Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Rektoanal Polipler
Kedinin anal ve rektal duvarlarında flep benzeri çıkıntıların büyümesi, rektoanal polip olarak adlandırılan bir durumdur. Bu polipler, doğrudan bağırsak duvarlarına (sapsız) veya sapa benzer silindirik bir bağlantı yoluyla eklenebilir.
Çoğu rektoanal polip kanserli değildir ve sadece bağırsak duvarlarının en içteki doku astarının uzantılarıdır. Ve çoğu polip vakası genellikle izole edilirken, kedilerin birden fazla polipten muzdarip olduğu durumlar vardır.
Belirtileri ve Türleri
Rektoanal poliplerden mustarip kediler dışkı çıkarken zorlanma veya ağrı gösterecektir. Dışkı kanla lekelenebilir ve/veya mukusla kaplanabilir.
Nedenler
Rektoanal poliplerin kesin nedeni net olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte, rektoanal polipler kedilerde nadirdir ve ne cins ne de cinsiyet bu hastalığa yakalanma olasılığını artırmaz.
Teşhis
Veteriner hekiminiz, semptomların öyküsünü ve bu durumu hızlandırmış olabilecek olası olayları dikkate alarak kediniz üzerinde kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Yaygın testlerden bazıları, tam kan sayımı ve genellikle normal olarak dönecek bir idrartahlili içerir. X-ışınları ve ultrasonlar gibi görüntüleme araçları bu özel tanı için geçerli değildir.
Poliplerin neden olduğu semptomlara benzer semptomlar üretebilen bazı durumlar arasında apseler, tümörler, iltihaplanma, bağırsak enfeksiyonu ve rektal prolapsus yer alır. Bu nedenle teşhis, genellikle bir veteriner tarafından kedinin manuel rektal muayenesiveya polipin dış anal açıklıktan doğrudan görüntülenmesi temelinde yapılır.
Bir polip tanımlandıktan sonra, diğer poliplerin varlığını kontrol etmek için anal açıklıktan sokulan tübüler, esnek bir kamera kullanılarak kolonoskopi yapılabilir. Polipten gelen sıvının yanı sıra dokunun ayrıntılı bir patolojik çalışması da tamamlanabilir.
Tedavi
Poliplerin etkin tedavisi için genellikle cerrahi endikedir. Polipler anal açıklıktan çıkarılabilir, ardından anal açıklık dikişlerle kapatılacaktır. Aynı çıkarma ameliyatı endoskopik olarak veya elektrikli bir iğne veya sonda kullanılarak yapılabilir.Reçete edilebilecek bazı ilaçlar şunlardır:
- Steroid olmayan ağrı kesiciler
- Antibiyotikler (özellikle enfeksiyonu önlemek için ameliyattan önce)
- Dışkı yumuşatıcılar
Olası komplikasyonlar arasında poliplerin nüksetmesi ve yara izi ve/veya iltihaplanma nedeniyle anal açıklığın daralması sayılabilir.
Yaşam ve Yönetim
Veteriner hekiminiz, durumun çözüldüğünden ve dokunun düzgün bir şekilde iyileştiğinden emin olmak için 14 gün sonra cerrahi bölgeyi muayene etmek isteyecektir. Ameliyattan üç ay sonra ve altı ay sonra tekrar muayene yapılır. Nüks olup olmadığını kontroletmek için takip muayeneleri yılda iki kez devam edecektir. Neyse ki, tek polipli kediler genellikle nüks etmez.