Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Göz Travması
Gözleri, kedinin en ilgi çekici özelliklerinden biridir. Bu nedenle gözü etkileyen herhangi bir şey küçük de olsa göz ardı edilmemelidir. Gözlerdeki veya göz kapaklarındaki herhangi bir değişiklik, daha erken değilse 24 saat içinde ele alınmalıdır. Gözleilgili sorunlar genellikle enfeksiyon ve diğer hastalıklardan kaynaklanır, ancak buna burada tartışacağımız göz(ler) veya göz kapağı(lar)ındaki yaralanmalar neden olabilir.
Ne İzlemeli?
Bu semptomların çoğu için, yalnızca bir göz etkilenirse, büyük olasılıkla travmadan kaynaklanır. Her iki göz de etkilenirse, enfeksiyon veya başka bir hastalıktan kaynaklanma olasılığı daha yüksektir:
- Göz akıntısı, sulu, sarı, yeşil, huysuz vb.
- Şişmiş gözler veya konjonktivit
- Korneanın bulutlanması
- Göz kapağında kesikler veya yırtıklar
- Üçüncü göz kapağı görünüyor veya kalkık (zar oluşturan)
- Gözü kısmen veya tamamen kapalı tutmak
- Ağır vakalarda göz yuvasından çıkabilir (sarkma)
Birincil neden
Gözlerdeki travmatik yaralanmaların çoğu kavgalardan, gözlerdeki yabancı cisimlerden veya diğer benzer olaylardan kaynaklanır.
Anında bakım
- Ilık suyla ıslatılmış pamuk kullanarak göz akıntısını nazikçe silin.
- Şişmiş gözler için göz kapaklarını nazikçe ayırın ve göz kapaklarının arasına salin solüsyonu (kendi gözünüzde kullandığınız solüsyonun aynısı) dökün. Gözdeki yabancı maddeleri durulamak için salin solüsyonunu fışkırtmamanız önemlidir.
- Göz yuvasından çıkmışsa (göz sarkması), tuzlu su ile nemlendirin ve nemli bir bezle örtün.
- Gözde veya göz kapağında aktif kanama varsa, bölgeyi yapışmaz bir ped ile kapatın ve kediniz bir veteriner tarafından muayene edilene kadar elle veya bandaj bandıyla yerinde tutun.
Veteriner Bakımı
Teşhis
Veterineriniz kedinize genel bir muayene yapacak ve ardından gözü detaylı olarak inceleyecektir. Bu, tüm göz bölümlerine yakından bakmak için bir oftalmoskop, korneada hasarı kontrol etmek için göz lekesi ve göz basıncını kontrol etmek için tonometrekullanımını içerebilir. Travmatik yaralanma kanıtı görülmezse, göz sorununun altında yatan nedeni belirlemek için ek testler yapılacaktır.
Veteriner hekiminiz çoğu göz problemini tedavi edebilmelidir; daha zor vakalarda teşhis ve/veya tedavi için bir uzman (veteriner göz doktoru) gerekebilir.
Tedavi
Göz kapaklarındaki yaraların çoğu için dikiş gerekir. Yaralar bir kavga ile ilgiliyse, bir antibiyotik kürü de reçete edilir. Tipik olarak, korneadaki küçük çizikler ve ülserler topikal ilaçlarla iyileşir. Bununla birlikte, daha ciddi hasar ameliyat gerektirebilir.
Göz sarkması gibi ciddi durumlarda, veterinerinizin gözün değiştirilmesi veya çıkarılmasının en iyi seçenek olup olmadığına karar vermesi gerekecektir.
Diğer Nedenler
Üst solunum yolu enfeksiyonları ve diğer hastalıklar, travmatik yaralanmaya benzer gözlerde değişikliklere neden olabilir.
Yaşam ve Yönetim
Gözlerin yaralanmasıyla ilgili en büyük endişe görme kaybıdır. Kornea üzerinde bir iz oluşabilmesine rağmen çoğu zaman bu gerçekleşmez. Körlük meydana gelse bile kediler ev ortamına oldukça iyi uyum sağlayabilir.
Önleme
En yaygın göz yaralanması kaynakları olan kavgalar ve kazalar tamamen önlenemez, ancak kedinizi içeride tutmak riski büyük ölçüde azaltacaktır.