Kedilerin Boynunda Omurga Bozukluğu

Makale İçerik Başlıkları

Kedilerde Atlantoaksiyel Kararsızlık

Atlantoaksiyel instabilite boyundaki ilk iki omurdaki bir malformasyondan kaynaklanır. Bu, omuriliğin sıkışmasına ve ağrıya ve hatta güçten düşmesine neden olur. Bozukluk kedileri etkiler, ancak genellikle daha küçük ırklarda bulunur ve yaşlıkedilerde nadirdir. Tam bir iyileşme için mümkün olan en iyi şansı sağlamak için, bir rahatsızlık veya sıkıntı belirtisi gözlemlendiğinde kedinizin tedavi edilmesi önemlidir.

Belirtileri ve Türleri

Atlantoaksiyel dengesizlikten muzdarip kediler, omurilik yaralanmasının ciddiyetine bağlı olarak sık sık çökebilir veya felç geçirebilir. Birçok kedi ayrıca şiddetli boyun ve sırt ağrısı ve aktivite eksikliği sergiler.

Nedenler

Atlantoaksiyel instabilitenin en yaygın nedeni, kedinin omurlarında genellikle kırıklara yol açan anormal bağ oluşumudur. Oluşum, bir kaza nedeniyle travmanın sonucu da olabilir.

Teşhis

Veteriner hekiminiz travma, nöbet, tümör (neoplazi), şiddetli egzersiz intoleransı ve disk fıtığı belirtileri arayacaktır. Boyun veya omurgada herhangi bir yaralanma olup olmadığını görmek için kedinizin omurgasının bir röntgeni veya radyografisialınabilir. Kedinizin boynundaki ve omurgasındaki yumuşak doku yapılarını görüntülemek için radyografilere ek olarak CAT taramaları (bilgisayarlı tomografi) kullanılabilir. Bu bozukluk tedavi edilmezse, sıklıkla akut omurilik travmasına, solunumdurmasına ve hatta muhtemelen ölüme yol açacaktır.

Tedavi

Kediniz sadece hafif boyun ağrısı çekiyorsa, bir destek ve hapsi önerilebilir. Ancak, kediniz diğer nörolojik semptomlarla birlikte boyun ağrısı yaşıyorsa, ameliyat genellikle en iyi eylem şeklidir. Dorsal (üst) yaklaşım, vertebral anormallikleridüzeltmek için bir tel veya başka sentetik materyalin kullanılmasını içerir. Ventral (alt taraf) yaklaşım, hasarı onarmak için bir kemik grefti kullanımını içerir. Ventral yaklaşım genellikle hasar onarımında daha kararlı yaklaşım olarak kabuledilir.

Yaşam ve Yönetim

En iyi iyileşme şansı için, ilk sıkıntı gözlemlendikten sonra ve bir travma meydana geldikten hemen sonra kedinizi mümkün olan en kısa sürede tedavi ettirmeniz önerilir. Ameliyat reçete edilirse, ameliyat sonrası hareket kısıtlandığında genç kedilergenellikle tam bir iyileşme yaşayacaktır. Bu genellikle kafes istirahati ile yapılır – kediyi bir kafeste veya kapalı bir alanda tutmak – böylece kedi kendini aşırı zorlamaz veya kendini yeniden yaralayamaz. Tedaviyi takiben fiziksel rehabilitasyon,nörolojik fonksiyonlardan da yararlanarak tam bir iyileşme için eşit derecede önemlidir.

Önleme

Çoğu vaka doğumda (doğuştan) mevcut olduğundan, önleyici tedbirler sınırlıdır.

Yorumlar (0)
Yorum Ekle