Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Akciğer Kontüzyonları
Akciğer kontüzyonu veya akciğer kanaması, doğrudan göğüs travması sırasında kedinin akciğeri yırtıldığında ve/veya ezildiğinde meydana gelir. Bu daha sonra kedinin nefes alma ve arteriyel kanı eşzamanlı olarak kılcalbir yatağa geçirme yeteneğini engeller. Kılcal damar hasarından muzdarip kedilerde akciğerlerde pulmoner sıvının yanı sıra kanama da gelişebilir.
Pulmoner kontüzyon hem köpeklerde hem de kedilerde görülür ve belirli bir cins, yaş veya cinsiyet tercihi yoktur.
Belirtileri ve Türleri
- takipne
- Kan veya kanlı sıvının öksürmesi
- Göğüste künt travma sonrası solunum sıkıntısı veya anormal solunum çabası
- Siyanotik (mavi tonlu) veya soluk mukus zarları
Nedenler
- Künt travma
- Motorlu araç kazaları
- Büyük bir yükseklikten düşmek
- Fiziksel istismar (yani dayak)
- Koagülopati (pıhtılaşma/pıhtılaşma bozukluğu)
Teşhis
Kedinizin sağlığı, semptomların başlangıcı ve bu duruma yol açmış/öncesi olabilecek olası olaylar hakkında kapsamlı bir öykü vermeniz gerekecektir.
Veterineriniz daha sonra kan testleri, idrar tahlili ve göğüs röntgeni dahil olmak üzere kediniz üzerinde kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Örneğin kaburga kırıkları varsa, bunlar röntgende görünecektir.
Doktorunuz ayrıca pıhtılaşma (pıhtılaşma) testleri yapacak ve trakeadan hücre kültürü yapabilir.
Tedavi
Solunum fonksiyonunun desteklenebilmesi ve kardiyovasküler sistemin dengelenebilmesi için evcil hayvanınızın muhtemelen hastaneye yatırılması gerekecektir. Komplikasyonların ortaya çıkması durumunda kedinin hızlahayata döndürülebilmesi için hastanede kalması önerilebilir.
Veterineriniz başka iç yaralanma olmadığından emin olmak için diğer organ sistemlerine bakmak isteyecektir. Aktivite bir süre kısıtlanacak ve travma sonrası 24 saat solunum fonksiyonları dikkatle izlenecektir.
Şok meydana gelirse, kedinin kardiyovasküler fonksiyonunu desteklemek için intravenöz sıvı verilmesi gerekebilir ve bazı durumlarda kan plazması transfüzyonu da istenebilir.
Gerekirse intravenöz sıvı ile beslenme desteği verilecektir. Bu arada, reçeteli ilaçlar nihayetinde semptomların altında yatan nedene bağlı olacaktır.
Yaşam ve Yönetim
Başlangıçta, veteriner hekiminiz solunum hızını ve eforunu, mukoza zarının rengini, kalp atış hızını, nabız kalitesini ve akciğer seslerini sık sık izlemek isteyecektir. Ayrıca kedinizin travmaya karşı sistemiktepkisini izlemek için daha fazla kan testi ve idrar tahlili yapılması gerekebilir.