Kedilerde Göğüs ve Akciğer Arasında Hava Birikimi

Makale İçerik Başlıkları

Kedilerde Pnömotoraks

Pnömotoraks, kedinin göğüs duvarı ile akciğerleri (plevral boşluk) arasındaki alanda hava birikmesi için kullanılan tıbbi terimdir. Travmatik veya spontan, kapalı veya açık olarak kategorize edilebilir.

Hem köpekler hem de kediler pnömotoraksa duyarlıdır.

Belirtileri ve Türleri

Dört ana pnömotoraks kategorisi vardır: travmatik, spontan, kapalı ve açık. Semptomlar pnömotoraksın tipine bağlı olarak değişir, ancak bazı yaygın belirtiler arasında hızlı nefes alma (taşipne), nefes almada zorluk(dispne), karından sığ hızlı nefes alma ve hızlı kalp atış hızı (taşikardi) bulunur.

Plevral boşlukta hava biriktiğinde ve araba kazası gibi bir tür travmaya bağlı olarak meydana gelen travmatik pnömotoraks, şok belirtileriyle kendini gösterebilir.

Spontan pnömotorakslı kedilerde ise akciğer hastalığı belirtileri görülebilir. Spontan pnömotoraks, travmatik olmayan bir nedene bağlıdır ve birincil (yani altta yatan bir akciğer hastalığının yokluğunda ortayaçıkar) veya ikincil (altta yatan bir tür akciğer hastalığıyla ilişkili olduğu anlamına gelir) olabilir.

Açık pnömotoraks, göğüs duvarında delinme gibi solunum sisteminde yer alan ve plevral boşluk ile dış atmosfer arasında temasa neden olan bir defekt olduğunda meydana gelir; kapalı pnömotoraks ise herhangi bir solunumkusuru olmayan pnömotoraks olarak tanımlanır.

Travmatik pnömotoraks genellikle açıktır, spontan pnömotoraks ise her zaman kapalıdır.

Diğer bir pnömotoraks türü, düzenli inhalasyon sırasında havanın plevral boşluğa aktarıldığı, hapsolduğu ve plevral boşluğa tek yönlü bir hava transferi yarattığı tansiyon pnömotorakstır.

Nedenler

Nedenleri pnömotoraksın tipine göre değişir. Travmatik pnömotoraks, boyun veya göğüste penetran yaralanmalara yol açan bir araba kazası gibi travmatik bir olaya bağlı olabilir. Göğüste cerrahi bir kesi veya ameliyatsırasında yemek borusunun delinmesi de travmatik pnömotoraksa yol açabilir.

Bu arada spontan pnömotoraks, akciğerde yabancı bir cisim, akciğer kanseri veya apse, parazitlerin neden olduğu akciğer hastalığı veya kedinin akciğerlerinde pulmoner bül olarak bilinen kabarcık benzeri yapılarıngelişmesinden kaynaklanabilir.

Teşhis

Şüpheli pnömotoraks vakalarında iki birincil tanı prosedürü yapılabilir: torakosentez ve bronkoskopi. Bir uzantıya bağlı intravenöz (IV) bir kateterin plevral boşluğa yerleştirildiği torakosentez tanıyı doğrulayabilirve plevral boşluktan havayı çıkarmak için de kullanılabilir. Bronkoskopi, ağız yoluyla hava yollarına sokulan, üzerinde küçük bir kamera bulunan ince bir tüpün kullanılmasını içerir. Bu en iyi şekilde trakealveya büyük hava yolu travması kanıtı varsa yapılır.

Ek tanı teknikleri, göğsün X-ışını görüntülemesini ve idrar analizini içerebilir.

Tedavi

Pnömotorakslı kediler, plevral boşlukta hava birikimi durana veya stabilize olana kadar hastanede tedavi edilmelidir. Plevral boşluktan mümkün olduğunca fazla hava çıkarılmalı ve evcil hayvanınız stabilize olanakadar oksijen tedavisi sağlanmalıdır. Havanın alınması, bir uzantıya bağlı bir intravenöz (IV) kateterin plevral boşluğa yerleştirildiği torakosentez yoluyla gerçekleştirilebilir.

Travmatik açık pnömotoraks vakalarında, kedinin göğsündeki açık yaralar en kısa sürede temizlenmeli ve hava geçirmez bir bandajla kapatılmalı ve daha sonra cerrahi olarak onarılmalıdır. Travma vakalarında intravenöz(IV) sıvıların uygulanması da sıklıkla gereklidir.

Yaşam ve Yönetim

İlk tedaviden sonra, tekrarlama olasılığını en aza indirmek için kedinin aktivitesi en az bir hafta süreyle ciddi şekilde kısıtlanmalıdır. Solunum hızı ve nabız dahil olmak üzere hayati belirtiler, nüks semptomlarıiçin izlenmelidir.

Daha fazla bakım, kedinizi etkileyen pnömotoraks tipine ve sağlığının ciddiyetine bağlıdır. Veterineriniz, takip muayenesine kadar kedinize bakım sonrası bakımın nasıl sağlanacağı konusunda size tavsiyede bulunacaktır.

Önleme

Travmatik pnömotoraksı önlemenin önemli bir yolu, kedileri kapalı tutmak ve yaralanma olasılığının en yüksek olduğu yollar gibi tehlikeli alanlardan uzak tutmaktır.

Yorumlar (0)
Yorum Ekle