Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Histiositik Ülseratif Kolit
Histiyositler, normal bağ dokusunda bulunan ve bulaşıcı mikroorganizmaları ve yabancı partikülleri aldıkları büyük beyaz kan hücreleridir. Bağışıklık sisteminin önemli bir bileşenidirler. Histiositik ülseratif kolit, kolon astarında ülserler ve periyodikasit-Schiff (PAS) pozitif histiyositlerle iltihaplanma ile karakterize nadir görülen bir hastalıktır. Bu bozukluğun kökeni ve patojenik mekanizması bilinmemektedir; ancak, bulaşıcı bir neden olduğu varsayılır. Histiositik ülseratif kolit de olasıbir genetik temele sahip olabilir, ancak nedeni bilinmemektedir. Bu kedilerde nadir görülen bir durumdur.
Belirtileri ve Türleri
- Artan dışkılama sıklığı ile kanlı, mukoid ishal
- Tenesmus (kişinin dışkılaması gerektiği hissi).
- Kilo kaybı ve zayıflama, hastalık sürecinde daha sonra gelişebilir
Nedenler
Bilinen bir neden veya predispozan faktör yoktur.
Teşhis
Veterinerinizin kolitin diğer nedenlerini ekarte etmesi gerekecektir. Bu durumun pek çok olası nedeni vardır, veteriner hekiminiz büyük olasılıkla ayırıcı tanı kullanacaktır. Bu süreç, belirgin dış semptomların daha derin bir şekilde incelenmesiyle yönlendirilirve daha yaygın nedenlerin her biri, doğru bozukluk belirleninceye ve uygun şekilde tedavi edilene kadar dışlanır. Bu süreçte doğrulanacak veya dışlanacak nedenler arasında histiositik olmayan IBD, enfeksiyöz kolit, parazitik kolit ve alerjik kolitbulunur.
Belirgin hale gelebilecek diğer teşhisler arasında kalın bağırsağın ilk bölümünün kendi içine döndüğü çekal inversiyon; bağırsağın bir bölümünün diğerine geçtiği ileokolik invajinasyon; lenfoma veya adenokarsinom gibi neoplazi – bir bezden kaynaklananbir kanser türü; yabancı cisim; rektokolonik polipler; ve irritabl bağırsak sendromu. Fekal flotasyonların incelenmesi, direkt yayma, patojen bakteri kültürü, abdominal görüntüleme ve biyopsi ile kolonoskopi ile ayrım yapılabilir.
Bağırsakların kolonoskopisi, yamalı kırmızı odakları (belirgin nokta ülserasyonları), açık ülserasyonu, kalın mukozal kıvrımları, granülasyon dokusu alanlarını veya bağırsakta daralmayı ortaya çıkarabilir. Tanı için birden fazla biyopsi örneğinin alınmasıgerekecektir.
Tedavi
Kedinizin ayakta tedavi tıbbi yönetimi, diyetini orta derecede fermente edilebilir lif takviyesi içerecek şekilde değiştirmeyi içerecektir. Veteriner hekiminiz size ilerleyici hastalık ve tekrarlama olasılığı hakkında bilgi verecek ve antimikrobiyallerve antiinflamatuar ilaçlar reçete edebilir.
Yaşam ve Yönetim
Klinik belirtiler ve vücut ağırlığı, başlangıçta her hafta ila iki hafta arasında izlenmelidir. Sonuca bağlı olarak, kedinizin devam eden antibiyotik tedavisine ihtiyacı olabilir.