Kedilerde Koma İle Diyabet

Makale İçerik Başlıkları

Kedilerde Hiperosmolar Komalı Diabetes Mellitus

Pankreas, karın bölgesinde midenin yakınında bulunan bir organdır. Normal şartlar altında pankreas, vücuttaki kan şekeri (glikoz) seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olan bir polipeptit hormon olan insülini üretir. Kedi mama yediğinde mamanın içindekişekerlere göre (doğal şeker olsun ya da olmasın) kan şekeri yükselir. Pankreas daha sonra kan şekeri seviyelerini sağlıklı bir seviyeye düşürmek için insülin yapar. Bu sayede vücuttaki diğer organlar bu şekeri enerji için emebilir ve kullanabilir.

Diabetes mellitus durumunda, pankreas yeterince insülin üretemez. Bu olduğunda, kan şekeri seviyesi çok yüksek kalır, bu durum hiperglisemi olarak tanımlanır. Bir kedinin vücudu, yüksek kan şekerine çeşitli şekillerde tepki verir. İlk olarak, ekstra idrarüretilir ve kedinizin normalden daha sık idrara çıkması gerekir. Çok daha fazla idrar yaptığı için, çok daha fazla su içecektir. Sonunda, aşırı idrara çıkma nedeniyle kediniz susuz kalma riski altında olacaktır.

İnsülin vücudun enerji için şekeri kullanmasına yardımcı olduğundan, insülin eksikliği aynı zamanda vücut organlarının yeterli enerjiyi almayacağı anlamına gelir. Bu, kedinizin sürekli aç hissetmesine neden olur ve çok daha fazla yemek yemesine rağmenkilo almaz.

Diyabetik durum erken tedavi edilmezse, kedinizin kan şekeri seviyesi giderek yükselecektir. Aşırı yüksek glikoz seviyesi nedeniyle, daha da fazla idrar yapılacak ve sıvı kaybı nedeniyle kedi susuz kalacaktır. Çok yüksek kan şekeri ve dehidrasyonun bukombinasyonu, sonunda beynin normal çalışma yeteneğini etkileyerek depresyona, nöbetlere ve komaya yol açar. Bununla birlikte, koma nadirdir, çünkü semptomlar genellikle bir evcil hayvanın sağlığı bu seviyeye kadar bozulmadan önce veteriner hekimiziyaret etmeyi gerektirir.

Belirtileri ve Türü

Diabetes mellitus başka problemler olmadan

  • Çok su içmek (polidipsi)
  • Çok idrara çıkma (poliüri)
  • Çok yemek yemek ama kilo almamak
  • Her zaman aç görünüyor
  • Kilo kaybı

Diğer problemlerle birlikte diabetes mellitus

  • fazla hareket etmek istememek
  • Enerji eksikliği (uyuşukluk)
  • Kusma
  • Yemek yemek istememek (Anoreksiya)
  • Düzenli faaliyetler için heyecan veya coşku eksikliği (depresyon)
  • Arandığında veya kendisiyle konuşulduğunda yanıt vermeme
  • Çevrede neler olup bittiğinin farkında değil (stupor)
  • Nöbetler
  • Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
  • Bilinç kaybı
  • Koma – uyaranlara yanıt vermeyen uzun dönemler ve uyandırılamama

Nedenler

Diabetes Mellitus komplikasyonsuz

  • Pankreas yeterince insülin yapmaz

Diabetes Mellitus komplikasyonlu

  • Pankreas yeterince insülin yapmaz
  • Uzun süreli yüksek kan şekeri ve dehidrasyon beynin çalışma şeklini değiştirir

Teşhis

Veteriner hekiminiz, sağladığınız semptomların geçmişini ve bu durumu hızlandırmış olabilecek olası olayları dikkate alarak kediniz üzerinde kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Tam kan sayımı, biyokimyasal profil ve idrar analizi istenecektir. Veterinerhekim bu testleri kedinizin kan şekeri seviyesini, su ve elektrolit dengesini ve iç organlarının ne kadar iyi çalıştığını belirlemek için kullanacaktır. Bu testler ayrıca veterinerinizin kedinizin şeker hastalığını kötüleştirebilecek başka hastalıklarolup olmadığını belirlemesine yardımcı olacaktır.

Tedavi

Kedinize şeker hastalığı teşhisi konulmuşsa, ancak uyanık, aktif ve yemek yiyorsa, insülin tedavisine ve özel bir mama diyetine başlanacaktır. Bazı kediler, kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olmak için insülin enjeksiyonları yerine ağızdan ilaç alabilirler.

