Makale İçerik Başlıkları
Köpeklerde Bulaşıcı Köpek Hepatiti
Enfeksiyöz köpek hepatiti, üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan bir DNA virüsü türü olan köpek adenovirüsü CAV-1″””in neden olduğu viral bir hastalıktır. Bu virüs, organların parankimal (işlevsel) kısımlarını, özellikle karaciğer, böbrekler, gözler ve endotel hücrelerini (kan damarlarının iç yüzeyini kaplayan hücreler) hedefler.
Virüs, burun ve ağızla temastan yaklaşık 4 ila 8 gün sonra bademciklerde yerleşerek başlar. Daha sonra kan dolaşımına yayılır – viremi (kan dolaşımında) olarak bilinen bir durum – ve Kupffer hücrelerinde (karaciğerde bulunan özel beyaz kan hücreleri) ve karaciğer endotelinde lokalize olur. İdeal olarak, makrofajlar olarak adlandırılan bu beyaz hücreler, vücudu bulaşıcı istilacılara karşı korur, ancak bazı virüsler, çoğaltma ve yayılma araçları olarak makrofajları kullanma yeteneğine sahiptir. CAV-1, komşu hepatositlere (protein sentezi ve depolanmasına ve karbonhidratların transformasyonuna katılan karaciğer hücreleri) zarar verme sürecinde çoğalmak ve yayılmak için Kupffer hücrelerinden yararlanan böyle bir virüstür. Enfeksiyonun bu aşamasında, virüs dışkı ve tükürükle bulaşarak her ikisini de diğer köpeklere bulaştırır.
Yeterli antikor yanıtına sahip sağlıklı bir köpekte, viral hücreler 10 ila 14 gün içinde organları temizleyecek, ancak böbreklerde lokalize kalacak ve virüsün 6 ila 9 ay boyunca idrarla atılmaya devam edeceği yer.
Sadece kısmi nötralize edici antikor yanıtı olan köpeklerde kronik hepatit meydana gelir. Bu ciddi durum sıklıkla, gözün ön kısmındaki iltihaplanma (anterior üveit) ile gözdeki hücrelerin iltihaplanması ve ölümü nedeniyle sitotoksik oküler yaralanma ile sonuçlanır. Bu durum, bulaşıcı hepatitin daha görünür ve klasik belirtilerinden birine yol açar: “hepatit mavi göz”.
CAV-1 virüsünü edinmek için ırk, genetik veya cinsiyet ilişkisi yoktur, ancak öncelikle bir yaşından küçük köpeklerde görülür.
Belirtiler
Semptomlar, konağın immünolojik durumuna ve hücrelerdeki ilk hasarın derecesine (sitotoksik) bağlı olacaktır:
- Perakut (çok şiddetli) aşamada ateş, merkezi sinir sistemi belirtileri, kan damarlarının çökmesi, pıhtılaşma bozukluğu (DIC); ölüm sıklıkla saatler içinde gerçekleşir
- Akut (şiddetli) evrede ateş, iştahsızlık, uyuşukluk, kusma, ishal, karaciğer büyümesi, karın ağrısı, karın sıvısı, damar iltihabı (vaskülit), noktasal kırmızı noktalar, ciltte morarma (peteşi), DIC, şişkinlik belirtileri görülür., büyümüş lenf düğümleri (lenfadenopati) ve nadiren beyin iltihabı (nonsüpüratif ensefalit)
- Komplike olmayan enfeksiyonda uyuşukluk, iştahsızlık, geçici ateş, bademcik iltihabı, kusma, ishal, lenfadenopati, karaciğer büyümesi, karın ağrısı semptomları olacaktır.
- Geç evre enfeksiyon, enfeksiyondan dört ila altı gün sonra göz iltihabı ve kornea şişmesi gelişen vakaların yüzde 20″””sine neden olacaktır; genellikle 21 gün içinde iyileşme, ancak glokom ve kornea ülserasyonuna ilerleyebilir
Nedenler
- Enfeksiyöz CAV-1 adenovirüs ile temas
- Aşısız köpekler en yüksek risk altındadır
Teşhis
Köpeğinizin sağlığı, semptomların başlangıcı, önceki hastalıkları ve bu duruma yol açmış olabilecek olası olaylar hakkında kapsamlı bir öykü vermeniz gerekecektir. Köpek kulübeleri gibi diğer köpeklerle temas veya köpeklerin dışkılamasına izin verilen açık alanlar gibi dışkıyla temas sıklığı bu virüsün alınmasında rol oynayabilir.
