Kedilerde Kırık Kemikler

Makale İçerik Başlıkları

Genellikle kedileri etkileyici sıçramalar yapabilen zarif ve çevik hayvanlar olarak düşünürüz. Ancak, en iyi atlet bile kaçırabilir. Düşmeler ve arabalarla çarpışmalar, bir kedinin kemiğini kırmasının en yaygın yoludur. Diğer hayvanların (ve bazen insanların)saldırıları da kemik kırılmalarına neden olabilir. En sık kırılan (veya kırılan) kemikler femur, pelvis, çene ve kuyruktur.

Ne İzlemeli?

Görülen birincil semptomlar ağrıdır. Kediler acılarını saklamaya çalışacaklardır, bu nedenle şu işaretlere dikkat edin:

  • Özellikle dokunulduğunda ağlama, uluma, inleme veya hırlama
  • Yürümemek veya uzuv veya kuyruk kullanmamak
  • Yemek yememek veya bakım yapmamak
  • Yaralı bölgede şişme veya morarma

Bazen kırık bir kemik deriyi delip geçer. Buna bileşik kırılma denir. Ek olarak, kesikler, morluklar veya oryantasyon bozukluğu gibi kemiği kıran travmatik olayla ilişkili başka yaralanmalar olabilir.

Birincil neden

Kırık, genellikle düşme veya araba çarpması gibi travmatik bir olaydan kaynaklanan, kemik üzerindeki anormal stresin neden olduğu kemikte bir çatlak veya kırılmadır.

Anında bakım

Hatırlanması gereken ilk şey, kedinizin acı içinde olduğu ve normalde ne kadar nazik olurlarsa olsunlar acı çeken hayvanların ısırabileceğidir. Hatırlanması gereken ikinci şey, bir kemiği kıracak kadar şiddetli bir olayın şoka ve çok belirgin olmayan,bazıları günlerce tespit edilemeyen sorunlara neden olabileceğidir. Bu nedenle, herhangi bir evde tedavi, kediniz veterineriniz tarafından görülünceye kadar yaralanmayı stabilize etmektir.

Kanayan veya kemiğin dışarı çıktığı yerler mümkünse steril gazlı bez veya temiz bir bezle kapatılmalıdır. Kırık kemik(ler) mümkün olduğunca az rahatsız edilmelidir. Kedinizi kalın bir havluya sarın veya veterinerinize götürmek için sert bir yüzeye koyun.

Veteriner Bakımı

Teşhis

Veterineriniz, daha ciddi sorunların kontrol altında olduğundan emin olmak için kedinizin genel sağlığını değerlendirecektir. Kediniz stabil hale geldiğinde, şüphelenilen kırık(lar)ın birden fazla röntgeni çekilecektir.

Tedavi

Kırıkların nasıl tedavi edileceğini belirleyecek birçok faktör vardır. En önemlileri genel sağlık, yaş, kırılan kemikler ve meydana gelen kırık tipidir. Alt bacak için bir atel veya alçı yeterli olabilir, ancak her zaman değil. Kemikleri yeniden hizalamakve parçaları bir arada tutmak için vidaları, pimleri (metal çubuklar), teli ve/veya metal plakaları yerleştirmek için sıklıkla ameliyat gerekir.

Bazı kırıklar, özellikle kuyruk tutulmuşsa, amputasyon gerektirecek kadar şiddetli olabilir. Omurga ve pelvis kırıkları, ameliyatlı veya ameliyatsız, ciddi şekilde kısıtlayıcı aktivite (kafes istirahati) ile tedavi edilecektir. Ağrı kesici ilaçlar datedavi planının bir parçası olacak ve bazı durumlarda antibiyotikler.

Diğer Nedenler

Patolojik kırıklara, belirli hormonal dengesizlikler, kemik enfeksiyonları ve kemik kanseri gibi kemiği zayıflatabilecek herhangi bir şey neden olur.

Yaşam ve Yönetim

Evde bakımın en önemli ve en zor kısmı, kedinizin aktivitesini, özellikle zıplamayı kısıtlamaktır. Herhangi bir bandaj malzemesinin kuru tutulması gerekecektir. Özellikle idrardan ıslanırsa veya koku veya sürtünme belirtisi varsa, bandajları kontrol ettirmenizve muhtemelen değiştirmeniz gerekecektir. Ayrıca kedinizin bandajları çiğnemesini de engellemelisiniz. Elizabeth yakası en yaygın kullanılan cihazdır, ancak tadı kötü olan yeni yaka stilleri ve bandajlar da daha fazla kullanılabilir hale gelmektedir.

Kemiklerin iyileşmesi genellikle 4 ila 6 hafta sürer. İyileşmeyi izlemek için normal olarak takip röntgenleri çekilir. Neyse ki kediler kemikleri oldukça iyi iyileştiriyor gibi görünüyor. Kemiği stabilize etmek için cerrahi olarak implante edilen metalparçalar, sorun yaratmaya başlamadıkça yerinde bırakılacaktır.

Önleme

Çoğu mola travmatik olaylardan kaynaklandığından, dışarıdaki erişimi sınırlamak otomobil ve hayvan saldırılarından kaynaklanan yaralanmaları en aza indirecektir. Kedinizin içeri girmeyi sevdiği yere dikkat edin. Balkon kenarlarında yürümeyi veya riskliatlamalar yapmayı seviyorsa bu alanlara erişimi kısıtlamaya çalışın.

yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et