Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Testis Dejenerasyonu ve Hipoplazisi
Normal testislerden daha küçük olan kedilere, üremeye çalışıp başarısız olana ve veteriner kontrolüne gidene kadar teşhis konulmaz. Bu bozukluğa yol açabilecek farklı durumlar vardır: hipoplazi olarak da bilinen testislerin az gelişmiş veya eksik gelişimi; ve ergenlik aşamasına geldikten sonra güç kaybını ifade eden testislerin dejenerasyonu. İkinci durum, yaşlı kedilerde daha tipiktir.
Bu koşulların her ikisi de doğumda mevcut olan bir durumdan (doğuştan) kaynaklanabilir veya doğumdan sonra meydana gelen başka bir nedenden kaynaklanabilir. Konjenital formlar genellikle ebeveyn tarafından kalıtsal olan genetik anormalliklerle ilgilidir, ancak yavru kedi rahim içindeyken meydana gelen radyoaktif maddelere veya diğer toksinlere maruz kalma gibi bir şeyden de kaynaklanabilir.
Herhangi bir yaştaki veya cinsteki kediler bu koşullara yatkındır, ancak hipoplazi en sık genç kedilerde görülür ve dejenerasyon daha yaşlı kedilerde daha yaygındır.
Belirtileri ve Türleri
Anormal derecede küçük testislere ek olarak, kısırlık bu durumların en sık görülen semptomudur. Semen analizinde düşük sperm sayısı (oligospermi) veya seminal sıvıda mutlak sperm yokluğu (azoospermi) gösterilecektir.
Nedenler
- hipoplazi
- Genetik
- radyasyona maruz kalma
- Kurşun dahil metal toksisitesi
- kimyasal toksisite
- Diğer toksinler
- Olumsuz ilaç reaksiyonu (örneğin, antifungal ilaçlar)
- ısıya maruz kalma
- hormon dengesizliği
- Hipofiz bezinin tümörü
- Artan yaş
- Testis keselerinin dejenerasyonu
- Yaralanma, travma
- Testis iltihabı (orşit)
Teşhis
Çoğunlukla bu rahatsızlıklara sahip kediler, sahibinin kısırlık şikayeti ile veterinerlerine sunulur. Kedinizin aile soyunun önceki nesillerinde mevcut olan bu tür sorunlar ve kedinizin testislerini etkilemiş olabilecek herhangi bir travma veya yaralanma da dahil olmak üzere, doktorunuza eksiksiz bir bilinen sağlık geçmişi vermeniz gerekecektir.
Veterineriniz skrotal bölgeyi kapsamlı bir şekilde inceleyecek ve kedinizin cinsine, boyutuna ve yaşına göre normal boyutta mı yoksa olması gerekenden daha küçük mü olup olmadığını hemen tespit edebilmelidir. Testis dejenerasyonunu hipoplaziden ayırt etmek için veterinerinizi daha ileri testler yapmaya teşvik etmek için anormal boyutta bir bulgu yeterlidir. Normal testislerden daha küçük olan testislerin görsel tanısını doğrulamak için genellikle testislerin ultrason görüntüsü yapılır.
Veteriner hekiminiz ayrıca anormal hücre gelişimini kontrol etmek ve standart bir sperm sayımı yapmak için laboratuvar testi için bir meni örneği alacaktır. Sperm sayısı, kedinizin spermindeki canlı sperm hücrelerinin sayısını değerlendirecektir. Gerekiyor gibi görünüyorsa, bu koşullar altında, ince bir iğne kullanılarak testis kesesinden küçük bir doku örneği de alınabilir ve ileri değerlendirme için laboratuvara gönderilebilir.
Tedavi
Tedavi, dejenerasyonun veya hipoplazinin altında yatan nedenin teşhisine bağlıdır. Değişken sonuçlar rapor edilen bu koşullara sahip hayvanlarda hormonal tedavi kullanılmıştır. Veteriner hekiminiz, nihai teşhise bağlı olarak mevcut çeşitli tedavi protokollerini kullanarak köpeğinizin gelecekteki doğurganlığının olanaklarını tartışacaktır. Tedavi her durumda mevcut değildir, ancak bu, ilk önce uygun testler yapılmadan her zaman belirlenemez.
Doktorunuz tedavinin uygun bir seçenek olduğuna karar verirse, tedavinin etkinliğini değerlendirmek için takip ziyaretleri seri semen analizlerini içerecektir.
Yaşam ve Yönetim
Testis hipoplazisi veya dejenerasyonu olan kediler için önerilen evde özel bir bakım yoktur. Tedavi süresi boyunca sonraki testler için kedinizi laboratuvara geri götürmeniz gerekebilir, ancak bu tamamen veterinerinizin yerleştirdiği teşhise ve onun için belirlenen tedavi protokolüne bağlı olacaktır.
Hipoplazili kedilerin doğurgan olma şansları zayıftır; testis dejenerasyonu olan kediler için şans biraz daha iyidir, ancak genel olarak başarılı üreme için prognoz zayıf kalır. Her durumda, nihai prognoz, altta yatan nedene ve tedaviye verilen başarılı cevaba bağlı olacaktır.