Kedilerin Deri Altı Kanama
Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Peteşi, Ekimoz ve Morarma
Morarma, peteşi ve ekimozun tümü, tipik olarak etkilenen bölgenin altında kanamaya (kanama) yol açan yaralanmalar nedeniyle cilt veya mukoza zarında renk değişikliği ile tanımlanır. Daha spesifik olarak, morarma, kırmızı kan hücrelerinin varlığı nedeniylekan damarlarının yırtılmasına ve dokunun renginin bozulmasına neden olan ciltte bir yaralanmadır; peteşi, küçük kanamanın neden olduğu vücutta küçük kırmızı veya mor bir noktadır; ve ekimoz, vücudun nemli dokuları (mukoza zarları) veya cilt altındamorumsu bir yamadır. Peteşi, morluklar veya ekimozlar aniden veya minimal bir yaralanmadan sonra ortaya çıkabilir.
Belirtiler ve türleri
Kanamalara bağlı olarak ciltte renk değişikliği veya mukoz membranların morarması dışında peteşi ve ekimoza bağlı spesifik bir semptom yoktur.
Nedenler
Peteşi, ekimoz ve morarma genellikle yaralanmalar nedeniyle meydana gelse de, aşağıdakiler de kediyi bu tür kanamaya daha duyarlı hale getirebilir veya daha duyarlı hale getirebilir:
trombositopeni
- Bağışıklık aracılı durum (ilaç kaynaklı, idiyopatik veya neoplazi ile ilgili)
- Kemik iliği baskılanması veya hastalıkları (örneğin kemoterapi, lenfoma, östrojen toksisitesi)
- Rodentisit zehirlenmesi
trombositopati
- Trombositin hasarlı kan damarlarına yapışma yeteneğini etkileyen doğuştan veya edinilmiş bozukluklar
damar hastalığı
- Feline Enfeksiyöz Peritonit gibi enfeksiyona bağlı vaskülitler
Teşhis
Veteriner hekime, semptomların başlangıcı ve doğası da dahil olmak üzere, kedinizin sağlığı hakkında kapsamlı bir tarih vermeniz gerekecektir. Daha sonra, özellikle lezyonların varlığını araştırarak tam bir fizik muayene yapacaktır. Rutin laboratuvartestleri, tam kan sayımı, biyokimya profili ve idrar tahlilini içerir.
Kan sayımı sonuçları, bu hemorajik durumların en önemli nedenlerinden biri olan bir kan hastalığı olan trombositopeniyi ortaya çıkarabilir. Bunun nedeni, trombositlerin normal kan pıhtılaşması için gerekli hücreler olması ve trombosit sayısındaki önemlibir düşüşün vücutta kanamalara yol açabilmesidir. Veteriner hekim kan pıhtılaşma sistemini değerlendirmek için kedinin kanının pıhtılaşması için geçen süreyi ölçecektir. Uzun bir pıhtılaşma süresi daha fazla araştırma yapılmasını gerektirecektir.Kemik iliği fonksiyonlarını ve hastalıklarını değerlendirmek için kemik iliği örnekleri de alınır.
Bu arada biyokimya profili, altta yatan hastalığa bağlı olarak karaciğer veya böbrek hastalığını gösterebilir. Ve idrar tahlili, hematüri ve proteinüri ile ilişkili bağışıklık aracılı hastalıkları tanımlayabilir.
Diğer laboratuvar testleri arasında X-ışınları ve ultrasonlar bulunur. Karaciğer ve böbrek boyutunu değerlendirmek için karın röntgeni ve diğer organlardaki komplikasyonları belirlemek için karın ultrasonu.
Tedavi
Peteşi, ekimoz veya morarma için özel bir tedavi mevcut değildir; sadece altta yatan nedene bağlıdır. Bununla birlikte, ciddi vakalarda, krizin üstesinden gelmek için kedinizin nemlendirileceği ve muhtemelen kan veya trombosit nakli yapılacağı hastaneyeyatırılması gerekebilir.
Yaşam ve Yönetim
Sorunu daha da kötüleştirebileceğinden, kediye kendi kendine ilaç vermemeniz önemlidir. Bir veterinere danışın ve deri altı kanama gibi istenmeyen belirtiler ortaya çıkarsa onu bilgilendirin. Ayrıca, daha fazla kanama problemine yol açabilecek yaralanmaveya travmayı önlemek için kedinin aktivite seviyesini en aza indirin.