Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Azotemi ve Üremi
Kandaki üre, kreatinin ve diğer vücut atığı bileşikleri gibi nitrojen bazlı maddelerin aşırı düzeyde olması azotemi olarak tanımlanır. Azot içeren maddelerin normalden daha fazla üretilmesinden (yüksek proteinli diyet veya gastrointestinal kanama ile),böbreklerde yanlış filtrasyondan (böbrek hastalığı) veya idrarın kan dolaşımına geri emilmesinden kaynaklanabilir.
Bu arada üremi de kanda atık ürünlerin birikmesine yol açar, ancak anormal böbrek fonksiyonu nedeniyle atık ürünlerin idrar yoluyla uygunsuz şekilde atılmasından kaynaklanır.
Belirtileri ve Türleri
- Zayıflık
- Tükenmişlik
- Kusma
- İshal
- Depresyon
- dehidrasyon
- Kabızlık
- Kilo kaybı (kaşeksi)
- İştah kaybı (anoreksiya)
- Ağız kokusu
- Kas erimesi
- Hipotermi
- Zavallı saç
- Ciltte doğal olmayan renk eksikliği
- Derideki kan damarlarının küçük kanamaları (peteşi) sonucu cilt yüzeyinde küçük bir kırmızı veya mor nokta
- Deride mor veya siyah-mavi bir nokta oluşturmak için kanın yırtılmış kan damarlarından çevre dokulara kaçması (ekimozlar)
Nedenler
- Düşük kan hacmi veya kan basıncı
- Enfeksiyonlar
- Ateş
- Travma (örn. yanıklar)
- kortikosteroid toksisitesi
- Yüksek proteinli diyet
- Sindirim sistemi kanaması
- Akut veya kronik böbrek hastalığı
- idrar tıkanıklığı
Teşhis
Semptomların başlangıcı ve doğası da dahil olmak üzere, kedinizin sağlığı hakkında veterinerinize kapsamlı bir tarih vermeniz gerekecektir. Daha sonra tam bir fizik muayenenin yanı sıra biyokimya profili, idrar tahlili ve tam kan sayımı (CBC) yapacaktır.CBC sonuçları, kronik böbrek hastalığı ve yetmezliği olan kedilerde yaygın olan rejeneratif olmayan anemiyi doğrulayabilir. Azotemili bazı kedilerde hemokonsantrasyon meydana gelebilir, bu da sıvı içeriğinin azalmasına bağlı olarak kanın kalınlaşmasınaneden olur.
Kandaki anormal derecede yüksek konsantrasyonlarda üre, kreatinin ve diğer nitrojen bazlı bileşikleri tanımlamanın yanı sıra, bir biyokimya testi kandaki yüksek potasyum seviyelerini (hiperkalemi) ortaya çıkarabilir. Bu arada idrar tahlili, idrarın özgülağırlığındaki değişiklikleri (böbrek fonksiyonunun değerlendirilmesinde yaygın olarak kullanılan bir idrar tahlili parametresi) ve idrarda anormal derecede yüksek protein konsantrasyonlarını ortaya çıkarabilir.
Karın röntgeni ve ultrason, veteriner hekimler tarafından azotemi ve üremi teşhisi için sıklıkla kullanılan diğer iki değerli araçtır. İdrar tıkanıklıklarının varlığını ve böbreklerin boyutunu ve yapısını belirlemeye yardımcı olabilirler – daha küçükböbrekler kronik böbrek hastalığı olan kedilerde yaygın olarak bulunurken, daha büyük böbrekler akut böbrek yetmezliği veya tıkanıklığı ile ilişkilidir.
Bazı kedilerde, böbrek hastalığı tanısını doğrulamak ve ayrıca mevcut olabilecek diğer akut veya kronik böbrek hastalıkları olasılığını ortadan kaldırmak için bir böbrek dokusu örneği alınacaktır.
Tedavi
Veteriner hekiminiz tarafından önerilen tedavi türü, hastalıkların altta yatan nedenine bağlı olacaktır, ancak nihai hedef, ister azotemi ister üremi olsun, birincil hastalığı durdurmaktır. Örneğin üriner obstrüksiyon(lar) durumunda, veterineriniz idrarınnormal geçişine izin vermek için tıkanıklığı gidermeye çalışacaktır. Ek olarak, kedi susuz kalmışsa, hayvanı stabilize etmek ve elektrolit eksikliklerini gidermek için intravenöz sıvılar verilecektir.
Yaşam ve Yönetim
Bu hastalığın genel prognozu, böbrek hasarının düzeyine, böbrek hastalığının akut veya kronik durumlarına ve tedaviye bağlıdır. Bununla birlikte, çoğu ilaç böbrekler yoluyla atıldığından, böbrek hastalığı veya yetmezliği olan kediler, böbreklere dahafazla zarar vermemek için uygun ilaçların seçiminde ekstra özen gerektirir. Veterinerinize danışmadan kedinize herhangi bir ilaç vermeyin. Ayrıca veteriner hekiminizin önerdiği ilacın markasını veya dozunu önceden danışmadan değiştirmeyin.
Kedinizin idrar çıkışını evde izlemeniz gerekecek ve bazı hastalarda kedi sahiplerinin idrar çıkışını düzgün bir şekilde kaydetmesi gerekecektir. Bu idrar çıkışı kaydı, veterinerinizin mevcut tedaviyle hastalığın ilerlemesini ve böbreklerin genel performansınıbelirlemesine yardımcı olacaktır. Veteriner hekiminiz, intravenöz sıvıları başlattıktan 24 saat sonra üre ve kreatinin konsantrasyonlarını ölçmek için laboratuvar testlerini tekrarlayabilir.