Köpeklerde Stres Belirtileri ve Başa Çıkmanın Yolları
Köpeklerde stres belirtileri ve başa çıkmanın yolları hususunda bir çok faktörü göz önüne alıp ona göre yol almak gerekir. Köpekler arkadaşınız, ailenizin değerli bir üyesidir ve herhangi bir aile üyesinin stresini hisseder.
Makale İçerik Başlıkları
Köpeklerde Stres Belirtileri
Köpeklerde stres belirtileri ve başa çıkmanın yolları hususunda bir çok faktörü göz önüne alıp ona göre yol almak gerekir. Köpekler arkadaşınız, ailenizin değerli bir üyesidir ve herhangi bir aile üyesinin stresini hisseder. İnsanların stres yaşadığı gibi, evcil hayvanlar da stres yaşayabilir. Evcil hayvanınızın sinir sistemi, tıpkı sizinki gibi çevresel ve ilişkisel streslere karşı hassastır. Aslında, köpeklerde stres düşünebileceğinizden daha yaygındır. Daha da kötüsü, stres köpeğinizin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
Köpekler, evde yeni bir kişiden, dışarıda patlayan havai fişeklerden ya da diğer patlayıcıların çıkardığı seslerden, fırtınalı havalarda rüzgarın sesinden, yeni bir eve taşınmaktan, kalabalıktan, veteriner ziyaretinden veya etrafında sahibini göremediği durumlardan dolayı strese girebilirler . Ayrıca bazı cinsler strese karşı diğerlerine göre daha hassastır.
Stres belirtilerini bilmek önemlidir, çünkü köpeğiniz duygularını kelimelerle iletemez. Her evcil hayvan sahibinin bilmesi gereken çeşitli stres belirtileri vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir.
Aşırı nefes nefese.
Kuyruk bacakların arasında.
Dudak yalama.
Kulaklar arkaya kısılmış.
Pati vermeye çalışması.
Terli pençeler.
Gergin kaslar.
Tasmayı ısırma.
Kuyruk sallama.
Esneme.
Titreme (soğuk olmadığı zaman dahi).
Sabit bit hızda devamlı yürüme hali.
İshal, kabızlık veya diğer sindirim sorunları.
İştahta azalma.
Kendini soyutlama (izolasyon).
Artan uyku.
İnsanlara veya diğer hayvanlara karşı saldırganlık.
Hayvanınızın sağlığı için stres kötüdür. Bağışıklık sistemini zayıflatır ve evcil hayvanınızı hastalıklara karşı daha duyarlı hale getirir. Stresli bir köpeğin yüksek tansiyon veya koroner kalp hastalığının yanı sıra otoimmün hastalıklar, diyabet, ülser, sindirim sorunları, hafıza kaybı, kas gerginliği ve yorgunluk geliştirmesi daha olasıdır.
Köpeğinizin ne kadar stresli olduğu önemli değil, evcil hayvanınızın stresle başa çıkmasına yardımcı olabilir ve problemin üstesinden gelebilirsiniz.
Köpeğinizin stresin üstesinden gelmesine yardım etmenin en iyi 10 yolu.
1
1. Tetikleyicilerden Kaçının
Evcil hayvanınızda strese neden olan tetikleyicileri tanımlamanız ve gerektiğinde bunları önlemeniz gerekir. Bu en basit ama en zor tedavi seçeneklerinden biridir. Önlenebilecek bazı yaygın tetikleyiciler, evde yeni bir kişi, dışarıda patlayan havai fişekler ya da diğer patlayıcıların çıkardığı sesler, fırtınalı havalarda rüzgarın sesi, yeni bir eve taşınmak, kalabalık ortamlar.
Örneğin, köpeğiniz yüksek sesli müzik nedeniyle streslenirse, evinizde müzik sesini düşük tutun. Yüksek sesle müzik çalmanız gerekiyorsa, kapıyı kapalı tutun ve evcil hayvanınızı güvenli bölgeye koyun.
2
2. Duyarsızlaştırma
Evcil hayvanınızın hassasiyetinin azaltılması, stresi azaltmak için başka etkili bir seçenektir. Duyarsızlaştırma, köpeğinizin rahat bir zamanda bir tetikleyiciye maruz kalmasını ve köpeğinizin artık korku ya da stresle tepki vermediği zamana kadar kademeli olarak artan seviyelere çıkarılmasını içerir.
Örneğin, köpeğiniz bir fırtına sırasında streslenirse, aksi halde kontrol edilen bir ortamda bir fırtınanın seslerini çalarak korkuyu desensitize etmeye çalışabilirsiniz. Evcil hayvanınız tetiğe ne kadar çok maruz kalırsa o kadar çabuk korkuyla başa çıkacaktır.
Eğer evcil hayvanınız köpek parkına gidip diğer köpeklerle tanışmaktan korkuyorsa, bir arkadaşınızı köpeğiyle birlikte evinize davet ederek onu yavaşça arkadaşınızın köpeği ile tanıştırın. Evcil hayvanınız diğer evcil hayvanlarla ve insanlarla vakit geçirdiğinde, yeni köpeklerle veya insanlarla tanışma korkusu ortadan kalkacaktır.
3
3. Güven Oluşturun
Stres düzeyini azaltmaya yardımcı olacağından köpeğinizin size güvenmesine yardımcı olun. Fiziksel temas, hem insanlara hem de köpeklere endişe, korku ve stres konusunda yardımcı olur, bu nedenle köpeğinizi sürekli sevin ve ona dokunun veya köpeğinizin stresli olduğu her zaman yanında oturmayı deneyin.
