Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Papillomatoz
Papillomatoz terimi, cilt yüzeyindeki iyi huylu bir tümörü tanımlamak için kullanılır. Papilloma virüsü olarak bilinen bir virüsün neden olduğu büyüme, siyah, kabarık ve siğil benzeridir, tümör ters çevrilirse merkezi yüzeyde açık bir gözenek bulunur.
Papillomatozun ilerleyebildiği ve yaygın cilt kanseri formlarına neden olduğu durumlar vardır. İstilacı kanserli hücrelerin altta yatan dokulara nüfuz etmesi ve yemeye başlaması da mümkündür. Kedilerde, en yaygın papilloma virüsü sıklıkla çoğalır (metastazyapar) ve daha sonra hücre yapısını etkileyecek olan invaziv bir karsinom veya kansere ilerleyebilir. Genellikle dudak, ağız ve dil çevresinde bulunurlar. Ancak cilt her yaşta etkilenebilir.
Papillomatoz hem köpekleri hem de kedileri etkileyebilir.
Belirtileri ve Türleri
Bu bozuklukla ilgili semptomlar, oral papillomatoz ile ilişkili ağız kokusu, ağızdan kanama, iştah artışı veya azalması ve aşırı tükürük atılımını içerir. Kedilerde papillomlar baş, boyun ve uzuvların çevresinde ortaya çıkacak ve ya tek ya da çoklu gruplarhalinde olacaktır.
Nedenler
Papillomatoz doğası gereği bulaşıcıdır ve yaşlı kedilerde bu bozukluk, ilaç kullanımı, ameliyat veya bazı durumlarda hastalık yoluyla bağışıklık sisteminin baskılanması nedeniyle ortaya çıkabilir. Siğil virüsünün ırka göre genetik olarak ilişkili olduğubazı durumlar vardır.
Teşhis
Papilloma virüsü doğası gereği oral ise, veterineriniz lezyonlardan biyopsi alacaktır. Papillomatozun cildi etkilediğine dair kanıt olduğunda veya ciltte ve hücresel yapılarda gözle görülür değişiklikler olduğunda, patoloji testleri gerekli olacaktır.Bağışıklık sistemiyle ilgili diğer testler, lezyonlarda viral antikorların bulunup bulunmadığını belirleyecektir.
Tedavi
Ağız lezyonları genellikle kendiliğinden kaybolur. Herhangi bir ağız tümörünü çıkarmak için cerrahi yapılabilir; ancak kediniz ameliyattan sonra bir süre rahat yemek yiyemeyecektir. Veterineriniz, iyileşme sürecinde evcil hayvanınız için hangi yiyeceklerinen uygun olacağı konusunda size tavsiyede bulunacaktır. İlaç kullanımı da siğillerin giderilmesine yardımcı olabilir, ancak durum tekrar ederse bu tedavi kesilecektir.
Papilloma virüsü kalıcı ise, ona karşı aşılama evcil hayvanınız için faydalı olabilir. Kediniz ayrıca herhangi bir bağışıklık bozukluğu belirtisi için muayene edilmelidir.
Yaşam ve Yönetim
Tümörde habis değişikliklerin meydana gelmemesini sağlamak için, veteriner hekiminiz lezyonları değişiklikler için daha fazla izlemek için takip ziyaretleri planlayacaktır.
Önleme
Bu hastalığın bulaşıcı doğası nedeniyle, enfekte hayvanları papilloma virüsü ile enfekte olmayanlardan ayırmak önemlidir. Ağızdan aşılama bu hastalığa karşı önleyici bir önlem olarak uygulanabilir ve salgınlar meydana geldiğinde ticari köpek kulübelerinderutin olarak kullanılır.