Köpeklerde Arter İltihabı

Makale İçerik Başlıkları

Köpeklerde Juvenil Poliarteritis ve Beagle Ağrı Sendromu

Tıbbi olarak beagle ağrı sendromu olarak da adlandırılan juvenil poliarterit, görünüşte genetik kökenli, sadece belirli ırkları etkileyen sistemik bir hastalıktır. Diğer ırklarda, özellikle de boksörlerde ve Bernese dağ köpeklerinde benzer bir sendromrapor edilmiş olmasına rağmen, en yaygın olarak genç beaglelarda bildirilmektedir. Bu hastalık nadirdir ve boyundaki ve kalpteki omurilikteki küçük damarların tahrişi veya enfeksiyonu ile bir arterin veya birkaç arterin aynı anda iltihaplanması olaraktanımlanabilir.

Durumun semptomları, ciddi bir bakteriyel enfeksiyonu düşündüren belirtilerle birlikte gelir ve gider: yüksek ateş, ağrı ve yüksek beyaz kan hücresi sayısı. Bu yaygın yanlış teşhis, antibiyotiklerin hiçbir etkisi olmadığı için jüvenil poliarteritin tedavisinizorlaştırır. Veteriner hekiminiz beagle ağrı sendromundan şüphelenmiyorsa ve evcil hayvanınız bu durumun belirtilerini gösteriyorsa, doktorunuzdan bunu düşünmesini istemek akıllıca olacaktır. Özellikle köpeğiniz zaten bir antibiyotik tedavisi görmüşse.Bu durum aynı zamanda nekrotizan vaskülit olarak da ifade edilebilir: bir damarın iltihaplanması ve doku ölümü.

Belirtileri ve Türleri

  • Boyun ağrısı
  • Boyun Tutulması
  • alçaltılmış kafa
  • kambur geri
  • Kaldırıldığında homurdanma
  • Kas spazmları (özellikle ön bacaklarda ve boyunda)
  • sallayarak
  • Ateş
  • iştahsızlık
  • Letarji
  • hareket etme isteksizliği

Bu durumdan muzdarip bir beagle köpek yavrusu için çeneyi açmak acı verici görünecek ve köpek yavrusu havlamaya isteksiz olacaktır. Semptomlar genellikle köpek yavrusu dört ila on aylıkken ortaya çıkar, ancak durum daha büyük yaşta da ortaya çıkabilir.Tedavi olmaksızın kendi kendine düzelebilir, ancak geçse bile genellikle birkaç ay içinde geri döner.

Nedenler

Sadece bazı ırklar duyarlı olduğundan, jüvenil poliarteritin nedenlerinden birinin gizli bir genetik faktör olduğuna inanılmaktadır. Tıp araştırmacıları ayrıca ilgili bir oto-bağışıklık faktöründen şüpheleniyorlar.

Teşhis

Jüvenil poliarterit tanısı doğrulanmadan önce bakteriyel menenjit, vertebral disk iltihabı, spinal tümör ve servikal disk hastalığı ekarte edilmelidir. Nekrotizan vaskülit varsa, X-ışınları hastalık kanıtı göstermeme eğilimindedir. Hastalığın doğasınıbelirlemek için genellikle bir spinal musluk daha iyidir. Bu bir menenjit şekli olsa da kaynağı bakteriyel değildir, bu nedenle antibakteriyel ilaçlar durumu çözmeyecektir.

Veterinerinizin daha fazla doğrulama için tam kan testi yapması gerekecektir ve laboratuvar sonuçları anemi (düşük kırmızı kan hücreleri), enfeksiyona işaret eden yüksek beyaz kan hücresi sayımı veya diğer kan anormalliklerini gösterebilir. Genellikleeşlik eden bir ateş, ayrıca bir enfeksiyon belirtisi olacaktır.

Tedavi

Kortizona benzer bir anti-inflamatuar, immünosupresif ilaç olan prednizon, tercih edilen olağan tedavidir. Hastalar sadece birkaç gün içinde hızlı iyileşme gösterme eğilimindedir, ancak buna rağmen ilaç kesildiğinde sıklıkla nüksler meydana gelir. Altıay gibi daha uzun bir süre tedaviye devam etmek bazen kalıcı çözüme yol açacaktır. Tedavinin başlangıcında, steroid tedavisi semptomlarda bir remisyon sağlayacak düzeyde uygulanmalıdır ve daha sonra veteriner hekiminiz bir oral tedavi rejimi önerebilir.Tedavi süresince, miktar, semptomları kontrol etmek için gereken mümkün olan en düşük doza yavaş yavaş azaltılacaktır. Semptomlar geri dönerse, steroid tedavisinin yeniden başlaması gerekecektir.

Yaşam ve Yönetim

Steroid tedavisinin yan etkilerinden biri sıvı tutulması ve susuzluğun artmasıdır. Köpeğiniz adına kazaları veya rahatsızlıkları önlemek için, az miktarda da olsa köpeğinizi sık sık idrara çıkarmanız gerekecektir. Evcil hayvanınızın uyarılmayacağı sakin,sessiz bir ortam önemlidir. İyileşme sürecinde hareket etmek acı verici olacaktır ve en azından semptomlar azalıncaya kadar çocuklardan veya hayvanlardan uzakta izole bir alan verirseniz köpeğinize fayda sağlayacaktır. İyileştikten sonra bile, köpeğinizinnüksetme olasılığına karşı uyanık olmanız gerekecektir.

Yorumlar (0)
Yorum Ekle