Veteriner hekiminiz, standart laboratuvar çalışmalarıyla köpeğiniz üzerinde kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Kimyasal kan profili, tam kan sayımı, idrar tahlili ve elektrolit paneli dahil olmak üzere tam bir kan profili yapılacaktır. Enfeksiyöz hepatit tanısını doğrulamak için yapılması gereken diğer laboratuvar çalışmaları, kanın pıhtılaşma fonksiyonunu kontrol etmek için pıhtılaşma testleri, CAV-1 antikorları için seroloji, virüs hücrelerinin viral izolasyonu ve viral kültürü içerir. Doktorunuz, parvovirüs ve distemper dahil olmak üzere diğer yaygın hastalıkları da kontrol edecektir.
Görüntüleme teknikleri, karaciğerin genişlemesini (hepatomegali) ve karın boşluğunda sıvı birikimini aramak için bir karın radyografisini ve karaciğerin daha ayrıntılı bir görünümünü verebilecek karın ultrasonografisini ve büyümüş olup olmadığını nekrozdan muzdariptir (hücre ölümü). İkinci teknik, özellikle karın şişmesi varsa gereklidir, çünkü radyografi karaciğere görüşü engelleyen sıvı varsa azaltılmış bir görüntü ayrıntısı gösterecektir; burada ultrason görüntüleme, eko frekansının derinliğine dayalı olarak bilgi verecektir. dokuların yapısı. Yani karaciğerdeki hücresel/doku ölümü ekoda azalma (hipoekoik) gösterecek ve karında biriken şiddetli sıvı herhangi bir eko (yankısız) vermeyecektir.
Kesin bir tanı koymak için karaciğer biyopsisinin de yapılması gerekebilir.
Tedavi
Enfeksiyon çok erken aşamadaysa ve komplike değilse, tedavi ayaktan tedavi bazında verilebilir. Bununla birlikte, tedavi genellikle yatarak verilir. Kusma ve ishalden kaynaklanan elektrolit dengesizlikleri için sıvı tedavisi verilecektir. Potasyum ve magnezyum genellikle çok düşüktür ve hemen takviye edilmesi gerekir. Koagülopati (kanın pıhtılaşma yeteneğindeki bozukluklar) için kan bileşeni tedavisi verilecektir. Açık DIC ile, köpeğinizin durumunu stabilize etmek için taze kan ürünleri ve düşük moleküler ağırlıklı heparinin dava edilmesi gerekecektir.
Beslenme desteği, tolere edildiği kadar sık küçük öğünler vermeyi, azot alımını optimize etmeyi ve köpeği protein ihtiyaçlarına göre beslemeyi içerecektir. Protein miktarı, bazı köpeklerin vücudunda yüksek proteine sahip olacağı ve bazılarının düşük olacağı için tamamen köpeğinizin bireysel durumuna bağlı olacaktır. Uygun olmayan protein kısıtlaması doku onarımını ve rejenerasyonunu bozabilir. Köpeğiniz bariz hepatik ensefalopati belirtileri gösteriyorsa (beyinde iltihaplanmaya neden olan ve karaciğer yetmezliği ile ilgili bir nöropsikiyatrik anormallik) nitrojen kısıtlanacaktır.
En fazla beş gün süreyle kısmi intravenöz beslenme veya köpek tarafından oral beslenmeye tolere edilmiyorsa tercihen total intravenöz beslenme verilecektir. Doktorunuz gerektiğinde antibiyotik ve/veya sıvı azaltıcı ilaçlar yazacaktır.
Yaşam ve Yönetim
Veteriner hekim sıvı, elektrolit, asit-baz ve pıhtılaşma durumunu izlemek ve destekleyici önlemleri ayarlamak için takip ziyaretleri planlayacaktır. Ani böbrek yetmezliği de izlenmelidir. İyileşme sırasında köpeğinize yüksek oranda sindirilebilir bir diyet verilmesi ve dinlenmek ve hastalıktan kurtulmak için güvenli bir yer ayrılması gerekecektir. İyileşme döneminde köpeğinizin aktivitesini ve diğer evcil hayvanlara erişimi kısıtlayın. Virüs, iyileşme döneminden uzun süre sonra dökülmeye devam edebileceğinden, köpeğinizden sonra temizlik konusunda özellikle dikkatli olun.
Bu enfeksiyonun önlenmesi, altı ila sekiz haftalıkken bu hastalık için modifiye edilmiş bir canlı virüs aşısı gerektirir. İlk aşıyı, köpek 16 haftalık olana kadar üç ila dört hafta arayla yapılan iki takviye aşısı takip eder ve bir yılda ek bir takviye aşısı yapılır. Bu oldukça etkili bir aşıdır.