Kedilerde Bakteriyel Enfeksiyon (Mycoplasma, Ureaplasma, Acoleplasma)

Makale İçerik Başlıkları

Kedilerde Mikoplazmoz

Mycoplasma, acholeplasma ve t-mycoplasma veya ureaplasma, vücuda enfeksiyöz ajanlar gibi davranan üç tip anaerobik bakteriyel parazitik mikroorganizma sınıfıdır. Mikoplazmoz, bu ajanlardan birinin neden olduğu bir hastalığa verilen genel tıbbiisimdir. Bu bakteriler oksijen (anaerobik) olmadan da yaşayabilir ve büyüyebilir ve kendi kendini üretebilir.

Mikoplazma gerçek bir hücre duvarına sahip değildir, bu da onları çeşitli şekiller alabilen ve zatürreye neden olabilecekleri solunum yolundan idrar yoluna kadar vücutta farklı sistemlere yayılabilen ve çeşitli sonuçlara yol açabilecekleri birhücre duvarına sahip değildir. hastalıklı koşulların formları. Bu bakterilerin bağımsız olarak büyüyebilen en küçük organizmalar olduğuna inanılır ve doğada her yerde bulunurlar; hemen her ortamda bulunurlar ve sadece hayvanlarda değil, insanlarda,bitkilerde ve böceklerde de hastalığa neden olurlar.

Belirtileri ve Türleri

Mikoplazmoz semptomları, dizler, ayak bilekleri, kalçalar veya omuzlar gibi birkaç eklemin (poliartrit olarak bilinir) eşzamanlı iltihaplanmasını ve tendon kılıflarının iltihaplanmasını içerir. Uzun süreli topallık, hareket etmede zorluk, ateşve genel rahatsızlık belirtileri tipik belirtilerden bazılarıdır. Diğer belirtiler arasında şaşılık veya spazmodik göz kırpma, gözlerde sıvı birikmesi, kızarma, gözlerden akıntı veya gözün nemli dokusunun iltihaplandığı bir durum olan konjonktivitsayılabilir. Solunum semptomları genellikle hafiftir ve ana şikayet hapşırmadır.

Kedilerde, enfeksiyon bölgesiyle ilgili diğer belirtiler, vücut/deri yüzeyinde uzun süreli apseler içerebilir. Solunum sistemindeki enfeksiyonlar veya idrar ve genital sistem enfeksiyonları da yaygındır. Kedi pnömonisi ve idrar yolu enfeksiyonları,mevcut olabilecek durumlardan bazılarıdır. Bu bakteri parazitinin genital ve üreme sistemine yakınlığı nedeniyle, gebelikle ilgili problemler yaygın bir bulgudur. Zayıf yenidoğanlar, ölü doğumlar, yenidoğanların erken ölümü veya embriyodaykenölüm, daha ciddi yan etkilerden bazılarıdır.

Nedenler

Mikoplazmoz, çevrede bulunabilen bir dizi yaygın bakteriye maruz kalmaktan kaynaklanır. Kedilerde mikoplazmoza neden olan bakterilerden bazıları M. felis, M. gateae ve M. feliminutum’dur.

Mikoplazmoz gelişme riskini artırabilecek faktörler, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını engelleyen bir bağışıklık yetmezliği bozukluğunun yanı sıra tümörler gibi bağışıklık sistemini etkileyebilecek diğer sorunları içerir.

Teşhis

Veteriner hekiminiz, bu duruma yol açmış olabilecek semptomların geçmişini ve olası olayları dikkate alarak kediniz üzerinde kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Kimyasal kan profili, tam kan sayımı ve idrar tahlili dahil olmak üzere tam birkan profili de yapılacaktır.

Mikoplazmoz semptomları mevcutsa uygulanabilecek çeşitli teşhis prosedürleri vardır. Prostata salgılanan sıvının analizi, normal bakteri kültürlerinin mevcut olup olmadığını ortaya çıkarabilir. Mikoplazmozun varlığı, enflamatuar hücrelerle eşzamanlıolacaktır. Poliartritten şüpheleniliyorsa, belirli eklemlerin boşluklarında (örneğin dizler, omuzlar) bulunan sinovyal sıvının analizi faydalı olabilir. Bu durumda genellikle bir tür beyaz kan hücresi olan dejeneratif olmayan nötrofillerinartan seviyeleri bulunur.

Tedavi

Mikoplazmoz ayaktan tedavi edilir, yani hastaneye yatmayı gerektirmez ve evde tedavi edilebilir. Durumun ciddiyetine ve lokalizasyonuna bağlı olarak, enfeksiyonu gidermek için antibiyotikler reçete edilebilir.

Yaşam ve Yönetim

Evde tedavi genellikle uzun bir süre devam etmelidir. Veteriner hekiminiz özellikle uygun antibiyotik tedavisini reçete edebilir ve semptomların incelenmesine dayanarak gerekli tedavi süresini belirleyebilir. Herhangi bir antibiyotik tedavisiniveterinerinizin önerdiği şekilde tam süre boyunca düzenli olarak uygulamak önemlidir.

Antibiyotiklerle uygun tedavi verilen sağlıklı bağışıklık sistemine sahip kedilerin prognozu iyidir ve tamamen iyileşmeleri beklenir.

Önleme

Mikoplazmoza neden olan bakterilerin neden olduğu enfeksiyonu önlemek için bilinen bir aşı yoktur, bu nedenle enfeksiyonu önlemek için yapılabilecek çok az şey vardır. Mikoplazmoza neden olan bakteriler, kimyasal dezenfeksiyonun yanı sıra kurutularak(örneğin güneş ışığı yoluyla) öldürülebilir. Veteriner hekiminiz, çevrenizde işe yarayacak ürünlerin seçiminde size rehberlik edebilir. Genel temizlik ve neme uzun süre maruz kalmaktan kaçınmak yardımcı olabilir.

Yorumlar (0)
Yorum Ekle