Kedilerde Veba

Makale İçerik Başlıkları

Kedilerde Yersinia pestis

Parazit cinsi Yersinia pestis, veba olarak adlandırılan bakteriyel hastalığa neden olur. Bu durum dünya çapında meydana gelir. Amerika Birleşik Devletleri’nde, ağırlıklı olarak güneybatıda Mayıs ve Ekim ayları arasında bulunur. Bu hastalığıntaşıyıcıları arasında sıçanlar, sincaplar ve fareler; hastalık tipik olarak bir kemirgen ısırdığında veya bir kedi tarafından ısırıldığında bulaşır.

Enfeksiyon hızla beyaz kan hücrelerinin üretildiği lenf düğümlerine gider. Lenf düğümlerinden kaynaklanan reaksiyon, beyaz hücrelerin hızlı bir şekilde çoğalması, şişme ile anormal sıvı birikmesi ve olası cilt kırılmasıdır. Veba ile enfekte olankediler, lenf düğümlerinin kronik olarak şişmesi nedeniyle ateş, iltihaplanma ve aşırı ağrı yaşayacaklardır.

Açık hava kedileri en çok etkilenir ve erkekler, gezinme eğilimleri nedeniyle baskındır. Bununla birlikte, vebaya yatkınlık için cinsiyet veya cins sınırı yoktur.

Oldukça nadir olmasına rağmen veba insanlara bulaşabilir ve Yersinia bakterisi ile enfekte olduğundan şüphelenilen bir hayvandan pire ve vücut sıvılarından kaçınmak için özen gösterilmelidir.

Köpekler ayrıca veba ile enfekte olabilir.

Belirtileri ve Türleri

Üç çeşit veba vardır: hıyarcıklı veba, pnömonik veba ve septisemik veba. Kedilerde hıyarcıklı veba ile ilişkili semptomlar arasında ağrılı bir şekilde şişmiş lenf düğümleri, ateş, iltihaplanma, depresyon, kusma, dehidrasyon, ishal, genişlemişbademcikler ve anoreksi bulunur. Baş ve boyun bölgesi önemli ölçüde şişer ve kedinin hayatta kalması durumunda lenf düğümleri apse yapabilir ve ardından yırtılıp boşalabilir. Diğer semptomlar arasında gözlerden akıntı, ağız ülseri ve iştahsızlık,gözle görülür kilo kaybı görülür. Koma takip edebilir.

Hıyarcıklı veba için normal kuluçka süresi, kedinin ısırılmasından iki ila yedi gün sonradır. Pnömonik veba durumunda, bir akciğer enfeksiyonu meydana gelir; ve kedilerde nadir görülen septisemik veba ile, kanın sistemik enfeksiyonu ile birliktehıyarcıklı veba ile aynı semptomlar ortaya çıkacaktır.

Nedenler

Yersinia bakteri bulaşmış pire onları ısırdığında kedilere bulaşan ya edildiğinde bunlar virüslü kemirgen Alıp. Bir kedinin kemirgen yedikten sonra enfekte olması, kedinin bu hastalığa pire yoluyla yakalanmasından daha yaygındır.

Maruz kalmanın bir başka olası nedeni, hayvanın ortamından gelebilir. Eve yoğun bir şekilde pire bulaşmışsa veya ev sahibi, hayvanın kemirgenlere maruz kaldığı bir vahşi yaşam habitatının yakınında yaşıyorsa, bu, hayvanı vebaya yakalanma riskiniartırabilir. Çöp, odun yığınları ve yiyecek kaynakları da bu hastalığın bulaşma yolları olabilir.

Teşhis

Veteriner hekiminiz, bu hastalığın kesin tanısını koymak için kan örnekleri, kültür sıvı örnekleri ve böbrek ve karaciğer testleri dahil olmak üzere kedi üzerinde tam bir teşhis değerlendirmesi yapacaktır. Şişmiş bir lenfatik sistem, enfeksiyonunmevcut olduğunun açık bir göstergesidir ve kan testleri, diğer şeylerin yanı sıra mevcut beyaz kan hücrelerinin seviyesini gösterecek ve ayrıca veba bakterilerinin varlığının belirlenmesine yardımcı olacaktır.

Boyun ve baş, karaciğer ve böbrek çevresinde şişlik olup olmadığını ve dehidratasyon, ateş, akciğer enfeksiyonu veya vebayı kedinizin hastalığının nedeni olarak kesin olarak saptayacak başka herhangi bir belirti olup olmadığını kontrol etmek içinkapsamlı bir fizik muayene yapılacaktır..

Semptomları tedavi etmek için ilaç verilecek ve veba teyit edilirse veya şüphelenilirse, durum çözülene kadar kediniz izole edilecektir.

Semptomların geçmişi ve bu durumu hızlandırmış olabilecek olası olaylar da dahil olmak üzere, kedinizin sağlığı hakkında kapsamlı bir geçmişe sahip olmanız gerekecektir.

Tedavi

Kedinizin daha şiddetli veba semptomlarını tedavi etmek için hastaneye yatırılması gerekecek ve tam bir antibiyotik tedavisi verilecektir. Zayıflamış ve susuz kalmış kediler, rehidrasyona yardımcı olmak için intravenöz bir damlama gerektirecektir.Pire tedavisi de gerekli olacaktır. Erken ve etkili tedavi edilmeyen kedilerde ölüm oranı yüksektir.

Yaşam ve Yönetim

Devam eden pire kontrolü ve kemirgenlerin yönetimi bir zorunluluktur. Bu hastalık için evde yönetim planı yoktur ve tüm şüpheli enfeksiyon vakaları derhal veterinerinize bildirilmelidir. Bununla birlikte, pire içermeyen bir evi korumak ve çöp,yiyecek ve odun yığınlarını minimumda tutmak veba enfeksiyonu riskini azaltmada büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Ek olarak, av içgüdülerini bastırmaya yardımcı olduğu için kediler kısırlaştırılmalıdır.

Ev kedilerinin Yersinia bakterisine maruz kalma olasılığı daha düşüktür. Ancak evcil hayvanınızı içeride tutma seçeneğiniz yoksa, kedinize önleyici pire bakımı sağlamanız gerekecektir.

Veba bakterilerinin bulunabileceği bölgelere seyahat ederken, bu hastalığı taşıyabilecek yabani kemirgenlere veya pirelere maruz kalmanın sınırlandırılması için kedinizin her zaman tasmalı veya kapalı bir ortamda tutulması akıllıca olacaktır.

Yorumlar (0)
Yorum Ekle