Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Kedi Derisi Kırılganlık Sendromu
Kedi derisi kırılganlık sendromunun birçok olası nedeni vardır, ancak esas olarak aşırı kırılgan ve genellikle ince deri ile karakterizedir. Bu durum, aynı anda hiperadrenokortisizm (vücutta steroid hormonlarının kronik olarak aşırı üretimi), diyabetesmellitus veya aşırı progesteron kullanımı olan yaşlanan kedilerde ortaya çıkma eğilimindedir. Az sayıda kedide hiçbir biyokimyasal değişiklik olmamıştır. Doktor kaynaklı vakalarda yaş tercihi olmamasına rağmen, yaşlı kedilerde tanınma eğiliminde olan,doğal olarak oluşan bir hastalıktır. Ayrıca, hastalıkla ilişkili herhangi bir cins veya cinsiyet tercihi yoktur.
Belirtileri ve Türleri
- Progresif saç dökülmesi (her zaman mevcut değildir)
- Kilo kaybı, cansız tüy, iştahsızlık, enerji eksikliği
- Normal kullanımda cilt incedir ve yırtılır
- Deri yırtılma üzerine nadiren kanar
- Çoklu laserasyonlar (hem eski hem de yeni)
- Vücutta kısmi veya tama yakın saç dökülmesi
- Fare kuyruğu, kulak katlama, göbek görünümü
Nedenler
- hiperadrenokortisizm
- Doktor kaynaklı: aşırı kortikosteroid veya progestasyonel ilaç kullanımına sekonder
- Diabetes mellitus: hiperadrenokortisizm ile ilişkili olmadığı sürece nadirdir.
- İdiyopatik (bilinmeyen neden)
Teşhis
Veteriner hekiminiz kutanöz asteni (bağ dokusu bozukluğu) ve kanseri ekarte etmek isteyecektir. evcil hayvanınızın sağlığı, semptomların başlangıcı ve kedinize progestojen verilip verilmediği gibi bu duruma yol açabilecek olası olaylar hakkında kapsamlıbir öykü vermeniz gerekecektir. Hiperadrenokortisizmli kedilerin yaklaşık yüzde 80’inde şeker hastalığı da olacaktır. Altta yatan herhangi bir metabolik hastalığın da ekarte edilmesi gerekecektir.
Veterineriniz, kimyasal kan profili, tam kan sayımı ve idrar tahlili dahil olmak üzere evcil hayvanınız üzerinde kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Karın ultrasonografisi, bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları ve manyetik rezonans görüntüleme dekırılgan cildin teşhisinde faydalı olabilir.
Tedavi
Birçok hasta bu durum nedeniyle zayıf düşer ve destekleyici bakıma ihtiyaç duyar. Tanı hiperadrenokortisizm ise, adrenal bezlerden birinin veya her ikisinin cerrahi olarak çıkarılması tercih edilen tedavidir. Tanı hipofiz tümörleri ise, hipofiz tümörlerinintedavisinde değişken başarı gösteren radyasyon tedavisi önerilen tedavi olabilir. İlaç tedavisi, altta yatan nedene ve veterineriniz tarafından belirlenen tedavi planına bağlı olacaktır. Hiperadrenokortisizm de ilişkili diyabete sahip olacaktır. Budurumda kedinizi yakından izlemeniz ve kortikosteroid hormon seviyeleri düştüğünde hipoglisemiyi önlemek için insülin tedavisinde uygun ayarlamalar konusunda veterinerinizle yakın çalışmanız gerekecektir.
Yaşam ve Yönetim
Hastalar genellikle oldukça zayıftır, bu da her türlü tedaviyi riskli hale getirir; her durumda yakın izleme gereklidir.