Makale İçerik Başlıkları
Kedi calicivirüs enfeksiyonu, kedilerde yaygın bir solunum yolu hastalığıdır. Virüs solunum yollarına (burun pasajları ve akciğerler), ağza (dilin ülserasyonu ile), bağırsaklara ve kas-iskelet sistemine saldırır. Aşılanmamış kedilerde yüksek orandabulaşıcıdır ve genellikle çok kedili tesislerde, barınaklarda, havalandırması yetersiz evlerde ve damızlık kedi evlerinde görülür.
Calicivirüse karşı aşılama şiddetle tavsiye edilir. Bu enfeksiyon herhangi bir yaştaki kedilerde ortaya çıkabilir, ancak altı haftadan büyük yavru kedilerin en duyarlı olduğu bulunmuştur.
Feline Calicivirus Belirtileri ve Tipleri
Aşağıdaki belirtiler tipik olarak aniden ortaya çıkar:
- İştah kaybı (anoreksiya)
- Göz akıntısı
- Burun akıntısı
- Dilde, sert damakta, burun ucunda, dudaklarda veya pençe çevresinde ülser gelişimi
- Zatürre
- Pnömoni geliştikten sonra nefes almada zorluk
- Artrit (eklem iltihabı)
- topallık
- Ağrılı yürüyüş
- Ateş
- Çeşitli sitelerden kanama
Neden
Kediler tipik olarak, kedi barınakları, pansiyonlar veya barınaklar gibi diğer enfekte kedilerle temas ettikten sonra kedi calicivirüsü (FCV) alırlar. Ancak FCV dezenfektanları FCV’ye karşı çok etkili olmadığı için virüs çevrede kalabilir, buda kedilerin diğer kedilere bilinen bir maruziyet olmaksızın onunla temas edebileceği anlamına gelir.
Aşı eksikliği veya uygun olmayan aşılamanın önemli bir risk faktörü olduğu ve önceden var olan enfeksiyonlar veya hastalıklar nedeniyle düşük bağışıklık tepkisi olduğu düşünülmektedir.
Teşhis
Veterinerinize kedinizin sağlığı, semptomların başlangıcı ve mevcut hastalıklarına yol açmış olabilecek olası olaylar veya durumlar hakkında kapsamlı bir geçmiş vermeniz gerekecektir. Veterineriniz, kedinizin genel sağlığı ile birlikte tüm vücutsistemlerini değerlendirmek için kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır.
Fizik muayenenin sonuçlarına bağlı olarak, veterineriniz daha ileri teşhis testleri önerebilir. Kimyasal kan profili, tam kan sayımı ve idrar tahlili dahil olmak üzere tam kan profili de yapılacaktır. Ancak bu testlerin sonuçları genellikle spesifikdeğildir ve ilk tanı için tutarlı bulgular sağlamaz.
Spesifik bir tanı elde etmek için FCV antikorlarının tanımlanmasını içeren bir test yapılır. Bu antikor testleri, kedi calicivirüs antijeni ve/veya viral antijene (kedi calicivirüs) karşılık gelen antikorların seviyelerini saptamak ve ölçmek içinkullanılabilir. Kullanılabilecek daha gelişmiş bir test, izole edilmiş virüslerin hücre kültürü adı verilen bir teknik kullanılarak kontrollü koşullar altında büyütülmesini içerir.
Akciğerlerde herhangi bir hasarı belirlemek için tanısal görüntüleme kullanılabilir; göğüs röntgeni, pnömonili kedilerde akciğer dokusunun konsolidasyonu dahil olmak üzere akciğer dokusunda değişiklikler gösterebilir.
Tedavi
Kedinizin pnömonisi varsa, hayati tehlike arz eden ciddi kanamalar yaşıyorsa veya yiyip içmiyorsa yoğun bakım ve tedavi için hastaneye yatırılması gerekecektir. Kediniz zatürre nedeniyle rahat nefes alamıyorsa oksijen verilecektir.
Bu tür viral enfeksiyonlar için verilen özel bir ilaç bulunmamakla birlikte, viral enfeksiyonlarda yaygın olarak görülen sekonder bakteriyel enfeksiyonları önlemek veya tedavi etmek için geniş spektrumlu reçeteli evcil hayvan antibiyotikleri verilir.
Etkilenen gözlerde kullanılmak üzere oftalmik antibiyotikler reçete edilir ve ağrılı yürümesi olan hastalar için veteriner reçeteli ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir. Calicivirüslü bazı kediler, ülserleri iyileşene ve kendi başlarına yemeyeistekli olana kadar besleme tüplerinin yerleştirilmesini gerektirir.
Yaşam ve Yönetim
Kediniz, kalicivirüs enfeksiyonundan kurtulurken iyi bir hemşirelik bakımına ihtiyaç duyar. Bu, salgıların birikmesini önlemek için kedinin gözlerini ve burnunu temizlemeyi, ilaç vermeyi ve özel yiyecekler hazırlamayı içerebilir.
Veteriner hekiminiz, pozitif enerji dengesini korumak ve yetersiz beslenmeyi önlemek için yüksek oranda besleyici ve kolay sindirilebilir gıdalardan oluşan bir kedi maması diyetini düzenli aralıklarla vermenizi önerecektir. Kedinizin ağız ülserivarsa, ona yumuşak yiyecekler verilmesi gerekecektir.
Solunum rahatsızlığı ve nefes alma güçlükleri de yaygındır, bu nedenle bunlar gelişirse veterinerinize danışın.
Kedinizi veteriner hastanesinden eve getirmeden önce tüm yüzeyleri derinlemesine temizleyin. Bu, virüsü ortadan kaldırmasa da ortamdaki virüs miktarını azaltacaktır. Bu adım, özellikle başka kedileriniz varsa veya ailenize kedi eklemeyi düşünüyorsanızönemlidir.
Aşılar bu virüsü ortadan kaldırmamış olsa da, bir FCV aşısı hala kediniz için en iyi koruyucudur ve kediniz virüsü kaparsa semptomları azaltabilir. Aşı, yavru kedilere bir dizi güçlendirici olarak ve daha sonra yetişkinlere her bir ila üç yıldabir verilir.
Aşıya rağmen, birçok kedi virüs için taşıyıcıdır, yani virüse sahiptirler ancak herhangi bir semptom göstermezler.
Kedinizin genel prognozu, semptomların şiddetine bağlıdır. Örneğin, komplike olmayan pnömoni vakaları olan kediler tipik olarak üç ila dört gün içinde iyileşir. Bununla birlikte, şiddetli pnömoni yaşamı tehdit edici olabilir. Oral ülserler veartrit semptomları ise genellikle komplikasyonsuz düzelir.