Kedilerde Tutulan Süt Dişleri
Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Tutulan Bebek Dişleri
Tutulan veya kalıcı süt (bebek) diş, kalıcı dişin sürmesine rağmen (üç ila yedi aylık arasında gerçekleşir) hala mevcut olan diştir. Bu tür dişler yaşamın ilerleyen zamanlarına kadar teşhis edilmeyebilir.
Kalıcı süt dişleri, kalıcı dişlerin anormal pozisyonlarda sürmesine neden olarak kötü bir ısırmaya neden olabilir. “”Isırma””, üst ve alt dişlerin ağızda nasıl bir araya geldiğini ve ısırma ve çiğneme üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğiniaçıklar. Erken tanıma ve onarıcı diş bakımı esastır. Tutulan dişler, yeni dişlerin aşırı kalabalıklaşmasına, dişlerin damağa kapanmasına ve anormal diş pozisyonuna veya anormal çene pozisyonuna neden olabilir.
Belirtileri ve Türleri
- Ağız kokusu
- Anormal konumlu kalıcı dişler
- Bebek dişlerinin etrafında şişmiş, kırmızı, kanayan diş etleri
- Dişlerin aşırı kalabalıklaşmasına bağlı lokal diş eti iltihabı ve periodontal hastalık
- Ağız ve burun boşluğu arasında kalıcı bir anormal geçiş yolu (oronazal fistül)
Nedenler
Hiçbiri tanımlanmadı.
Teşhis
Veterineriniz, kedinizin ağzını incelemeyi de içeren tam bir fizik muayene yapacaktır. Veteriner hekiminiz, süt dişlerinin ve başarıyla büyümüş dişlerin varlığını sağlamak ve kaydetmek için ağızda bulunan dişlerin haritasını çıkaracaktır. Eminolmak için ağzın içinin röntgeninin de çekilmesi gerekebilir. hangi dişlerin süt dişi ve hangilerinin kalıcı diş olduğu, süt dişinin düşmeye veya çekilmeye hazır olup olmadığını görmek ve süt dişinin yerini alacak kalıcı dişin olduğundan eminolmak için.
Tedavi
Süt dişi (bebek) kalıcı diş kedinizin diş etlerini itmeye başlar başlamaz cerrahi olarak çıkarılmalıdır. Ek olarak, kırık veya tutulan kök(ler)in bir diş eti flebi ile çıkarılması gerekebilir – diş etlerinin dişlerden ayrıldığı ve bir veterinerindişin köküne ve kemiğe ulaşmasına izin vermek için geriye doğru katlandığı bir prosedür.
Yaşam ve Yönetim
Ameliyattan sonra, günün geri kalanında kedinizin hareketini kısıtlayın. Onu yumuşak bir diyetle (konserve veya nemlendirilmiş kuru mama tanesi) besleyin ve ameliyattan sonra 24 saat boyunca çiğneme oyuncaklarına erişimini kısıtlayın.
Veterineriniz, ameliyattan bir ila üç gün sonra evcil hayvanınıza vermeniz için ağızdan ağrı kesici ilaç sağlayacaktır. Ayrıca ameliyattan sonra üç ila beş gün boyunca evcil hayvanınızın ağzına oral durulama veya jel vermeniz istenebilir. Bu aradagünlük fırçalama, fırçalamadan 24 saat sonra başlamalıdır.