4
4. Egzersiz
Egzersiz, stresten mustarip bir köpek için iyidir. Zaman zaman stres, hareketsizliğe bağlı olabilir ve evcil hayvanınızı fiziksel aktivitelere sokarak rahatlatabilirsiniz. Yorucu aktivitelere gerek yoktur. Evcil hayvanınızı yakınlarda bir yürüyüşe çıkarıp yeni alanları keşfetmesine izin verebilirsiniz. Yürümek, köpeğinizin depolanmış enerjisini harcamasına yardımcı olur ve iyi hissettiren hormonları serbest bırakır, bu da onun sakinleşmesine yardımcı olur. Ayrıca, köpeğinizle düzenli olarak oynayın. Köpeğinizle ne kadar vakit geçirirseniz o kadar güvende hisseder.
5
5. Müzik Çal
Müzik, insanlar için nasıl yatıştırıcı bir etkiye sahip ise hayvanlar için de aynı etkiye sahiptir. Stres altındaki köpek de müzik dinlemekten yararlanabilir. Ancak, rock, heavy metal ve caz gibi yüksek sesli müzik köpeklerde stresi tetikleyebilir. Köpeğinizi sakin ve mutlu tutmak için yatıştırıcı, klasik müzikler çalın. Ayrıca evcil hayvanlar için özel olarak geliştirilmiş müzikler vardır. Bunlardan da yararlanabilirsiniz. Köpeğiniz ayrılık endişesinden muzdarip olduğunda böyle bir müzik uygun olabilir. Evcil hayvanınızın yanında olmadığınız durumlarda müziği çalın, böylece ayrılığı daha iyi idare edecektir.
6
6. Güvenli Bölge Oluşturun
Eviniz ne kadar büyük veya küçük olursa olsun, köpeğiniz için evinizde bir alan ayırın. Bu, evcil hayvanınızın stresli olduğunda çekilebileceği bir yer olacaktır. Tıpkı insanlar gibi, evcil hayvanlar da herhangi bir saldırı veya stresli durumdan kendilerini güvende hissedebilecekleri yerlere sahip olma duygusunu severler. Bölgenin temiz ve köpek dostu olduğundan emin olun. Köpeğiniz için özel bir battaniyeyi veya onunla oynayabileceği en sevdiği oyuncağı koyabilirsiniz. Stresli bir durum sırasında varlığınız büyük bir fark yaratabileceğinden, köpeğinizi güvenli bölgesinde sık sık ziyaret edin.
7
7. Bağımsızlığı Teşvik Etmek
Köpeğinizin stresle başa çıkmasına yardımcı olmak için, ihtiyaçlarını karşılamanız gerekir. Bu yavaş yavaş bağımsızlığı teşvik ederek yapılabilir.
Örneğin, yeni aktiviteler ve oyuncaklar tanıtın ve köpeğinizin sosyalleşmesini ve siz olmadan aktivitelere katılmasını öğretin. Köpeğinizin etrafta dolaşmasına gerek yok. Köpeğiniz, etrafta kimse olmasa bile kendini meşgul etmeyi öğrenmelidir. Gerekirse, evin her tarafına bebek kapılarını takın, böylece köpeğiniz her zaman izleyebilmeniz için odadan odaya rahatça hareket edebilirsiniz. Bu, yakınınızda olmadığınızda ve ayrılmayı daha iyi bir hale getirdiğinizde köpeğinizin sakin kalmasını sağlayacak.
8
8. Dokunma Terapisi
Dokunma terapisi, köpeğinizin stresini hafifletmek için kullanabileceğiniz en iyi yollardan biridir. Dokunmaktan çekinmeyin! Bu köpeklere güven veriyor ve güven seviyelerini yükseltiyor. Tüylü arkadaşınızı kucaklayın ve onu yatıştırmaya ve sakinleştirmeye yardımcı olacak güzel bir masaj yapın. Köpeğinizin, rahat hissetmesine yardımcı olmak için masaj yapabilirsiniz. Köpeğinizi bir tedaviyle ödüllendirin ve çabalarınıza olumlu tepki verdiğinde onu övün. Ama ne olursa olsun, iyi cevap vermezse köpeğinizi cezalandırmayın. Bu sadece durumu daha da kötüleştirecek ve onu daha da stresli hale getirecektir.
9
9. Aromaterapi
Tıpkı insanlar gibi, köpekler de rahatlatıcı bir şey kokladıklarında rahatlayabilirler. Aromaterapi söz konusu olduğunda, papatya esansiyel yağı ve lavanta esansiyel yağı köpekler için güvenlidir. Bir mendile birkaç damla papatya veya lavanta esansiyel yağı koyun ve köpeğinizin boynuna sarın. Köpeğiniz bunu kokladıkça rahatlayacaktır. Evcil hayvanlar için özel olarak formüle edilmiş balsam ve spreyler hakkında tavsiye almak için veterinerinize danışabilirsiniz. Doğru kullanım için daima etiket talimatlarına uyun ve köpeğinizin ürünü yalamadığından emin olun.
10
10. Veterinerinize Danışın
Köpeğiniz bu yöntemleri denedikten sonra hala çok fazla stres yaşıyorsa, veterinerinize danışın. Zaman zaman stres bazı sağlık sorunlarıyla ilişkili olabilir. Veterineriniz doğru bir kontrolle, tedavi edilmesi gereken herhangi bir sorunu tespit edebilir. Sağlık problemi kontrol altına alındığında, köpeğin stres seviyesi de değişir. Ayrıca, veteriner, evcil hayvanınıza stres uygulayıcılarla nasıl başa çıkılacağını öğretebilecek iyi bir davranış eğitmeni tavsiye edebilir. Reçeteli stres ilaçları da yardımcı olabilir.
Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz.
Kabul Et