Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Retina Kanaması
Retina kanaması, gözün en iç tabakasında lokal veya genel bir kanama alanı olan bir durumdur. Bu iç astar retina olarak adlandırılır. Retina orta koroid tabakasının hemen altında yer alır ve bu da retina ile sklera – gözün beyaz dış kaplaması (gözün görülebilenkısmı) arasında uzanır. Koroid kaplama, retinanın dış katmanlarına besin ve oksijen sağlayan bağ dokusu ve kan damarlarını içerir. Bazı durumlarda retina bu katmandan ayrılabilir. Buna retina dekolmanı denir. Retina kanamasının nedenleri genelliklegenetiktir ve ırka özgüdür.
Belirtileri ve Türleri
- Nesnelere çarparak gösterilen görme kaybı / körlük
- Vücudun diğer bölgelerinde kanama – vücutta küçük morluklar
- İdrarda kan, dışkı
- Beyazımsı görünen öğrenci
- Gözlere parlak ışık geldiğinde öğrenci kasılamayabilir
- Bazen hiçbir belirti görülmeyebilir
Nedenler
Genetik (doğumda mevcut):
- Retinanın veya gözlerin yağlayıcı sıvılarının hatalı gelişimi (vitreus mizahı)
Edinilmiş (hayatta bir süre sonra/doğumdan sonra gelişen durum):
- travma/yaralanma
- Genelleştirilmiş (sistemik) yüksek tansiyon (hipertansiyon), özellikle yaşlı kedilerde
- Böbrek hastalığı, kalp hastalığı
- Artan tiroid hormon seviyeleri
- Bazı steroidlerin artan seviyeleri
- Parasetemol gibi bazı kimyasallara maruz kalma
- Bazı mantar ve bakteriyel enfeksiyonlar
- Bazı kanser türleri
- Kan bozuklukları – kan pıhtılaşma bozuklukları, anemi, kanın hiperviskozitesi vb.
- Şeker hastalığı
- Kan damarlarının iltihabı
- Yüksek tansiyonlu yaşlı kedilerde ayrıca kanama veya retina dekolmanı gelişebilir.
Teşhis
Veterineriniz kediniz üzerinde tam bir fizik muayene yapacaktır. Veterinerinize kedinizin sağlığı, semptomların başlangıcı ve bu duruma yol açmış olabilecek olası olaylar hakkında kapsamlı bir tarih vermeniz gerekecektir. Standart laboratuvar testleri,diğer hastalık nedenlerini dışlamak için kan kimyasal profili, tam kan sayımı, elektrolit paneli, kan basıncı testi ve idrar tahlili içerir.
Fizik muayene, bir yarık lamba mikroskobu kullanılarak tam bir oftalmik muayene gerektirecektir. Bu muayene sırasında gözün arkasındaki retina anormallikler açısından yakından izlenecektir. Retinanın elektriksel aktivitesi de ölçülecektir. Retina kanamanedeniyle görüntülenemiyorsa, gözün ultrasonu da yapılabilir. Laboratuar analizi için vitreus mizahı (göz sıvısı) örnekleri alınabilir.
Tedavi
Retina kanaması olan hastalar genellikle hastaneye yatırılır ve bir veteriner göz doktoru tarafından yakın bakıma alınır. Veteriner hekiminiz, hastalığın altında yatan nedene bağlı olarak ilaç yazacaktır. Retinayı koroid kaplamaya yeniden takmak içinbazen ameliyat yapılabilir.
Yaşam ve Yönetim
Veterineriniz, retinanın bozulmasını veya ilerlemesini (ameliyat sonrası) ve retinanın ayrılmasına neden olan altta yatan hastalığı belirlemek için kediniz için sık takip randevuları planlayacaktır. Bu ziyaretler sırasında tekrar kan ve göz muayeneleriyapılacaktır. Kediniz retina dekolmanı nedeniyle kör olursa, hastalığın altında yatan neden kontrol edildiğinde, gözünün artık kedinize acı vermeyeceğini unutmayın. Körlük geri döndürülemese de, kediniz diğer duyularıyla telafi etmeyi öğrendiği veevin düzenini ezberlediği için kapalı alanda mutlu ve tatmin edici bir yaşam sürmeye devam edebilir.
Kediniz görmeden daha savunmasız olacağından, kedinizi diğer evcil hayvanlar ve aktif çocuklar gibi zararlı durumlardan korumak için ekstra özen göstermeniz gerekecektir. Ayrıca, kedinizi her zaman içeride tutmanız gerekecektir.