Kedilerde Vajina Tümörleri
Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Vajinal Tümörler
Kedilerdeki vajinal tümörler oldukça nadirdir ve genellikle iyi huylu düz kas kökenlidir. (Leiomyoma, fibröz doku ve düz kas dokusu tümörü fibroleiomyoma ve fibröz doku tümörü fibroma dahil olmak üzere çeşitli düz kas tümörü türleri vardır.) Vajinal bir tümör kediyi asla rahatsız etmeyebilir (ve dolayısıyla asla teşhis edilemeyebilir) veya doğrudan tümörün bir sonucu olmayan, ancak aşırı adet kanamasına neden olabilen uterus leiomyomataları gibi vücutta varlığının bir sonucu olan komplikasyonlara neden olabilir. Diğer komplikasyonlar arasında kabızlık ve doğum güçlüğü sayılabilir.
Belirtileri ve Türleri
- Firma kütlesi
- Kabızlık
- Vajinadan boşalma
Nedenler
Dişi kedilerde, özellikle hiç doğum yapmamış olanlar olmak üzere, en yaygın olarak vajinal tümörler görülür.
Teşhis
Veteriner hekiminiz, bu duruma yol açmış olabilecek semptomların geçmişini ve olası olayları dikkate alarak kediniz üzerinde kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Veteriner hekiminiz kan kimyasal profili, tam kan sayımı, idrar tahlili ve elektrolit paneli isteyecektir. Vajinoskopi yapılacak. Bu yöntem, vajinanın içini incelemek için bir kamera ile donatılmış ve biyopsi için doku kesip toplayabilen küçük bir alet kullanır. Vajinal dokudan alınan bir aspiratın sitolojik incelemesi ile birlikte biyopsi, vajinal tümörün hücre tipini belirlemeye yardımcı olabilir. Kesin bir teşhisin yapılabilmesi için vajina hücrelerinin ve dokusunun incelenmesi gereklidir.
Ayrıca kanserin yayılmasını kontrol etmek için göğüs röntgeni çekilmelidir. Karın röntgeni vajinal tümörü gösterebilirken, ultrasonografi, vajinografi ve üretrosistografi bir kitleyi görselleştirmeye yardımcı olabilir. Bilgisayarlı tomografi (BT) ve/veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI), bir tümörün net bir şekilde ana hatlarıyla çizilmiş bir görüntüsünü vererek doktorunuzun cerrahi fizibiliteyi ve olası kanserli yayılma derecesini değerlendirmesini sağlar.
Tedavi
Vajinal tümörün cerrahi olarak çıkarılması ve hastanın aynı anda kısırlaştırılması tercih edilen tedavidir. Sarkomlar ve mast hücreli tümörler (kötü huylu) veya tamamen çıkarılamayan iyi huylu tümörler için ameliyat sonrası radyoterapi endikedir.
Yaşam ve Yönetim
Veterineriniz, kedinizin röntgenini çektirmek için sizinle takip randevuları planlayacaktır. Tümörün ciddiyetine ve tipine bağlı olarak, bu takipler, tümör malign (agresif ve yayılan) ise her üç ayda bir kadar sık olabilir. Kedinizin sağlık durumunu ve ilerlemesini kontrol etmek için her kemoterapi tedavisinden önce kan tahlili yapılacaktır.