Kedilerde Sinir Sisteminden Gelen Ağrı
Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Nöropatik Ağrı
Nöropatik ağrının kaynağı genellikle vücudun sinirleri ve bunların işleyişiyle ilgili veya omuriliğin kendisinde meydana gelen bir yaralanma veya hastalıktır. Bu özel ağrı türünü saptamak, özellikle belirli uyarılara yanıt veremeyen hastalarda zordur. Kedilerde görülen yaygın bir durum diyabettir ve arka bacaklarda karıncalanma ve ağrı, nöropatik ağrının bir şeklidir.
Belirtileri ve Türleri
Vücudun dokularına ve bunların içinden geçen sinirlere verilen hasar, etkilenen bölgeye hafif bir dokunuş ve/veya artan bir ağrı algısı ile ortaya çıkan sürekli (kronik) bir ağrı yaratır. Omurilikten kaynaklanan ağrı, vücudun hareketliliği ve çeşitli işlevleri ile ilgili sorunlara neden olur.
Nöropatik ağrı semptomlarından bazıları şunları içerebilir:
- Bir uzvunu topallamak veya sürüklemek
- Cildin sallanması veya seğirmesi
- Etkilenen bölgeyi çiğnemek
- Kas kaybı (atrofi)
- Ağlamak (seslendirmek)
- İştah azalması
- Uygun olmayan şekilde idrara çıkma ve dışkılama (idrar kaçırma)
Nedenler
Nöropatik ağrı, vücut dokularının yaralanmasından veya omurilikteki bir büyümeden (tümör) kaynaklanabilir. Omurlararası disk hastalığı (IVDD) gibi omuriliği etkileyen hastalıklar, kordun hangi kısmından etkilendiğine bağlı olarak vücudun farklı bölgelerinde ağrıya neden olabilir. Nöropatik ağrının bir başka potansiyel nedeni, bir uzvun amputasyonudur. Hayalet uzuv ağrısı, cerrahi olarak çıkarılmış bir bacaktan gelen ağrı izlenimi ile sonuçlanır.
Kedilerde nöropatik ağrının yaygın bir nedeni şeker hastalığıdır. Sonuç, kandaki sürekli yüksek şeker seviyelerinin neden olduğu sinirlerin zarar görmesinden kaynaklanan arka bacaklarda bir zayıflıktır. Ağrı, uzuvlarda karıncalanma ve uyuşma ile zayıflığa eşlik edebilir.
Teşhis
Genel olarak, nöropatik ağrı, diğer ağrı nedenleri ekarte edilerek ve sinir sistemini değerlendirmek için refleks testleri yapılarak teşhis edilir. Temel kan testleri, bulaşıcı ve hastalıkla ilgili nedenlerin ekarte edilmesine yardımcı olabilir. Kedinize daha önce teşhis konmamışsa, kan şekeri testleri, kedinizin diyabetik olup olmadığını belirlemeye yardımcı olacaktır. Kemik veya omurilikteki tümörleri aramak için röntgen ve özel görüntüleme gerekebilir. Son olarak, kedinizin tıbbi ve davranışsal geçmişinin ve bu duruma yol açan semptomların iyi bir şekilde tartışılması, doğru teşhisin konmasına yardımcı olacaktır.
Tedavi
Nöropatik ağrı için ilk tedavi olarak analjezik ilaçlar (ağrıyı gideren ilaçlar) kullanılır. En iyi etki elde edilene kadar verilen miktarın değiştirilmesi gerekebilir. Kediniz için en iyi olanı bulununcaya kadar diğer ağrı kesici türleri denenebilir. Bazı veteriner hekimler aynı anda birkaç ağrı kesici ilaç kullanmayı seçebilir ve ardından yalnızca bir tane verilene kadar azaltılabilir.
Uzun süreli ağrı için başarıyla kullanılan bir ilaç gabapentindir. Bu nöbet önleyici ilaç, kedilerde nöropatik ağrıyı azaltmak için özellikle etkili olan analjezik özelliklere sahiptir. Gabapentin ağrı kontrolü için günde bir kez verilir ve aç veya tok karnına verilebilir. Bu ilacın belirli yan etkileri arasında sedasyon, kilo alımı ve tökezleme (ataksi) bulunur. Bazı hayvanlarda da ishal görülebilir.
Gabapentin dozları kediler için çok küçük olabilir. Bu durumda, veterinerinizin ilacı özel olarak bir eczanede yaptırması gerekebilir.
Yaşam ve Yönetim
Kediniz kronik ağrı çekiyorsa, analjezik ilaçlardan önemli ölçüde kurtulabilir. Ağrıya neden olan altta yatan durum kontrol altında olduğu sürece, bu hayvanların yaşam kalitesi çok daha iyi hale getirilebilir.
Böbrek sorunları olan kedilerde, ilaç böbrekler yoluyla işlendiğinden ve ilacın vücuttan atılabilmesi için düzgün çalışıyor olması gerektiğinden gabapentin dozu azaltılabilir. Gebe hayvanlar gabapentin ile tedavi edilmemelidir. İlaç kesilirken, uzun süreli kullanımdan sonra nöbetlerin oluşmasını önlemek için gabapentin yavaş yavaş azaltılmalıdır.