Kedilerde Memenin Bakteriyel Enfeksiyonu

Makale İçerik Başlıkları

Kedilerde Mastitis

Göğüslerdeki bir veya daha fazla emziren (süt üreten) bezin bakteriyel enfeksiyonu, klinik olarak mastitis olarak adlandırılan bir durum, genellikle yükselen bir enfeksiyonun, emzirme bezine travmanın veya kan yoluyla yayılmış bir enfeksiyonun sonucudur.aktarım.

Escherichia coli (E. coli), Staphylococci ve β-hemolitik Streptococci, en sık dahil olduğu bulunan ana bakterilerden bazılarıdır. Sistemik tutulum ile meme bezlerinin doğrudan etkisi olan, bazı durumlarda septik şokayol açan, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir enfeksiyondur.

Bu durum esas olarak doğum sonrası kraliçeleri etkiler, ancak nadiren yalancı gebe emziren kraliçelerde de görülür.

Belirtileri ve Türleri

  • İştah kaybı
  • Letarji
  • Pürülan (irin benzeri) veya hemorajik sıvının ifade edilebildiği sert, şişmiş, sıcak ve ağrılı meme bezi(ler)i
  • Yavru kedilerin ihmali (genellikle emzirmeye çalışırken ağrı nedeniyle)
  • Yavru kedilerin gelişmemesi
  • Sistemik tutulumla birlikte ateş, dehidratasyon ve septik şok
  • Tedavi edilmezse bez(ler)in apsesi veya kangreni

Nedenler

  • Meme kanalları yoluyla artan enfeksiyon
  • Bir yavru kedinin ayak tırnakları veya dişleri tarafından meme bezlerine uygulanan travma
  • Kötü hijyen
  • Vücudun başka bir yerinden kaynaklanan sistemik enfeksiyon

Teşhis

Kedinizin sağlığı, semptomların başlangıcı ve bu duruma yol açmış olabilecek olası olaylar hakkında kapsamlı bir öykü vermeniz gerekecektir. Daha sonra tipik olarak kimyasal kan profili, tam kan sayımı ve idrar tahlili dahil olmak üzere tam bir kan profiliönerilir.

Enfeksiyon varsa, süt normalde serumdan biraz daha asidiktir; ayrıca enfeksiyonla artan alkaliniteye sahip olabilir. Nötrofiller, makrofajlar ve diğer mononükleer hücreler normal sütte normal olarak yüksek sayılarda gözlemlenebilir; bununla birlikte,çok sayıda serbest bakteri ve dejeneratif nötrofil varlığı, septik hastalık varlığında not edilir. Organizmanın tanımlanması için bir bakteri kültürü gerekli olacaktır.

Memede kanser varsa, etkilenen bezler süt üretmeyecektir. Anne sütünün incelenmesi ve kültürü ile kötü huylu ve iyi huylu durum arasındaki ayrım sağlanacaktır.

Tedavi

Göğüs enfeksiyonu çok şiddetli değilse, bezler ölü doku içermedikçe veya kedinizin yavru kedilerinin emzirmeye devam etmesine izin verilebilir (bu, hem annenin hem de yavru kedilerin sağlığı için en iyisi olduğu için ideal seçenektir). anne sistemik olarakhasta ve onun veya yavru kedilerin emzirmesi güvenli değil. Bu durumlarda, kediniz durumu stabil olana kadar hastaneye yatırılacaktır.

Veteriner hekiminiz, kullanılan antibiyotiklere, kedinizin veya yavru kedinizin ilaca verebileceği herhangi bir reaksiyona ve küçüklerin devam eden kilo alımına özellikle dikkat etmeniz konusunda sizi uyaracaktır. Dehidrasyon veya sepsis durumunda, elektrolitdengesizliklerini ve hipoglisemiyi düzeltmek için intravenöz sıvı tedavisi istenecektir. Şok da buna göre tedavi edilecek bir olasılıktır.

Çoğu zaman, veteriner hekimler, süt kanallarını temiz tutmak için günde birkaç kez sıcak kompres uygulamanızı ve etkilenen bez(ler)i sağmanızı tavsiye eder. Etkilenen bezlere lahana yaprağı sargısı uygulanması da şişliğin çözülmesini hızlandırabilir vekedinizi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Apseli veya kangrenli bezler ise cerrahi olarak çıkarılmasını gerektirecektir.

Yaşam ve Yönetim

Mastitisli bir kedinin prognozu tedavi ile iyidir. Emziriyorsa, veterinerinizle kediniz için uygun bir diyet tartışın. Bununla birlikte, kraliçe yavrularına kendi başına bakabilecek kadar iyi ilerleyemezse, onları elle yetiştirmeniz gerekecektir, bu daciddi bir bağlılık gerektirir. Veterineriniz yavru kediler için en iyi beslenme yöntemleri konusunda önerilerde bulunacaktır.

Önleme

Yaşam alanını temiz tutmanın yanı sıra, meme bezlerinin etrafındaki kılları tıraş etmek yeniden enfeksiyonu önleyebilir. Anne derisinin çizilmemesi için yavru kedilerin tırnaklarının kesilmesi ve emzirme için tüm meme bezlerinin kullanıldığından eminolunması da enfeksiyon riskini azaltabilir.

Yorumlar (0)
Yorum Ekle