Kedilerde Testis Şişmesi
Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Epididimit/Orşit
Orşit testislerin iltihaplanmasıdır, epididimit ise spermin depolandığı testis tüpünün iltihaplanmasıdır. Durum kronik olabilirken, skrotuma doğrudan travmanın neden olduğu akut formlar en yaygın olanıdır. Bu durum nadirdir, ancak kedilerde duyulmamış değildir.
Belirtileri ve Türleri
Epididimit ve orşit semptomları skrotum bölgesinde lokalize olabilir. Bunlar şunları içerir:
- şişmiş testisler
- Skrotumun yalanması ve skrotal cilt tahrişi (dermatit)
- Lokalize olmayan semptomlar ağrı ve ateşi içerir
- Yürüme isteksizliği ve genel uyuşukluk
- Açık yara
- yemeyi reddetme
- Ayrıca bu durumdaki hayvanlarda kısırlık teşhisi konulabilir.
Nedenler
Durumun akut formlarına en sık olarak skrotum travması neden olur. Epididimit ve orşit ayrıca enfeksiyöz organizmalar tarafından ve ayrıca viral nedenler (örneğin, distemper), prostat iltihabı (prostatit) ile ilişkili enfeksiyonlar ve mesane iltihabı (sistit) dahil olmak üzere diğer koşullar tarafından tetiklenebilir. Vücudun herhangi bir bölgesindeki ısırık yaraları da epididimit veya orşite yol açabilir.
Teşhis
Veteriner hekiminiz, semptomların geçmişini ve bu durumu hızlandırmış olabilecek olası olayları dikkate alarak evcil hayvanınız üzerinde kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Veteriner hekiminiz kesin bir teşhis koymadan önce yukarıda belirtilen semptomların diğer olası nedenleri ekarte edilmelidir. Ayırıcı tanı yöntemi, bu üreme bozukluğuna yol açabilecek en olası altta yatan sorunları ortadan kaldırmak için kullanılabilir. Koşullardan bazıları, skrotum fıtığı, skrotal dermatit, spermatik kordun bükülmesi, spermle dolu iltihaplı doku kütlesi (granülom), spermatik kord üzerinde sıvı dolu torbalar (hidrosel), prostatit, sistit ve anormal hücre büyümesidir. (neoplazi).
Enfeksiyöz orşit vakalarında beyaz kan hücresi sayıları yüksek olabilir. Kök neden prostatit veya sistit ise, bir idrar tahlili muhtemelen kan, irin veya aşırı proteinleri ortaya çıkarır. Antikor testi, sorunun temelinde bulaşıcı bir organizmanın olup olmadığını belirlemelidir. Diğer nedenleri dışlamak için prostat, testis ve epididim ultrasonu da yapılabilir.
Açık bir yara varsa, bakteriyel enfeksiyon açısından kontrol edilmelidir. Testislerdeki sıvının yanı sıra prostattan da bakteri kültürü alınabilir. Semen de toplanmalı ve test edilmelidir.
Tedavi ve Bakım
Tedavi, kedinizin üreme için kullanılıp kullanılmadığına bağlıdır. Eğer öyleyse ve sorun sadece bir tarafı etkiliyorsa (tek taraflı), kısmi hadım etme bir seçenek olabilir. Bununla birlikte, durum her iki tarafı da etkiliyorsa veya kediniz üreme için kullanılmıyorsa, genellikle tam kısırlaştırma yapılır.
Kediniz en az üç hafta antibiyotiklerle tedavi edilmelidir, ancak tek başına antibiyotik tedavisi her zaman iyileşmeye yol açmaz.
Yaşam ve Yönetim
Durumun kendisi veya kastrasyon (tek taraflı olsa bile) kalıcı kısırlığa neden olabilir. Tedaviden üç ay sonra kedinizin spermi canlılık açısından tekrar kontrol edilmelidir.
Önleme
Yaraların hızlı tedavisi ve enfeksiyonların önlenmesi, epididimit ve orşite karşı en iyi silahlardır. Ayrıca kedinizi sağlıklı tutmak ve veterinerinizle düzenli bir ziyaret programına uymak en iyisidir.