Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Kriptokokoz
Cryptococcus, genellikle Avustralya ve Afrika’daki gibi tropikal ortamlarla ilişkilendirilen maya benzeri bir mantardır. Cryptococcus neoformans var. gatti, Avustralya’daki okaliptüs ağacıyla doğrudan ilişkilendirilmiştir, ancak bu mantarınyanı sıra Cryptococcus neoformans var. neoformans ve Cryptococcus neoformans var. grubii, kuş pislikleri ve çürüyen bitki örtüsünde de yetişir ve güney Kaliforniya ve Kanada’nın bazı bölgeleri de dahil olmak üzere dünya çapındabulunabilir.
Bu mantarın içselleştirilmesinden kaynaklanan hastalıklı durum olan kriptokokoz, Cryptococcus neoformans’ın neden olduğu lokalize veya sistemik bir mantar enfeksiyonudur . Cryptococcus mantarı nazal pasajlardan büzülür veoradan beyne, gözlere, akciğerlere ve diğer dokulara geçer. Menenjite yol açan akciğer enfeksiyonu ve merkezi sinir sistemi arızası, Cryptococcosis ölümünün en yaygın nedenleridir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kedilerin mantarı kapmaolasılığı köpeklerden yedi ila on kat daha fazladır.
Belirtiler
Semptomlar değişiklik gösterecek ve büyük ölçüde mantardan etkilenen organ sistemlerine bağlı olacaktır. Bununla birlikte, kedinizin durumu tam olarak ortaya çıkmadan önce haftalar veya aylar boyunca sorun geçmişi olabilir. Özellikle halsiz olabilirve etkilenen hayvanların yüzde 50’sinden daha azında görülmesine rağmen, kedinizin bu süre boyunca hafif ateşi olabilir. Kedilere özgü diğer belirtiler şunlardır:
- Burun akıntısı
- Sinir sistemi anormallikleri; nöbetler, oryantasyon bozukluğu ve değişmiş denge hissi
- Burun deliklerinde görülen nodüler doku
- Burun köprüsü üzerinde sert şişlikler
- Artan solunum hızı
- Kafada ülserli, kabuklu cilt lezyonları
- Büyümüş lenf düğümleri
- Göz hastalığı
Nedenler
Cryptococcus sporları kuş dışkısında ve kuş pisliğinin bulunabileceği çevredeki toprakta bulunur. Bu durum, Cryptococcus mantarından gelen sporlar burun pasajlarından solunduğunda kasılır. Bu organizmalar nadiren de olsa terminal hava yollarınaulaşabilirler. Mantar ayrıca gastrointestinal sistemden girerek mide ve bağırsakları da enfekte edebilir. Hastalık insanlara veya diğer hayvanlara bulaşmaz ve bulaşıcı değildir.
Teşhis
Veterineriniz, aşağıdaki testlerden elde edilen bulgulara dayanarak bir teşhis koyacaktır:
- Nazal pasajlardan numuneler veya burun pasajlarından çıkıntı yapan engebeli dokudan biyopsi alınacaktır; burnu salinle yıkamak enfekte dokuyu yerinden çıkarabilir
- Başın deri lezyonlarının biyopsisi
- Etkilenen lenf düğümlerinin aspiratları
- Kan ve idrar kültürleri
- Cryptococcus antijenlerinin varlığını tespit etmek için kan testleri
Tedavi
Ayakta bakım standarttır, enfeksiyonla mücadele için antifungal ilaçlar verilir, ancak kediniz sinir sistemi bozukluğu belirtileri gösteriyorsa, veterineriniz büyük olasılıkla kedinizin sağlığı stabilize olana kadar yatarak tedavi önerecektir.
Kedinizin burnu ve/veya boğazında nodüler (granülomatöz) kitleler varsa ameliyat önerilebilir; bu kitlelerin çıkarılması nefes alma zorluklarını hafifletecektir.
Yaşam ve Yönetim
Kediniz mantar önleyici ilaçlar alırken, veterinerinizin karaciğer enzimlerini aylık olarak izlemesi gerekecektir. Klinik belirtilerde bir iyileşme, lezyonların çözülmesi, genel olarak iyi olma halinde bir iyileşme ve iştahın geri gelmesi, kedinizintedaviye yanıtını ölçecektir.
Tahmini tedavi süresi üç ay ile bir yıl arasındadır; merkezi sinir sistemi hastalığı olan hastalar ömür boyu idame tedavisi gerektirebilir. Kedi lösemi virüsü (FeLV) veya kedi immün yetmezlik virüsü (FIV) ile de enfekte olan kediler, iyileşmeiçin daha kötü bir prognoza sahip olacaktır.
Veteriner hekiminiz Cryptococcus antijenlerinin varlığını iki ayda bir ve tedavinin tamamlanmasından altı ay sonrasına kadar (veya antijen artık saptanamaz hale gelene kadar) ölçecektir. Kediniz, tüm hastalık belirtileri geçtikten sonra birkaçay boyunca düşük titreleri (kanda bulunan ilaç veya antikor miktarı) koruyabiliyorsa, tedavi en az üç ay devam edecektir. Tedaviden sonra titreler aniden yükselirse, tedaviye devam edilir.