Kedinizin diyabet ve depresyon ve dehidrasyon gibi diğer sorunları varsa, birkaç gün hastanede tutulacak ve burada kan şekeri seviyeleri stabilize olana kadar sıvı ve insülin verilecektir. Ayrıca kan şekerini kontrol altına almak için özel bir diyetebaşlanacaktır.

Kediniz şeker hastasıysa ve komadaysa, nöbet geçiriyorsa veya neredeyse hiç enerjisi yoksa (çok uyuşuksa), yaşamı tehdit edici bir durumda olduğu kabul edilebilir. Kediniz, veterinerinizin damardan (IV) sıvılar ve elektrolitler ile tedavi edebileceğibirkaç gün boyunca hastanenin yoğun bakım ünitesine yerleştirilecektir. Kedinizin kan şekeri ve elektrolit seviyesi, stabilize olana kadar birkaç saatte bir belirlenecektir. Kediniz ayrıca kan şekeri seviyesini düşürmek için insülin almaya başlayacakve kusmayı veya kedinizin sahip olabileceği diğer semptomları kontrol etmeye yardımcı olacak ilaçlar verilecektir.

Kediniz hastanedeyken, veterineriniz evcil hayvanınızın durumu stabilize olurken oluşabilecek diğer hastalıkları izleyecek ve tedavi edecektir. Bunlardan bazıları kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, bağırsaklara kanama veya enfeksiyonlardır. Kedinizidaha iyi hissettiği noktaya getirmek yavaş bir süreçtir, çünkü kan şekerini çok hızlı düşürmek kedinizin sağlığını daha da kötüleştirebilir. Şeker hastalığına yakalanmış kediler, özellikle şeker hastalığıyla birlikte başka hastalıkları varsa, pekbaşarılı olmazlar.

Yaşam ve Yönetim

Kedinizin kan şekeri düştüğünde ve kendi kendine yiyip içtiğinde sizinle birlikte eve dönebilecektir. Diyabet hastası olan çoğu kedinin insüline ihtiyacı olacaktır. Bazı kediler kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olmak için oral ilaçlar alabilir; veterineriniz,kedinizin oral ilaçlar için iyi bir aday olup olmadığını size söyleyebilir. Veteriner hekiminiz size kedinize nasıl ve ne zaman insülin enjeksiyonu yapacağınızı öğretecek ve ayrıca kan şekeri seviyelerini kontrol etmek için bir diyet formüle etmenizeyardımcı olacaktır. Tüm veteriner hekiminizin yemek ve programlanmış insülin veya ilaç talimatlarına uymanız önemlidir. Önce veterinerinize danışmadan verdiğiniz insülin miktarını veya ne sıklıkta verdiğinizi değiştirmeyin.

Başlangıçta, kedinizin takip ziyaretleri için sık sık gelmesi gerekecek ve bu ziyaretlerin bazılarında hastanede kalması gerekeceği zamanlar olabilir, böylece kan şekeri seviyesi her iki saatte bir kontrol edilebilir. Bazen, bazı diyabetik kediler tekrardiyabetik olmayabilir, ancak daha sıklıkla etkilenen kedilerin hayatlarının geri kalanı için insüline ve özel yiyeceklere ihtiyacı vardır. Veterineriniz, kedinizin tekrar diyabetik olmadığını nasıl anlayacağınızı sizinle tartışacaktır.

Önleme

Kedinizin diyabet nedeniyle dehidrasyon, nöbet veya koma geliştirmesini önlemek için, kedinizle düzenli bir sağlık ve diyet programına bağlı kalmanız ve tüm takip ziyaretleri için veterinerinize geri dönmeniz gerekecektir. Bu, kedinizin doğru dozda insülinalmasını sağlayacaktır.

Enerji seviyeleri de dahil olmak üzere, iştahındaki veya davranışındaki herhangi bir değişiklik için kedinizi izlemeniz önemli olacaktır. Bu durumla ortaya çıkan sağlık sorunlarından biri daha yüksek enfeksiyon sıklığıdır ve böyle bir durumda kedinizikontrolden çıkmadan hemen tedavi ettirmeniz gerekir. Herhangi bir değişiklik fark ettiğiniz anda veterinerinize danışın.

Yorumlar (0)
Yorum Ekle