Kedilerde Q Ateşi

Makale İçerik Başlıkları

Kedilerde Bakteriyel Zoonotik Hastalık

Q ateşi, yapısal olarak Rickettsia bakterisine benzeyen ancak genetik olarak farklı patojenik bir bakteri olan Coxiella burnetii ile enfeksiyonun neden olduğu bir hastalıktır.

Bir kedi, enfekte vücut sıvılarını (yani, idrar, dışkı, süt, akıntılar), dokuları veya hastalıklı karkasları (örneğin, sığır, koyun veya keçilerden alınanlar) yutarsa organizma ile en sık olarak enfekte olur. Bakteri ayrıca hava yoluyla bulaşabilir ve parazit formunda C. burnetii taşıyan pireler veya bitler yoluyla bulaşabilir.

Q ateşi dünya çapında endemiktir, her yaştan, cinsiyetten veya cinsten kedi ve köpekleri etkiler ve zoonotik bir hastalık olarak insanlara bulaşabilir. Herhangi bir hayvanın, özellikle çiftlik hayvanlarının vücut sıvıları, organları ve/veya doku materyalleri ile uğraşırken dikkatli olunmalıdır. Tüm doğum kalıntılarını uygun şekilde atın ve kedinizi sadece pastörize ürünlerle besleyin.

Belirtileri ve Türleri

Akciğerlerin sistemik dolaşıma girişin ana portalı olduğu düşünülmektedir. C. burnetii daha sonra organın astarında çoğalarak yaygın vaskülite neden olur. Kedinin kan damarlarının iltihaplanması, kan hücrelerinin ölümüne ve akciğerlerin, karaciğerin ve merkezi sinir sisteminin kanamasına neden olur.

Kedi hastalığa yakalandıktan sonra aşağıdaki belirtilerden bazılarını gösterebilir:

  • Ateş
  • Letarji
  • Anoreksiya
  • Depresyon
  • Düşük
  • koordinasyonsuzluk
  • Nöbetler (kedilerde yaygın değildir)

Kedinizin gösterdiği semptom türleri ve Q ateşinin şiddeti, nihayetinde kedinizin bulaştığı organizmanın belirli türüne bağlı olacaktır. Genellikle, C. burnetii’li hayvanlar bir gecikme (hareketsizlik) dönemine girerler. Bununla birlikte, doğum sürecinde bakteri yeniden aktif hale gelebilir ve çok sayıda bakterinin plasentaya ve konağın vücut sıvılarına, idrarına, dışkısına ve sütüne girmesine neden olabilir.

Nedenler

C. burnetii (özellikle yeni doğum yapmış olanlar), keneler, pireler ve bitlerle enfekte hayvanlara maruz kalma.

Teşhis

Kedinizin sağlığı ve yaşam tarzının semptomların başlangıcına kadar ayrıntılı bir geçmişini sağlamak, teşhiste veterinerinize yardımcı olacaktır.

Veterineriniz daha sonra kimyasal kan profili, tam kan sayımı ve idrar tahlili dahil olmak üzere kedinizde tam bir kan profili yapacaktır. Toplandıktan sonra, kedinin kan serumu, organizmanın türünün tanımlanmasına yardımcı olmak için soğutulacaktır. Veteriner ayrıca bir doku örneği (örneğin, plasentadan) toplayacak ve daha sonra aşılayıcı olarak kullanmak üzere buzdolabında saklayacaktır.

Tedavi

Bakteriyel enfeksiyonu ortadan kaldırmada etkili olan ilaçlar vardır ve veterineriniz kedi için etkili bir tedavi planı oluşturmada size rehberlik edecektir. Bununla birlikte, C. burnetii’nin, benzer bir bakteri türü olan Rickettsiae’nin diğer türlerine göre eradikasyona karşı daha dirençli olduğunu unutmayın.

Q ateşinin zoonozu nedeniyle, enfekte hayvanlarla uğraşırken çok dikkatli olun. Hastalığı bulaştırma riskini azaltmak için, kedinizin Q ateşi olduğu tespit edildiğinde derhal hastaneye yatırılmalıdır.

Yaşam ve Yönetim

Birçok hayvan kendiliğinden iyileşeceğinden, tedavinin başarısını belirlemek zor olabilir. Bununla birlikte, asemptomatik vakalar bile, insan enfeksiyonu potansiyeli nedeniyle agresif bir şekilde tedavi edilmelidir.

Bir kedide teşhis konulduğunda, insan maruziyeti ve enfeksiyonu büyük olasılıkla meydana gelmiştir. Bu nedenle, kediyle temas halinde olan herkes derhal tıbbi yardım almalıdır. Temas anından hastalığın ilk belirtilerine kadar olan kuluçka süresi 5 ila 32 gündür.

İnsanlar tipik olarak, özellikle bir hayvan doğum yaptıktan sonra, enfekte aerosolleri (yani havadaki materyali) teneffüs ederek hastalığa yakalanırlar; Çocuklar genellikle çiğ süt sütünü yutmakla enfekte olurlar, ancak genellikle asemptomatiktirler. Kişiden kişiye bulaşma mümkündür ancak nadirdir.

Yorumlar (0)
Yorum Ekle