Kedilerde Kanser | Kedilerde Kanser Tedavisi

Kedilerde kanser teşhisi ve tedavisi, kedilerde kanserin yıkıcı bir tanı olduğunu biliyoruz. Son derece duygusal hissetmeniz ve üzülmeniz doğaldır. Bununla birlikte, kediler kanseri atlatamazlar diye de bir şey yoktur. Ne kadar erken teşhis edildiğine ve kanserin türüne bağlı olarak, kesinlikle olumlu sonuçlanabilecek vakalar da vardır. Kedilerde kanseri tedavi etmenin hem duygusal hem de tıbbi yönlerine odaklanılması gerekir. Kedinizin hastalığına doğru tanı konulmalı ve doğru tedavi uygulanmalı.

Makale İçerik Başlıkları

Kedilerde Kanser Teşhisi ve Tedavisi

Kedilerde kanserin yıkıcı bir tanı olduğunu biliyoruz. Son derece duygusal hissetmeniz ve üzülmeniz doğaldır. Bununla birlikte, kediler kanseri atlatamazlar diye de bir şey yoktur. Ne kadar erken teşhis edildiğine ve kanserin türüne bağlı olarak, kesinlikle olumlu sonuçlanabilecek vakalar da vardır. Kedilerde kanseri tedavi etmenin hem duygusal hem de tıbbi yönlerine odaklanılması gerekir. Kedinizin hastalığına doğru tanı konulmalı ve doğru tedavi uygulanmalı.

Kedi Kanseri

Kedilerde kanser ne kadar yaygındır?

İnsana benzer şekilde, kedilerde kanser, yaşlı kedigiller arasında önde gelen ölüm nedenidir. Kedilerdeki kanserin spesifik nedenleri halen bilinmese de, birçok uzman kedi lösemi virüsünün en önemli faktör olduğunu düşünmektedir. Kedi kanserini arttırabilecek diğer faktörler arasında çevreden gelen toksinler, yaşam ortamındaki duman ve çevresel toksinler bulunur.

Kedilerde kanserin çok yaygın olması, kedi kanserinin tedavi edilemez olduğu anlamına gelmez. Tıbbi gelişmeler bize kanserli kediler için daha fazla tedavi seçeneği sağlamıştır. Kedilerde kanseri önlemenin en iyi yolu koruyucu kedi sağlığı ile hareket etmektir. Bu, veterinerinizle düzenli sağlık kontrollerini planlamayı gerektirir.

Kedi kanseri semptomlarını tespit etmek

İlk ve en önemlisi, kedilerde kanserle mücadele, henüz erken aşamada iken, hastalığın semptomlarını tespit ederek başlar. Ancak, kediler hastalığı saklamada çok iyi oldukları için, gözle görülen semptomlar zor gelişebilir. Birçok kedi kanseri türü dışsal olarak fark edilebilir. Bu nedenle, kedi arkadaşınızı periyodik olarak incelemek, kanser semptomlarını tespit etmenin anahtarıdır. Yaygın görülen kedi kanseri belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Şekli veya boyutu değişen herhangi bir yumru
  • İyileşmeyen herhangi bir yara
  • Bağırsak veya mesane alışkanlıklarında değişim
  • Zor yeme veya yutma
  • İdrar yapma veya defekasyon zorluğu
  • Açıklanamayan kanama veya vücuttan akıntı
  • Kusma ve / veya İshal
  • İştah kaybı
  • Kronik kilo kaybı
  • Zorlukla nefes alma veya öksürme
  • Sertlik
  • Ağız kokusu

Herhangi bir semptom tespit ederseniz, hemen veterinerinizden randevu almanızı öneririz. Sadece o zaman kanserin olup olmadığını ve ne ölçüde olup olmadığını belirlemek için gerekli teşhis testlerini yapabilirler. Kedi kanseri agresif olabilir ve acil müdahale gerektirir. Kanser erken teşhis edilirse, iyileşme prognozu önemli ölçüde artar.

Kedi kanseri türleri

Kedilerde çeşitli kanser türleri vardır. Burada kısa bir listeyi derledik, sadece daha yaygın olan kedigiller kanseri türlerine bir giriş olarak bunları listelemiş olduk. Kedinizin kansere yakalandığından şüpheleniyorsanız, lütfen veteriner hekiminizden zaman kaybetmeden randevu alın.

Serumöz Adenomlar: Bu küçük tümörler koyu mavi, kahverengi veya siyahdır ve genellikle dış kulak yoluna hapsedilir.

