Makale İçerik Başlıkları
Zehirler veya toksinler genellikle yutulduğunda sizi birkaç dakika içinde öldürecek bir şey olarak düşünülür – yani panzehir almadığınız sürece. Bu sadece bazen doğrudur. Vücut üzerinde olumsuz etkisi olan hemen hemen her madde, önemsiz bile olsa, birtoksin olarak kabul edilebilir. Kediler sadece yiyerek değil, zehirlere maruz kalabilirler; toksik maddeler de solunabilir veya deri yoluyla emilebilir. Tüm zehirlenmeler ölümcül değildir. Çoğu zehirin panzehiri yoktur; daha ziyade, olağan prosedür,toksinler sisteminden metabolize olana kadar kediye destekleyici bakım vermektir.
Pek çok şey zehirli olabileceğinden ve birçok farklı şekilde çalıştığından, veterinerinize veya bir hayvan zehiri kontrol merkezine danışmanız en iyisidir. Birçok insan zehir kontrol merkezi hayvanlar için de bilgi sahibidir, ancak hayvanlar için olanlarkadar kapsamlı olmayabilir.
ASPCA 2009 ilk 10 hayvan zehirleri olarak aşağıdaki kategorileri listeler:
- İnsan İlaçları
- Böcek öldürücüler – buna pire ve kene ürünleri dahildir
- İnsanlar Gıda
- Bitkiler
- Veteriner İlaçları
- Rodentisitler
- Çamaşır suyu ve deterjan gibi ev temizleyicileri
- Çinko, kurşun ve cıva gibi ağır metaller
- Gübre gibi bahçe ürünleri
- Antifriz veya tiner gibi Kimyasal Tehlikeler
Ne İzlemeli?
Tüm zehirlenme nedenlerini kapsayan belirli bir semptom grubu yoktur. Kedinizin sağlığındaki herhangi bir değişiklik potansiyel olarak zehirlenmenin sonucu olabilir, ancak çoğu durumda başka bir nedenden kaynaklanır.
Kedinizin sağlık durumundaki değişiklikler dışında toksik bir maddeye maruz kalmış olabileceğine dair bazı belirtiler şunlardır:
- Zehirli bir madde yiyen kedinin gözlemlenmesi.
- Saçında veya ayaklarında yabancı madde.
- Kusmasında yabancı madde var.
- Saçına, nefesine, kusmuğuna veya dışkısına alışılmadık bir koku, özellikle kimyasal bir koku.
- Dökülmüş veya çiğnenmiş gibi görünen zehirli madde kapları.
- Çiğnenmiş gibi görünen bitkiler.
Anında bakım
Bu kadar çok toksin kedinize maruz kaldıktan kısa bir süre sonra zarar vermeye başladığından, kedinizi mümkün olan en kısa sürede veterinerinize götürmeniz en iyisidir. Veterinere gitmeden önce yapabileceğiniz bazı şeyler:
- Mümkünse, kedinizi neyin zehirlediğini düşündüğünüzü belirleyin. Bitkinin adı, konteyner etiketi veya bulabileceğiniz veya getirebileceğiniz diğer bilgiler yardımcı olacaktır.
- Zehirlenme öncelikle zararlı dumanlardan veya gazdan kaynaklanıyorsa, kedinizi temiz havaya çıkarın, ancak kendinizi zehirlenme riskine atmayın.
- Zehirlenme deri ile temas halinde ise, koruyucu eldiven giyin ve maddeyi deriden elle çıkarın. Sıvıları çıkarmak için kağıt havlular veya temiz bezler kullanın. Veterineriniz tarafından özellikle belirtilmediği sürece zehri çıkarmak için su, çözücülerveya başka herhangi bir şey kullanmayın.
- Zehir ağızdaysa veya yutulduysa, veterinerinize başvurun. Bazı zehirler kusma meydana geldiğinde midede bırakıldığından daha fazla hasara neden olabileceğinden, özellikle söylenmedikçe kusturmaya ÇALIŞMAYIN.
- 1-855-213-6680 numaralı telefondan Pet Poison Yardım Hattını arayın
Veteriner Bakımı
Teşhis
Teşhis genellikle kedinizin bir toksine maruz kalmasını gözlemleyerek yapılır. Bazı toksinler için özel testler vardır. Tüm toksinleri test etmek mümkün değildir, bu nedenle herhangi bir test yapılırsa, veterinerin şüphelendiği herhangi bir toksin içinolacaktır. Bir organın işlevini ve diğer sağlık parametrelerini değerlendirmek için başka testler yapılabilir.
Tedavi
Zehir pozitif olarak tanımlanabiliyorsa, belirli bir panzehir kullanılabilir – yani eğer varsa. Zehir türü belirsizse veya panzehir yoksa tedavi destekleyici nitelikte olmalıdır (yani semptomlar tedavi edilir). Zehir vücuttan atılana kadar organlarınnormal işleyişini sürdürmek için her türlü çaba gösterilecektir. Ne yazık ki, bazı zehirler için bu yardımcı olmaz ve kedi hayatta kalamaz.
Önleme
Zehirlenmeyi önlemenin en iyi yolu evinizde, bahçenizde, garajınızda vs. zehirli olan şeylerin farkında olmak ve kedinizi bu alanlardan uzak tutmak için elinizden gelenin en iyisini yapmaktır.