Makale İçerik Başlıkları
Köpeklerde Aşıya Bağlı Sarkom
Enjekte edilebilir aşı ve aşı dışı ürünlerin çoğu türü köpeklerde nadiren sarkom gelişimi ile ilişkilendirilmiştir, ancak bazı köpekler kuduz aşısını takiben bölgeye özgü bir sarkom geliştirebilir. Aslında, bazı hayvanlarda aşı enjeksiyon bölgelerindegelişen bir sarkom (kemik, kıkırdak, yağ veya kastan kaynaklanan kanserli bir kitle) raporları, aşı ile bazı hayvanlarda aşıya yatkınlık arasında bir bağlantı şüphesine yol açmıştır. bu tür bir tepki.
Bu tümörler oldukça invaziv, hızlı büyüyen ve malign olarak karakterize edilir. Metastatik (yayılma) oranları yüzde 22,5 ila 24 olarak bildirilmektedir. Genellikle kanser akciğerlere yayılır, ancak bölgesel lenf düğümlerine ve cilde de yayılabilir.
Sarkom gelişiminin nedeni bilinmemektedir, ancak malign kitlenin takip etmesi için önce lokal inflamasyonun gerçekleşmesi gerektiğine inanılmaktadır. Ek olarak, ilk raporlar sarkomun potansiyel bir nedeni olarak alüminyum içeren aşı adjuvanlarına (yardımcıbileşenler) odaklandı. Bununla birlikte, sarkom oluşumu ile ilişkilendirilen aşılarda kullanılan tüm adjuvanlar alüminyum içermediğinden alüminyumun rolü belirsizdir.
Belirtileri ve Türleri
Lezyonlar aşılama bölgesinde, kalıcı ve/veya büyüyerek meydana gelir. İleri evrelerde lezyonlar sabitlenecek ve bazen ülserleşecektir.
Nedenler
Kuduz aşısı ile aşılama, bu tip sarkomun altında yatan neden gibi görünmektedir. Ayrıca, verilen aşıların sıklığı ve sayısı ile tümör geliştirme riski artabilir.
Teşhis
Köpeğinizin sağlığı, semptomların başlangıcı ve bu durumu hızlandırmış olabilecek olası olaylar hakkında kapsamlı bir tarih vermeniz gerekecektir. Veteriner hekiminiz kan kimyasal profili, tam kan sayımı, idrar tahlili ve elektrolit paneli isteyecektir.
Kanserin yayılmasını değerlendirmek için göğüs ve karın röntgeni çekilmelidir. Bu arada, kontrast maddelerle bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüleri, veteriner hekimin bölgeyi daha kolay incelemesini sağladığı için kullanılır. Daha sonra enjeksiyon bölgelerindemeydana gelen tüm kitlelerin yerini, şeklini ve boyutunu kaydedebilir.
Aşılama yerlerinde üç aydan uzun süre devam eden, çapı iki santimetreden büyük olan veya enjeksiyondan bir ay sonra büyüklüğünde artış olan kitlelere biyopsi yapılmalıdır. İlerlemiş lezyonlardan da kesin tedaviden önce biyopsi alınmalıdır.
Tedavi
Etkili bir tedavi protokolü zordur, ancak kesin ameliyattan önce veya sonra radyasyon tedavisi, köpeğinizin hayatta kalmasını önemli ölçüde artıracaktır. Sarkomun nüksetmesine kadar önemli ölçüde daha uzun bir süreye neden olduğu tespit edildiğinden,ameliyattan önce bir kontrastlı BT taraması da yapılmalıdır. Bu arada kemoterapinin bu kanser türünde hayatta kalmayı arttırdığı bulunmadı.
Yaşam ve Yönetim
Köpeğinizi aşırı aşılamayın. Veteriner hekiminiz tarafından özellikle tavsiye edilmedikçe, kuduz ve diğer hastalıklar için her üç yılda bir aşılama yapın.