Lenfoma lenfosarkom (LSA): “Kedigiller lösemi virüsü enfeksiyonları” olan kediler arasında yaygındır. Karın bölgesindeki bağırsak ve diğer lenfatik dokuları etkiler. Semptomlar arasında iştah kaybı, kilo kaybı, kusma, ishal, kanlı dışkı ve kabızlık sayılabilir. LSA, yalnızca veterinerinizin yönetebileceği tıbbi prosedürler yoluyla teşhis edilebilir.

Miyeloproliferatif tümörler: Genetiktir ve üreme yoluyla geçer. Kemik iliği ve kanı etkiler. Semptomlar zayıflık, solunum zorluğu, soluk mukus zarları ve iştahsızlıktır.

Melanomlar tümörler: Bazal hücreli tümörlerdir. Kedilerde çok yaygın değildir, ancak yine de ortaya çıkabilir. Genellikle kedilerde boyun, baş, kulaklar ve omuzlar etrafında bulunurlar. Çoğunlukla iyi huyludurlar ve cildin altında katı kitleler oluştururlar.

Skuamöz Hücreli Karsinomlar: Ağız boşluğu, bademcik, dudak, burun, göz kapağı, dış kulak, bacak, ayak parmakları ve tırnaklar gibi doğal pigmentasyonu olmayan alanları etkiler. Ayrıca sürekli tahriş veya travma olan bölgelerde de olabilirler. Tanı biyopsi ile gerçekleştirilir.

Mast hücresi tümörleri: Ülsere veya pigmente olan deri nodülleri olarak görünür. Bir kedinin vücudunun herhangi bir yerinde bulunabilir ve teşhis için biyopsi yapılmalıdır.

Osteosarkom tümörleri: Kemikleri, eklemleri ve akciğerleri etkiler. Bu tümörler şişlik, topallık, öksürük ve solunum güçlüklerine yol açabilir. Teşhis araçları X-ışınları ve biyopsi iledir.

Fibrosarkom tümörleri: Kedilerin cildinin hemen altındaki fibröz dokuda ortaya çıkar. Deri altındaki katı, düzensiz kitleler olarak görünebilirler. Biyopsi en doğru tanı aracıdır.

Cildin altındaki kitleler her zaman kedilerde kanserli tümörler olacağı anlamına gelmez. Yukarıda belirtilen semptomların kanser varlığı olmadan nasıl göründüğünü bulmak da mümkündür. Bu nedenle, eğer kediniz bu belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa, hemen veterinerinizin görmesini ve teşhis koymasını sağlayın.

Kedilerde Kanser | Kedilerde Kanser Tedavisi

Kedilerde Kanser Tedavisi

Kediler için kanser tedavisinin ilk anahtarı doğru teşhis demiştik. Veteriner kliniklerinde, tam bir fiziksel tedavi ile başlanmalı. Tüm kan tahlillerine bakılmalı ve gerektiğinde radyografi veya ultrason gibi tanı amaçlı görüntüleme yöntemlerini kullanılmalı. Aynı zamanda, tümör tipinin belirlenmesinde kullanılmak üzere hücrelerin toplanması için bir iğnenin tümör içine sokulduğu bir biyopsi şekli olan iğne aspiratları da kullanılmalı. Bu tanı için kullanılan ağrısız ve minimal invaziv bir yöntemdir. Bazı tümör tipleri tanı için çekirdek biyopsisi gerektirir. Bazı durumlarda, kanser uzmanları daha fazla test (MRG ve BT taramaları gibi) isteyebilirler.

Tanı ve tedavi süreci boyunca veterinerinizin sizinle iletişimsel ve şeffaf bir ilişkisi olması önemlidir. Yani, veterineriniz, kediniz için olası tüm kanser tedavisi seçeneklerini ve çeşitli olası sonuçları sizinle açık bir şekilde tartışabilmelidir. Kedi sahipleri için burada en önemli faktör, gerekli maliyetleri, beklentilerinizi, olası yaşam tarzınızı değiştiren değişiklikleri ve tedavinin olası yan etkilerini iyi biliyor olmasıdır.

fibrosarkom tümörlerkedi kanserikedi kanseri belirtilerikedilerde kanserkedilerde kanser türlerilenfoma lenfosarkommast hücresi tümörlerimelanomlar tümörlermiyeloproliferatif tümörlerosteosarkom tümörlerserumöz adenomlarskuamöz hücreli karsinomlar
Yorumlar (0)
Yorum Ekle