Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Meningiom
Kedilerde en sık görülen beyin tümörü olan meningiom, merkezi sinir sistemini saran zar sistemi olan meninksleri etkileyen bir tümördür. Tüm kedi ırkları menenjiyom riski altındadır ve genellikle dokuz yaşından büyük kedilerde görülür.
Belirtileri ve Türleri
Belirtiler, tümörün konumuna bağlı olarak değişir, ancak daha yaygın belirtilerden bazıları şunlardır:
- Nöbetler köpeklerde daha sık görülür
- Görme bozuklukları
- Anormal davranış veya zihinsel durum
- koordine olmayan hareketler
- Boyun veya sırt ağrısı
Nedenler
Meningiom için altta yatan neden şu anda bilinmemektedir.
Teşhis
Veteriner hekiminize, semptomların başlangıcı ve doğası da dahil olmak üzere, kedinizin sağlığı hakkında kapsamlı bir bilgi vermeniz gerekecektir. Daha sonra, sonuçları tipik olarak normal olan biyokimya profili, idrar tahlili ve tam kan sayımının yanı sıra tam bir fizik muayene yapacaktır. Daha fazla analiz için, kedinizin veterineri ayrıca beyin ve omurilik çevresinde dolaşan koruyucu ve besleyici bir sıvı olan beyin omurilik sıvısından bir numune alacaktır.
Manyetik Rezonans Görüntüleme ve Bilgisayarlı Tomografi taraması, lezyonların tanımlanması ve lokalizasyonu için en değerli iki araçtır. Meningiom tanısında doku biyopsileri de sıklıkla kullanılmaktadır.
Tedavi
Kesin tedavi için tam cerrahi eksizyon gereklidir, ancak bu her zaman mümkün değildir. Bazen tümörler cerrahi olarak çıkarılması için erişilebilir değildir ve diğer zamanlarda tümörün invazivliği nedeniyle eksik eksizyon meydana gelir. Bu durumlarda radyasyon tedavisi önerilebilir. Ek olarak, nöbetleri kontrol etmek ve kediyi stabilize etmek için sıvı tedavisi, diyet değişiklikleri ve ilaçlar kullanılır.
Yaşam ve Yönetim
Genel prognoz, ameliyat sırasında elde edilen eksizyonun derecesine bağlıdır. Örneğin, tümör kitlesinin tamamen çıkarılması için başarılı bir ameliyat geçiren birçok kedi, iyi bir prognoza sahiptir. Bununla birlikte, bazı hayvanlar, tümörün daha derin dokulara invazyonu veya diğer komplikasyonlar nedeniyle iyi iyileşmez.
Hastalığın takip değerlendirmeleri ve tedavi yanıtı için kedinizi düzenli aralıklarla veterinere götürmeniz gerekecektir. Ameliyattan sonra kedinizin ağrı hissetmesini beklemelisiniz. Rahatsızlığı en aza indirmek için veteriner hekiminiz size aşırı dikkatle kullanılması gereken ağrı kesici ilaçlar verecektir (evcil hayvanlarla ilgili en önlenebilir kazalardan biri aşırı dozda ilaçtır). Kediniz iyileşirken aktivitelerini sınırlamanız, ev aktivitelerinden, çocuklardan ve diğer evcil hayvanlardan uzak durması için sessiz bir yer ayırmanız gerekecektir. Kedinizin fiziksel aktivitesini sınırlamak için kafes dinlenmesini düşünebilirsiniz.