Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Kemiğin Fibrosarkomu
Fibrosarkom normalde, vücudun bağ dokusunda en yaygın olan hücreler olan fibroblast hücrelerinin anormal bölünmesinin bir sonucu olarak yumuşak dokudan kaynaklanan bir tümördür. Nadir durumlarda, bir fibrosarkom tümörü kemikten kaynaklanır, kemiğin yapısını zayıflatır ve muhtemelen kırıklara ve hatta uzuv amputasyonuna yol açar. Çoğu durumda, kemiğin fibrosarkomu iyi huyludur ve metastaz yapmaz, ancak tümörün malign olduğu ve vücutta organlara, lenf düğümlerine ve cilde metastaz yaptığı durumlar vardır.
Klinik olarak, kemiğin fibrosarkomu, daha yaygın bir kemik kanseri formu olan osteosarkoma benzer. Ana farklılıklar, tümörlerin yapısındadır. Bir osteosarkomun kemik materyalinden oluştuğu yerde, bir fibrosarkom fibröz kollajen materyalinden oluşur. Fibrosarkom, tümör biyopsisi kemik materyali üretimi göstermediğinde doğrulanır. Sarkomun hızla bölünen doğası, kemiğin stabilitesini istila ettiği ve tehdit ettiği için gerçek tehlikedir. Genel olarak, kemik tümörleri iyi huyludur ve sıklıkla kist ve kas problemleri olarak yanlış teşhis edilir.
Belirtileri ve Türleri
- Hareket kaybı, yürüyememe
- Etkilenen kemikte kitle palpe edilebilir (dokunarak muayene edilebilir)
- Sitede şişlik
- Bölgeye dokunulduğunda ağrı
- Başka travma kanıtı olmayan kemik kırıkları
Nedenler
Kemik sarkomunun kesin nedeni hala bilinmemektedir.
Teşhis
Kedinizin sağlığı, semptomların başlangıcı ve herhangi bir kaza veya hastalık gibi bu duruma yol açmış olabilecek olası olaylar hakkında kapsamlı bir öykü vermeniz gerekecektir. Standart laboratuvar testleri arasında idrar tahlili, tam kan sayımı ve kimyasal kan profili bulunur. Normalden daha yüksek beyaz kan hücrelerinin varlığı, vücudun hastalıklı bir durumu savuşturduğunu gösterebilir ve diğer testler organların iyi çalışıp çalışmadığını gösterecek, ancak çoğu zaman laboratuvar testleri normale dönecektir. Kemiğin fibrosarkomunun göreceli olarak nadir olması nedeniyle, bir röntgen görüntüsü alınmadığı takdirde kist veya kasta şişlik olarak teşhis edilebilir. Bu nedenle röntgen muayenesi kesin tanıda önemli bir faktör olacaktır. X-ışınları ayrıca, birincil tümörün tam yerini teşhis etmenin yanı sıra vücudun diğer bölgelerine metastaz olup olmadığını tespit etmeye de yardımcı olacaktır. Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, sorunun kapsamını belirlemeye yardımcı olabilecek başka bir yararlı tanı görüntüleme aracıdır.
Daha kesin bir teşhis için, analiz için tümörün biyopsisinin alınması gerekecektir. Kemiğin biyopsisi, çoğundan daha invaziv bir prosedürdür, ancak bir tümörün iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığını doğrulamanın tek yolu budur. Bu işlem için kedinizin anesteziye ihtiyacı olacaktır.
Tedavi
Kemiğin fibrosarkomunun tedavisi genellikle, tümörün etrafındaki alanın çıkarılmasının denendiği veya etkilenen kemiğin bir parçasının çıkarıldığı agresif bir cerrahi yaklaşımı içerir. Bazı durumlarda, etkilenen uzvun tamamen kesilmesi gerekecektir. Tanıdan önce birden fazla bölgeye metastaz yapmış bir tümör, iyileşme için kötü bir prognoz taşır. Tüm fibrosarkomların aynı olmadığını unutmayın. Kedinizi etkileyen tümör, metastaz yapma özelliklerine sahip olmayabilir ve tümörün ve çevresindeki dokunun çıkarılması sorunu çok iyi çözebilir.
Yaşam ve Yönetim
İlk tedaviden sonra, tümörün yeniden büyümesini veya vücudun diğer bölgelerine metastaz olup olmadığını düzenli olarak izlemek için bir takip kontrolü planlanacaktır. Rutin ilerleme kontrolleri için veterinerinizi ziyaret etmek üzere bir program ayarlamanız gerekecektir. Tam iyileşme, tümörün boyutuna ve konumuna bağlı olacaktır.
Ameliyattan sonra kedinizin ağrı hissetmesini beklemelisiniz. Veteriner hekiminiz, kedinizin rahatsızlığını en aza indirmeye yardımcı olması için size ağrı kesici ilaç verecektir. Ağrı kesici ilaçları dikkatli kullanın; Evcil hayvanlarla ilgili en önlenebilir kazalardan biri aşırı dozda ilaç kullanımıdır. Tüm yönergeleri dikkatlice izleyin. Kediniz iyileşirken aktivitelerini sınırlamanız, dinlenmesi için ev aktivitelerinden, çocuklardan ve diğer evcil hayvanlardan uzakta sakin bir yer ayırmanız gerekecektir. Fiziksel aktivitesini sınırlamak için kediniz için kafes istirahati düşünebilirsiniz. Veterineriniz, kedinizin tekrar hareket etmesinin ne zaman güvenli olduğunu size söyleyecektir.
İyileşirken kedinizin yiyecek ve su alımını izlemek önemlidir. Kediniz yemek yiyemiyorsa, tamamen iyileşmesi için ihtiyaç duyduğu tüm besinleri alabilmesi için bir besleme tüpü kullanmanız gerekebilir. Veteriner hekiminiz size besleme tüpünü nasıl doğru şekilde kullanacağınızı gösterecek ve bir beslenme programı oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Kediniz iyileşme sürecindeyken, kum kutusunu kedinizin yattığı yere daha yakın bir yere yerleştirebilir ve kutuya girip çıkmasını kolaylaştırabilirsiniz.