Kedilerde Sperm Anormallikleri

Makale İçerik Başlıkları

Kedilerde Spermatozoal Anormallikler

Teratozoospermi, ejakülatın yüzde 40’ında spermatozoal (sperm hücresi) anormallikleri bulunduğunda verilen tanıdır. Yani sperm hücrelerinin kısa veya kıvrık kuyrukları, çift kafaları veya çok büyük, çok küçük veyakötü şekilli kafaları olabilir. Spesifik anormalliklerin doğurganlık üzerindeki etkisi büyük ölçüde bilinmemektedir, ancak morfolojik olarak en az yüzde 80 normal spermatozoaya sahip kedilerde optimal doğurganlıkbeklenmektedir.

Bu durum her yaştaki kediyi etkileyebilir, ancak yaşlı kedilerin genel sperm kalitesini etkileyen yaşa bağlı diğer hastalıklara veya durumlara sahip olma olasılığı daha yüksektir. Irk tercihi yoktur.

Belirtiler

Spermatozoal anormallikler bazen birincil ve ikincil kusurlar olarak sınıflandırılır. Birincil kusurlar, spermatogenez, gelişme aşaması sırasında meydana gelir ve ikincil kusurlar, epididim (spermatik kanal sisteminin bir parçası) içinde taşıma ve depolama sırasında ortaya çıkar. Genellikle bu bozukluğun dış belirtileri yoktur. En belirgin semptom, üreme kedisinde, erkek kedi üreme partnerini hamile bırakmadığında kendini gösterir.

Nedenler

doğuştan

  • Birincil siliyer (saç benzeri hücreler) diskinezi (istemli hareketleri gerçekleştirmede zorluk) – siliyer hücrelerin yokluğu veya anormal hareketliliği ile sonuçlanan silia anormalliği; etkilenen hayvanlar kısırdır; birçok ırkta rapor edilmiştir; muhtemelen otozomal resesif kalıtım
  • İdiyopatik (nedeni bilinmiyor) doğuştan zayıf sperm morfolojisi
  • Testiküler az gelişmişlik – kaplumbağa kabuğu veya patiska tom kediler
  • Aşırı akrabalı yetiştirme – evcil kedilerde akrabalı yetiştirme, bir nesildeki normal hücre yüzdesinde önemli bir azalmaya neden olabilir; Genetik çeşitlilik kaybı olan yabani türlerde teratozoospermide artış ve doğurganlıkta azalma görülür

Edinilen

  • Normal testis termoregülasyonunu bozan durumlar (sıcaklık regülasyonu) – travma; hematosel (kan akışı nedeniyle şişme); hidrosel (bir kese içinde sıvı toplanması); orşit (testis iltihabı); epididimit (spermin taşındığı kanallar olan epididim iltihabı); sistemik enfeksiyonlara bağlı uzun süreli ateş; obezite (artan skrotal yağ); yüksek çevre sıcaklıklarına uyum sağlayamama; egzersize bağlı ısı bitkinliği; mevsimsel (yaz ayları)
  • Üreme sistemi enfeksiyonları – prostatit; bruselloz (Brusella melitensis bakterisinin neden olduğu bulaşıcı hastalıklar); orşit (testis iltihabı); epididimit (spermin iletildiği kanallar olan epididim iltihabı)
  • İlaçlar
  • Testis kanseri
  • Kısırlaştırılmamış bir erkekte uzun süreli cinsel perhiz
  • Aşırı cinsel aktivite
  • testis dejenerasyonu

Teşhis

Veterinerinize, travma, enfeksiyon veya seyahat gibi bu duruma yol açabilecek olası olaylarla birlikte (diğer iklimler, özellikle sıcak iklimler bir rol oynamış olabileceğinden) kedinizin sağlığı hakkında kapsamlı bir tarih vermeniz gerekecektir.).

Kedinizin kısırlık öyküsü, veterinerinizin teşhis koymasına yardımcı olacaktır. Örneğin, üremesi kanıtlanmış birkaç kraliçeyle uygun zamanlamayla çiftleştikten sonra kısır mı oldu? Rutin üreme sağlamlığı değerlendirmesi sırasında spermatozoal anormallikler bulundu mu? Veterineriniz muhtemelen bir hormonal profilin yanı sıra ejakülatların (sperm hücreleri) muayenesini yapacaktır. Doktorunuz ayrıca bakteriyel enfeksiyonları test edecek ve üreme sistemini incelemek için görsel teşhis araçlarını kullanabilir. Bir ultrason muayenesi, sperm kanallarını ve sperm morfolojisini etkileyen bir tıkanıklık, orşit (testis iltihabı), hidrosel, bir boşluğa kanama, epididim kisti veya testis bölgesinde tümör olup olmadığını gösterebilir.

Tedavi

Spermatozoal anormallikler için spesifik bir tedavi yoktur; varsa, altta yatan hastalık veya durum tedavi edilecektir. Enfeksiyöz hastalıklar ve inflamasyona bağlı şişlikler için antibiyotikler ve antiinflamatuar ajanlar reçete edilecektir. Tek taraflı testis tümörleri veya şiddetli orşit için tek taraflı cerrahi olarak çıkarılması önerilebilir. Veteriner hekiminiz ödem (şişme) veya travma ile ilişkili bir kist için cinsel dinlenme önerebilir. Sık semen toplama, idiyopatik teratozoospermili kedilerde sperm kalitesini geçici olarak iyileştirebilir, ancak sperm kalitesinin, zayıf spermden kaynaklanan genetik anormallikleri önlemek için üreme amacıyla kullanılmadan önce test edilmesi gerekecektir.

Kediniz aşırı sıcak bir ortamdaysa veya yaz mevsimindeyse, onu daha serin bir yere taşıyarak yüksek ortam sıcaklıklarından koruyun. Ek olarak, kediniz oldukça aktifse, veteriner hekiminiz özellikle obezite tedavisi için daha fazla egzersiz sipariş etmedikçe, ısı stresini azaltmak için kedinizin aktivite seviyesini değiştirmeniz gerekebilir.

Önleme

Kediniz yüksek ortam sıcaklıklarına adapte edilmemişse, kediniz için iklim kontrollü bir ortam sağlamaya yardımcı olabilir. Ayrıca, egzersiz veya tımar sırasında (örneğin, kafesleri kurutmak) ısı yorgunluğundan kaçının.

Yaşam ve Yönetim

Altta yatan bir neden tespit edilir ve tedavi edilirse, veterineriniz, durum çözüldükten 30 ve 60 gün sonra bir sperm değerlendirmesi yapmak isteyecektir. Geri döndürülebilir nedenlere bağlı durumlarda, sperm morfolojisinde tam bir iyileşme genellikle 60 günden önce gerçekleşmez – tam bir spermatojenik döngünün yaklaşık uzunluğu.

Yorumlar (0)
Yorum Ekle