Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu (Klamidya)

Makale İçerik Başlıkları

Kedilerde Klamidya

Chlamydiosis, Chlamydia psittaci bakterisinin neden olduğu bakteri kaynaklı kronik solunum yolu enfeksiyonunu ifade eder. Bu enfeksiyonu geliştiren kediler genellikle sulu gözler, burun akıntısı ve hapşırma gibi üst solunum yolu enfeksiyonunun geleneksel belirtilerini sergileyecektir. Tedavi ile prognoz olumludur.

Belirtileri ve Türleri

Chlamydiosis enfeksiyonu, hayvanların solunum sistemini, gözleri, gastrointestinal sistemi ve üreme sistemlerini etkiler. Kediler, aşağıdakiler de dahil olmak üzere standart üst solunum yolu semptomları yaşarlar:

  • Hapşırma
  • Sulu gözler
  • Gözlerden deşarj
  • Öksürme
  • Nefes almada zorluk
  • Burun akması
  • İştahsızlık (anoreksi)
  • Ateş
  • Pnömoni, tedavi edilmezse

Nedenler

Yavru kedilerde bu enfeksiyonun prevalansı daha yüksek olsa da, bu durum her yaşta ve cinste mevcuttur. Köpek kulübesi gibi diğer hayvanlarla birlikte kalabalık ortamlarda tutulan kedilerde enfeksiyon riski artar. Riske ek olarak, bu bakterinin seyahat etme kolaylığı da vardır. Öksürük veya hapşırıktaki moleküller bir oda boyunca dolaşabildiğinden, bir insan bakıcısı bakterileri taşıyıp dokunarak yayabilir veya kedi kontamine olmuş bir hayvanla temasa geçebileceğinden, enfekte bir hayvanla doğrudan temas olmadan bile bulaşma gerçekleşebilir. bir yatak veya beslenme alanı gibi bir nesne.

Teşhis

Veteriner hekimleriniz, hastalığın kaynağının ne olduğunu belirlemek için bir sıvı kültürü yaptırmak için, aynı zamanda konjonktival kazıma veya sürüntü alma olarak da adlandırılan göz akıntısının bir örneğini alacaktır. Zatürre olduğuna inanılıyorsa, sıvının varlığını kontrol etmek için kedinizin akciğerlerinin bir röntgeni çekilecektir.

Tedavi

Tedavi genellikle tetrasiklin veya doksisiklin gibi kediler için antibiyotiklerle başlayarak ayaktan tedavi bazında gerçekleştirilir. Antibiyotik tedavileri ağızdan veya göze dışarıdan doğrudan uygulama olarak verilebilir. Tüm tedavi süreci altı hafta kadar sürebilir.

Yaşam ve Yönetim

Kedi bulaşıcı olduğundan enfeksiyon iyileşene kadar diğer hayvanlardan uzak tutulmalıdır; kediyi içeride tutmanız da tavsiye edilir. Evde birden fazla hayvan varsa, başka bir hastalık salgınını önlemek için hepsinin tedavi edilmesi gerekir.

Önleme

Bu tıbbi sorun için alınabilecek önleyici bir önlem yoktur, ancak aşılar, ortaya çıktıklarında salgınların şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir.

Yorumlar (0)
Yorum Ekle