Makale İçerik Başlıkları
Köpeklerde Entropion
Entropion, göz kapağının bir kısmının ters çevrildiği veya içe doğru katlandığı genetik bir durumdur. Bu, bir kirpik veya saçın gözün yüzeyini tahriş etmesine ve çizmesine neden olarak kornea ülserasyonuna veya delinmesine neden olabilir. Ayrıca yara üzerinde koyu renkli skar dokusunun oluşmasına neden olabilir (pigmenter keratit). Bu faktörler görme azalmasına veya kaybına neden olabilir.
Entropion köpeklerde oldukça yaygındır ve kısa burunlu ırklar, dev ırklar ve spor ırkları dahil olmak üzere çok çeşitli ırklarda görülür. Entropion, neredeyse her zaman bir köpek yavrusu ilk doğum gününe ulaştığında teşhis edilir.
Bu tıbbi makalede açıklanan durum veya hastalık hem köpekleri hem de kedileri etkileyebilir. Bu hastalığın kedileri nasıl etkilediği hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, lütfen PetMD sağlık kitaplığındaki bu sayfayı ziyaret edin.
Belirtileri ve Türleri
Oyuncak ve brakisefali köpek ırklarında aşırı gözyaşı (epifora) ve/veya iç göz iltihabı (keratit) entropionun yaygın belirtileridir. Ancak dev ırklarda, gözlerin dış köşesinden mukus ve/veya irin akıntısı görülmesi daha yaygındır. Diğer köpek ırklarında, göz tikleri, irin akıntısı, göz iltihabı ve hatta korneanın yırtılması entropionun olağan belirtileridir.
Nedenler
Yüz şekli, entropiyonun birincil genetik nedenidir. Kısa burunlu, brakisefali köpek ırklarında, iç gözün bağlarında normalde görülenden daha fazla gerilim vardır. Bu, burun ve yüzlerinin yapısı (şekli) ile birlikte hem üst hem de alt göz kapaklarının göz küresine doğru içe doğru yuvarlanmasına neden olabilir. Dev ırkların tam tersi bir sorunu var. Gözlerinin dış köşelerinin etrafındaki bağlarda aşırı gevşeklik olma eğilimindedirler. Bu, göz kapaklarının dış kenarlarının içe doğru katlanmasına izin verir.
Tekrarlayan göz enfeksiyonları (konjonktivit) spastik entropiye neden olabilir ve bu da fonksiyonel entropiona yol açabilir. Bu aynı zamanda diğer göz tahriş edici türlerinden de kaynaklanabilir ve genellikle normalde entropiyon sergilemeyen ırklarda söz konusudur. Son olarak, çiğneme kaslarının iltihaplanması veya şiddetli kilo kaybı, göz çukuru çevresinde yağ ve kas kaybına yol açabilir, bu da entropiyonun başka bir nedeni olabilir.
Teşhis
Entropion teşhisi, muayene yoluyla oldukça basittir. Altta yatan herhangi bir neden veya tahriş edici, cerrahi düzeltme girişiminde bulunmadan önce ele alınmalıdır. Yetiştiriciler, özellikle ehtta eğilimli olan yavrulara çok dikkat etmeli ve göz kapakları dört veya beş haftalıkken açılmazsa entropion açısından kontrol ettirmelidir.
Tedavi ve Bakım
Genç köpeklerde önce ikincil sorunlar ele alınır. Ülsere kornealar antibiyotik veya üçlü antibiyotik merhemlerle tedavi edilebilir. Durum hafifse ve kornealar ülsere değilse, gözleri yağlamak için suni gözyaşı kullanılabilir; ancak, genellikle ameliyat gerekir. Bu, dikiş atılarak göz kapağını geçici olarak içe veya dışa (dışa dönük) çevirerek yapılır. Bu ameliyat, orta dereceli vakalarda ve durum geçmişi olmayan yetişkin bir köpek entropion gösterdiğinde yapılır. Şiddetli vakalarda yüzün yeniden yapılandırılması gerekli olacaktır, ancak bu genellikle köpek yetişkin boyutuna ulaşana kadar önlenir.
Yaşam ve Yönetim
Entropion, veterineriniz tarafından reçete edilen ilaçlarla birlikte rutin takip bakımı gerektirir. Bu, enfeksiyonu tedavi etmek veya önlemek için antibiyotikleri ve göz damlalarını veya merhemleri içerebilir. Ameliyatsız geçici çözümler söz konusu olduğunda, sorun çözülene kadar veya köpeğiniz daha kalıcı bir çözüm için yeterince büyüyene kadar prosedürü tekrarlama ihtiyacı olabilir. Köpeğiniz acı çekiyorsa veya etkilenen gözü kaşıyorsa, köpeğinizin gözünü kaşımasını ve daha da kötüleşmesini önlemek için bir Elizabeth tasması kullanmak isteyebilirsiniz.
Önleme
Entropion genellikle genetik bir yatkınlıktan kaynaklandığı için gerçekten önlenemez. Köpeğiniz entropiyondan etkilendiği bilinen bir cinstense, teşhis konulduktan sonra en iyi seçeneğiniz hemen tedavi etmektir.