Makale İçerik Başlıkları
Köpeklerde aşırı havlama, genellikle gece veya gündüz uygunsuz zamanlarda meydana gelen, kontrol edilemeyen, sürekli havlama, sızlanma veya ağlama anlamına gelir. Bu durum ağrı, hastalık, bilişsel işlev bozukluğu sendromundan (CDS) kaynaklanabilir veya işitme kaybına bağlı olabilir.
CDS sıklıkla gece uyanmasıyla ilişkilidir, bu durumda aşırı havlama gerçekleşir. İş ve yüksek enerji aktiviteleri için yetiştirilen köpekler fazla havlamaya eğilimlidir.
Aşırı havlama, davranış değiştirme eğitimi ile kontrol edilebilen davranışsal durumlarla da ilişkili olabilir. Aşırı ve beklenmeyen anlarda havlama için daha iyi bilinen bazı ırklar da vardır. Yorkshire, Cairn, Fox, West Highland White ve Silky teriyerleri gibi birçok terrier türü, nedensiz havlamaya eğilimlidir ve davranışsal modifikasyon eğitiminden yararlanılarak bu durum iyileştirilebilir. Aşırı havlamaya eğilimli diğer cinsler minyatür kaniş, chihuahua ve Pekingese’dir
Belirtiler ve Tipler
- Yaşlılık çağındaki köpeklerde gece sesleri
- Koruma köpeklerinde aşırı havlama
- Yüksek enerjili, sinirli köpeklerde aşırı havlama
- Acı veya hastalıktan kaynaklanan havlama
- Sahipliğe veya başkalarına (örneğin, komşular) zarar veren havlama
Nedenler
- Hastalık, ağrı, CDS (Bilişsel işlev bozukluğu sendromu)
- Anksiyete
- Alarm havlaması – Diğer uyaranlara cevap olarak
- Bölgesel – dışarıdan gelen seslere uyarı veya koruma cevabı
- Sözlü komutlarla veya sahibin odaya dönüşüyle desteklenmiş sosyal davranış veya dikkat çekme davranışı
- Sık sık vokalizasyon (örneğin uluyan ya da sızlanan) – (genellikle anneden, aileden, sosyal gruptan ya da sahibinden ayrılmayla)
- Büyütme antagonist görüntüler ile ilişkili olabilir
- Stereotipik davranışlar veya kompulsif bozukluklar
- Irk – genetik özellikler
Teşhis
Köpeğinizin artan havlama durumu sıradan değilse, davranış değişikliğini göz önünde bulundurmadan önce sağlık sorunlarına karşı kontrol etmelisiniz. Veterineriniz, eksiksiz bir fiziksel muayenenin yanı sıra kimyasal kan profili, tam kan sayımı, idrar tahlili ve elektrolit dahil olmak üzere tam bir tıbbi çalışma gerçekleştirebilir. Bu duruma yol açabilecek olası olaylar da göz önünde bulundurulacak ve köpeğinizin semptomlara yol açan davranışsal sağlığı ile ilgili ayrıntılı bir takip başlatılacaktır.
Havlamanın davranışsal olmadığına kanaat getirildiğinde, işitme kaybından şüphelenilirse BAER testi yapılabilir.
Tedavi
Davranışsal değişiklikler başlamadan önce köpeğinize ve kişisel yaşam koşullarınıza, evinize ve sorun türüne uygun bir plan oluşturulmalıdır.
Havlama durumunda onu cezalandırmamalısınız. Bunun yerine, sakin ve sessiz olduğunda köpeğinizi olumlu bir şekilde ödüllendirin ve örnek olarak da sakin kalarak onu övün. Ayrıca, köpeğiniz uyarıldığında sakinleşmesi için telkinlerle yaklaşmalısınız. Köpeğinizin sessiz kalmasınız sağlamak için antrenman yapmak öncelikli olacaktır.
Köpeğinizin havlayarak veya ağlayarak gördüğü ilgiye alışmasını önlemelisiniz. Bazı başarılar için kullanılan bir başka yöntem ise, tepki eşiği çok yüksek olana kadar, köpekleri, yiyecek muameleleri kullanarak dış uyaranlara karşı duyarsızlaştırmaktır. Köpeğinizin aşırı derecede havlamasına neden olan tetikleyicilere karşı daha dikkatli olmak, heyecanlı veya endişeli hale gelmeden önce köpeğinizin dikkatini dağıtmanıza yardımcı olacaktır. Gerçek anksiyete, çatışma, uyaranlara aşırı duyarlılık veya kompulsif bir bozukluk varsa, veteriner hekimizin birtakım ilaçlar önerebilir.
Anksiyete durumlarının beklenebileceği veya uykuya neden olabileceği durumlarda kısa veya ihtiyaca göre benzodiazepinler, sedatifler, uyaranlara maruz kalmadan önce köpeği sakinleştirmek için etkili olabilir (örn. Arabalar, havai fişekler), ancak kaygıyı azaltmayacak ve bazı köpeklerde gürültüye duyarlılığı ve havlamayı artıracaktır.
Aşırı ve kronik anksiyete durumlarında uzun süreli tedavi için trisiklik antidepresanlar (TCA) veya seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar), davranış değişikliği ile birlikte bazı köpekler için yararlı olabilir. SSRI veya klomipramin, kompulsif bozukluklar için davranış terapisi ile birleştirildiğinde yardımcı olabilir.
Yaşam ve Yönetim
Köpeğin özel yanıtına göre programı değiştirmek için köpek, veterinere veya bir davranış uzmanına periyodik olarak kontrol ettirilmelidir. İtaat eğitimi, baş yular eğitimi ve sessiz komuta eğitimi genellikle köpeklerde etkilidir. Köpekler diğer insanlar ve evcil hayvanlar da dahil olmak üzere gelişim boyunca çeşitli uyarıcı ve ortamlara alışmalı ve sosyalleştirilmelidir. Bu, hayvanı yeni deneyimlere karşı, kaygıyı ve aşırı uyarımı azaltarak duyarsızlaştırır.