durum şiddetliyse ve/veya hızla ilerliyorsa, acil teşhis çalışması ve tedavisi için hastaneye yatırılması önerilir. Durum hafif veya yavaş ilerliyorsa, tedavi genellikle ayaktan tedavi bazında yapılır. Genel olarak, bu durumdan muzdarip köpekler, iyileşirken yaralanma riski altında olmadıklarından emin olmak için hapsedilir. Köpeğinizin diğer evcil hayvanlardan, aktif çocuklardan ve yoğun giriş yollarından uzakta, evde rahatça ve sessizce dinlenebileceği bir yer ayarlamanız gerekecektir. Mesane ve bağırsakları rahatlatmak için açık havada yapılan geziler kısa tutulmalı ve köpeğinizin iyileşme döneminde idare etmesi kolay olmalıdır. Köpeğinizi tek bir yerde tutmak zorsa, kısa bir süre kafeste dinlenmeyi düşünebilirsiniz.
Bununla birlikte, köpek için çok stresli bir zaman olabileceğinden, köpeğinizin uzun süre yalnız bırakılmaması önemlidir. Köpeğinizin iyileşme süreci, sizin tarafınızdan teselli edilmekten fayda sağlayacaktır.
Yaşam ve Yönetim
Köpeğinizin ilerlemesini izlemek için periyodik nörolojik muayenelerin yapılması önerilir.