Kedilerde Ağız Kanseri (Melanositik)

Makale İçerik Başlıkları

Kedilerde Oral Melanositik Tümörler

Ağız tümörleri, kediler için aşırı derecede zayıflatıcı ve ağrılı bir hastalık olabilir ve genellikle ölümle sonuçlanır. Kedilerde en sık görülen üçüncü ağız tümörleri olan melanositik tümörler, neoplastik menlanositik hücrelerin (melanin üretenhücreler) diş eti yüzeyine lokal olarak invazyonu sonucu ortaya çıkar. Bu tümörler genellikle kabarıktır, düzensizdir, ülserlidir, ölü bir yüzeye sahiptir ve kemiğe oldukça agresif ve invazivdir. Aslında, bu tür tümörler, bir hayvanı yemekyiyemez hale getirdiklerinden ve diğer vücut bölgelerine metastaz yaptıklarından ölüme neden olabilir.

Belirtileri ve Türleri

  • Gevşek dişler
  • Ağız kokusu
  • Yüz deformiteleri
  • Aşırı tükürük salgısı (ptyalizm)
  • Yutma güçlüğü (disfaji)
  • Kan içeren ağız akıntısı
  • Kilo kaybı (Kaşeksi)

Nedenler

Oral melanositik tümörlerin altında yatan neden şu anda bilinmemektedir.

Teşhis

Semptomların başlangıcı ve doğası da dahil olmak üzere, kedinizin sağlığı hakkında veterinerinize kapsamlı bir tarih vermeniz gerekecektir. Daha sonra biyokimya profili, idrar tahlili ve tam kan sayımı (sonuçları tipik olarak normal olan) ve özellikleağız boşluğunun fiziksel muayenesi dahil olmak üzere çeşitli laboratuvar testleri yapacaktır.

Veteriner hekiminiz ayrıca daha ileri değerlendirme için veteriner patoloğuna gönderilecek kemiğin bir kısmı da dahil olmak üzere ağız boşluğundaki kitleden küçük bir derin doku örneği alacaktır. Bu tür biyopsi örnekleri genellikle kesin tanıkoymada yardımcı olur. Ek olarak, ağız boşluğu, kafatası ve akciğerlerin röntgeni, metastazın kapsamı ve yerinin değerlendirilmesinde yardımcı olacaktır.

Tedavi

Kesin bir teşhise ve dikkatli bir değerlendirmeye ulaştıktan sonra, kedinizin veterineri, bir veteriner onkoloğuna danışarak, ilgili kemiğin bir kısmıyla birlikte tümör kütlesini çıkarmak için bir ameliyat planlayacaktır. Veteriner onkoloğunuzayrıca tedavinin etkinliğini daha da artırmak için radyasyon tedavisi ile birlikte kemoterapi önerecektir. Tümör ülserasyonunu önlemek ve gıda alımını kolaylaştırmak için ameliyattan sonra yumuşak gıdalar önerilir.

Yaşam ve Yönetim

Prognoz, cerrahi sırasında çıkarılan tümör kitlesinin evresine, konumuna, metastazın boyutuna ve boyutuna bağlıdır. Ne yazık ki, çoğu kedide genel prognoz iyi değildir ve çoğu, vücut ağırlığının hızlı kaybı, doğru yutma yetersizliği ve tümörünyayılması nedeniyle ölür. Bu nedenle tedavi, hayvanın yaşam kalitesini iyileştirmeye yöneliktir.

Ameliyattan sonra kedinizin ağrı hissetmesini beklemelisiniz. Veteriner hekiminiz, kedinizin rahatsızlığını en aza indirmeye yardımcı olmak için size dikkatle kullanılması gereken ağrı kesici ilaçlar verecektir (evcil hayvanlarla ilgili en önlenebilirkazalardan biri aşırı dozda ilaç kullanmaktır). Tüm veteriner hekiminizin talimatlarını dikkatlice izleyin ve iyileşirken kedinizin aktivitesini sınırlayın, ev aktivitelerinden, çocuklardan ve diğer evcil hayvanlardan uzak durması için sessizbir yer ayırın.

İyileşirken kedinizin yiyecek ve su alımını izlemek önemlidir. Oral kavite tutulumu nedeniyle bu hastalar günlerce yem alamamaktadır. Veteriner hekiminiz, son derece lezzetli ve besleyici gıdaları içeren bir diyet planı hazırlayacaktır. Etkilenenkediler zaten kilo verme eğiliminde olduğundan, vücut ağırlığını normal aralıkta tutacak yiyecekler sağlamak son derece önemlidir.

Ek olarak, kemoterapi ilaçlarının olası toksik yan etkileri vardır, bu nedenle veterinerinizin kedinizin dengesini yakından izlemesi ve gerektiğinde dozu değiştirmesi gerekecektir. Ayrıca kafatası ve akciğerlerin rutin röntgenlerini çekecek veilerlemeyi ve nüksü kontrol etmek için kediyi düzenli değerlendirme ziyaretlerine getirmenizi isteyecektir.

Yorumlar (0)
Yorum Ekle