Kedilerde Ağız Kokusu (Kronik)

Makale İçerik Başlıkları

Kedilerde Ağız Kokusu

Plak bakterilerinin neden olduğu periodontal hastalık, kedilerde ağız kokusunun en yaygın nedenidir. Ağızdan gelen rahatsız edici kokuyu tanımlamak için kullanılan tıbbi terim ağız kokusudur. Bu durumdan herhangi bir sayıda neden sorumlu olabilir,ancak bakterilere bağlı periodontal hastalık en yaygın olanıdır. Ağızdaki bakteriler de plak ve boşluklarla ilişkilidir.

Himalayalar ve Persler gibi küçük kedi ırkları ve brakisefali ırkları (kısa burunlu, düz yüzlü özellikleriyle karakterize edilir), kısmen dişleri birbirine yakın olduğu için periodontal ve diğer ağız hastalıklarına en yatkın olanlardır.

Belirtileri ve Türleri

Çoğu durumda ağızdan gelen kötü koku dışında başka bir belirti görülmez. Kokunun nedeni bir ağız hastalığıysa, ağızda pençeleme, yemek yiyememe (Anoreksi) ve kan izleri olabilecek veya olmayabilecek aşırı salya akması gibi diğer belirtiler ortayaçıkabilir.

Nedenler

Diabetes mellitus (genellikle şeker diyabeti olarak anılır); burun veya burun pasajlarında iltihaplanma (rinit) gibi solunum problemleri ; sinüs iltihabı (sinüzit); ve boğazdan mideye giden ana kanal olan özofagus tüpünün genişlemesi gibi gastrointestinalproblemler.

Ağız kokusu diğer olası nedenleri, bir elektrik kablosu yaralanmasının neden olduğu gibi bir travmaya kadar takip edilebilir. Viral, bakteriyel veya mantar enfeksiyonları vücudun kötü kokular yaymasına neden olabilir. Diyet sorunları da rol oynayabilir.Örneğin, rahatsız edici yiyecekler yiyen veya dışkı veya diğer uygunsuz yiyecekleri yerken koprofaji adı verilen bir davranış sergileyen bir kedi, buna bağlı olarak ağız kokusuna sahip olacaktır. Diğer olasılıklar, boğaz veya farenks iltihabıolan farenjit ve bademcik iltihabı olan bademcik iltihabıdır. Kanser varlığı veya yabancı bir cismin varlığı da ağız hastalığına ve eşlik eden ağız kokusuna neden olabilir.

Ağız kokusunun en belirgin nedeni, diş etlerinin ve dişleri destekleyen dokuların enfeksiyonu olan periodontal hastalık gibi bir ağız hastalığıdır. Plak bakterilerinin neden olduğu periodontal hastalık, kedilerde ağız kokusunun en yaygın nedenidir.

Teşhis

Ağız kokusunun en olası nedeni olarak periodontal hastalığı değerlendirmek için tanı prosedürleri, ağız içinin röntgenini ve diş hareketliliği ve sülfür konsantrasyonları gibi özellikler için ağzın incelenmesini içerir.

Tedavi

Ağız kokusunun spesifik nedeni bilindiğinde, sorunu çözmek için çeşitli tedaviler kullanılabilir. Bazı durumlarda, birden fazla neden suçlanabilir. Örneğin, kedinizin ağızda yabancı bir cisim bulunmasının yanı sıra periodontal hastalığı olabilir.Durumun tedavisi, neden(ler)e bağlıdır.

Eğer periodontal hastalık suçlanacaksa, tedavi dişlerin temizlenmesini ve parlatılmasını veya etrafındaki destekleyici kemik ve diş eti dokularında yüzde 50’den fazla kayıp olan dişlerin çekilmesini içerecektir. Bazı ilaçlar diş etlerini ve ağızdokularını enfekte eden bakterileri kontrol etmenin yanı sıra kokuyu azaltmaya yardımcı olabilir.

Yaşam ve Yönetim

Kedinizin semptomlarını gözlemlemeye devam etmeniz gerekecek. Evcil hayvanınıza sürekli olarak uygun profesyonel diş bakımı sağlamak ve bunu evde diş bakımı ile desteklemek önemlidir. Günlük diş fırçalama, ilgili ağız kokusuna yol açan plak oluşumunuönlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca evcil hayvanınızın çöp gibi kötü kokulu yiyecekleri yemesini de önlemeniz gerekecektir. Çöp kutusunun ve avlunun sık sık temizlenmesi de koprofaji vakalarının önlenmesine yardımcı olacaktır.

yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et